Λεβ Γιασίν: «Ένα τσιγάρο για να καλμάρουν τα νεύρα και ένα ποτό για να σφίξουν οι μύες»

Ήταν 20 Μαρτίου 1990, όταν έφυγε από τη ζωή, ο σοβιετικός θρύλος Λεβ Γιασίν. Θεωρούμενος ως ο καλύτερος τερματοφύλακας όλων των εποχών, ψηφίστηκε κορυφαίος του 20ού αιώνα από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής Ποδοσφαίρου, ενώ έφερε »επανάσταση» στο τρόπο παιχνιδιού του τερματοφύλακα, καθώς μέχρι την εποχή του οι τερματοφύλακες έμεναν στη θέση τους και δεν συμμετείχαν στο παιχνίδι. Ο ίδιος έβγαινε από την περιοχή και συμμετείχε στην ανάπτυξη του παιχνιδιού ενώ καθοδηγούσε την άμυνα και είχε τη δυνατότητα να βρίσκει με μπαλιές ακριβείας αλλά και με το χέρι του, τους συμπαίκτες του που έβγαιναν στην αντεπίθεση.

Είναι ο μοναδικός τερματοφύλακας που έχει κατακτήσει τη Χρυσή Μπάλα (1963). Συμμετείχε σε τέσσερα Μουντιάλ με την εθνική ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης (1958, 1962, 1966, 1970), οδήγησε την Σοβιετική Ένωση στην κατάκτηση του χρυσού Ολυμπιακού μεταλλίου το 1956 και του EURO 1960. Επίσης κατέκτησε πέντε φορές το πρωτάθλημα της Σοβιετικής Ένωσης με τη Ντιναμό Μόσχας και συνολικά αγωνίστηκε σε 812 παιχνίδια.

Είχε το παρατσούκλι »Μαύρη Αράχνη», καθώς πάντα, είτε με τη Ντιναμό Μόσχας είτε με τη Σοβιετική Ένωση, αγωνιζόταν με μαύρα ρούχα και μαύρα γάντια, ενώ χαρακτηριστικό του ήταν πως ενώ είχε πολύ μακριά χέρια και πόδια και με ύψος 1.90, μπορούσε να ήταν απίστευτα ευλύγιστος. Πέτυχε να κρατήσει την εστία του στην Ντιναμό Μόσχας ανέπαφη σε 270 παιχνίδια ενώ απέκρουσε 155 πέναλτι στη καριέρα του. Συνολικά αγωνίστηκε στα 812 παιχνίδια στην καριέρα του, στα 480 κατόρθωσε να μην δεχτεί γκολ. Είναι παράδοξο πως αν και τόσο σπουδαίος αθλητής, ο ίδιος απολάμβανε το τσιγάρο και το αλκοόλ καθώς συνήθιζε να καπνίζει στα ημίχρονα των αγώνων του.

Έφυγε από τη ζωή πριν κλείσει τα 61 του χρόνια. Ο ίδιος αν και ήταν ιδιαιτέρα αθλητικός όταν ρωτήθηκε για το μυστικό της επιτυχίας του δήλωσε: «Ένα τσιγάρο για να καλμάρουν τα νεύρα και ένα ποτό για να σφίξουν οι μύες». Ωστόσο μετά το 1986, το πάθος του, το τσιγάρο και το αλκοόλ του προκάλεσαν προβλήματα υγείας καθώς μια θρομβοφλεβίτιδα στο πόδι, εξαιτίας του υπερβολικού καπνίσματος, οδήγησε σε έναν ακρωτηριασμό και μερικά χρόνια μετά, στις 20 Μαρτίου 1990, έφυγε από τη ζωή, έπειτα από σκληρή μάχη με τον καρκίνο του στομάχου σε ηλικία 60 ετών.

 

 

YOU MIGHT ALSO LIKE