Η «Σφαγή του Μι Λάι»

Στις 16 Μαρτίου 1968, πραγματοποιείται ένα έγκλημα πολέμου για το οποίο αδιαφόρησε προκλητικά το Διεθνές Δικαστήριο, στα πλαίσια του μεγάλου ιμπεριαλιστικού πολέμου των ΗΠΑ στο Βιετνάμ. Ήταν τότε στις 16 Μαρτίου, όταν η ομάδα του 25χρονου υπολοχαγού Γουίλιαμ Κάλεϊ διατάσσεται να εκκαθαρίσει το χωριό Μι Λάι από τους κομμουνιστές αντάρτες Βιετκόνγκ. Η πληροφορία αποδείχτηκε ψευδής καθώς στο χωριό αυτό του Νοτίου Βιετνάμ βρίσκονταν μόνο γυναικόπαιδα και ανήμποροι ηλικιωμένοι. Εκατοντάδες άμαχοι σφαγιάστηκαν. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν γυναίκες, παιδιά, βρέφη και ηλικιωμένοι. Μερικά από τα πτώματα, όπως φάνηκε αργότερα είχαν ακρωτηριαστεί και πολλές γυναίκες βιάστηκαν πριν τις δολοφονίες.

Το περιστατικό έμεινε κρυφό από το Πεντάγωνο για ένα χρόνο μέχρι να έρθει στο φως από δημοσιεύματα του δημοσιογράφου Σέιμουρ Χερς (γνωστού στις μέρες μας από την αποκάλυψη του κολαστηρίου Αμπού Γκράιμπ στο Ιράκ). Διατάσσεται, τελικά, δικαστική έρευνα και πέντε στρατιώτες οδηγούνται στο στρατοδικείο. Η δίκη αρχίζει στις 17 Νοεμβρίου 1970 και η απόφαση της 31ης Μαρτίου 1971 ενοχοποιεί μόνο τον επικεφαλής της σφαγής, τον υπολοχαγό Κάλεϊ. Ο υπολοχαγός υποστήριξε ότι εκτελούσε διαταγές ανωτέρων του, γεγονός που αρνήθηκε ο διοικητής του, λοχαγός Έρνεστ Μεντίνα, που κατέθεσε ως μάρτυρας. Ο Κάλει καταδικάστηκε σε ισόβιο κάθειρξη το 1971, η οποία μετατράπηκε σε πρόσκαιρη κάθειρξη 20 ετών και στη συνέχεια 10 ετών, με απόφαση του Αναθεωρητικού Στρατοδικείου στις 16 Φεβρουαρίου 1973. Τελικά ο Κάλεϊ θα παραμείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό στο διαμέρισμά του στο στρατόπεδο Φορτ Μπένιγκ της Τζόρτζια μόλις τρεισήμισι χρόνια και στη συνέχεια θα λάβει χάρη από τον πρόεδρο Νίξον. Σήμερα, ο Ουίλιαμ Κάλεϊ ζει στο Κολάμπους της Τζόρτζια και είναι ιδιοκτήτης κοσμηματοπωλείου.

Η «Σφαγή του Μι Λάι» γιγάντωσε το αντιπολεμικό κίνημα στο εσωτερικό των ΗΠΑ και φούντωσε τον αντιαμερικανισμό στον υπόλοιπο κόσμο, γεννώντας ισχυρές αντιιμπεριαλιστικές εστίες σε όλο τον πλανήτη. Το μνημείο στον τόπο της σφαγής απαριθμεί 504 ονόματα, με ηλικίες που κυμαίνονται από 1 έως 82 ετών. Μια μεταγενέστερη έρευνα από τον αμερικανικό στρατό κατέληξε σε ύψος μικρότερο των 347 θανάτων, που αποτελεί και την επίσημη εκτίμηση για τις ΗΠΑ. Το μνημείο στον τόπο της σφαγής απαριθμεί 504 ονόματα, με ηλικίες που κυμαίνονται από 1 έως 82 ετών. Μια μεταγενέστερη έρευνα από τον αμερικανικό στρατό κατέληξε σε ύψος μικρότερο των 347 θανάτων, που αποτελεί και την επίσημη εκτίμηση για τις ΗΠΑ.

YOU MIGHT ALSO LIKE