Η ιστορία του θρυλικού Παπά-Χολέβα
26 Ιανουαρίου 1907, γεννιέται μία κορυφαία μορφή της Εθνικής Αντίστασης και του αγώνα του λαού μας κατά των κατακτητών Γερμανών Ναζί, των Ιταλών και Βουλγάρων φασιστών και των ντόπιων Ελλήνων ακροδεξιών συνεργατών τους, ο θρυλικός Παπά-Χολέβας ή αλλιώς ο »Παπαφλέσσας της αντίστασης».
Γεννήθηκε στο χωριό Τσούκα της Φθιώτιδας και μεγάλωσε στην Μακρακώμη, ενώ σπούδασε φιλολογία και αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το 1938 χειροτονείται ιερέας στην Λαμία. Ο Παπά-Χολέβας προσχώρησε στις τάξεις του ΕΛΑΣ από την πρώτη στιγμή του ένοπλου αγώνα, το 1942, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Αρη Βελουχιώτη, ο οποίος, εκτός των άλλων πολλών ικανοτήτων, είχε και το χάρισμα να επικοινωνεί και να πείθει τους ιερωμένους για το δίκιο του αγώνα. Κατατάχτηκε ως στρατιωτικός ιερέας στη 13η Μεραρχία του ΕΛΑΣ και αργότερα εθνοσύμβουλος της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), της γνωστής Κυβέρνησης του Βουνού. Ίδρυσε την Παγκληρική Ένωση Ορθοδόξου κλήρου με 4.000 μέλη, της οποίας εξελέγη Γενικός Γραμματέας της όπου μαζί με τους συναγωνιστές του έρχονταν σε αντίθεση με ιερωμένους (ενίοτε και υψηλόβαθμους) που ήταν φιλικά προσκείμενοι στους κατακτητές.
Μετά το τέλος του πολέμου, το 1945, το Συνοδικό Δικαστήριο τον καταδικάζει σε τριετή αποκλεισμό από τα ιερατικά του καθήκοντα και το 1947 εξορίζεται στην Ικαρία λόγω της συμμετοχής του στον ΕΛΑΣ και την Εθνική Αντίσταση. Όταν έληξε ο αποκλεισμός του το 1948 διορίζεται καθηγητής στο Λαύριο, ωστόσο μετά στέλνεται στη Λέρο και έπειτα μεταβαίνει στον Αρχάγγελο Ρόδου. Ο ίδιος ωστόσο, παρότι θα μπορούσε να διδάσκει στο Κολλέγιο Αθηνών ή σε κάποιο κλασικό μεγάλο ιδιωτικό σχολείο, επέλεξε να σταλεί στο Νυχτερινό Γυμνάσιο Νίκαιας Πειραιώς, απ’ όπου συνταξιοδοτήθηκε το 1973, λόγω αποπομπής του ως καθηγητής από τη Χούντα του Παπαδόπουλου. Ήταν μέλος της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης, της Κίνησης για την Ειρήνη και την Εθνική Ανεξαρτησία, στο Εθνικό Συμβούλιο Ειρήνης, και σημαντικό μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης.
Έφυγε από τη ζωή στις 16 Ιουλίου του 2001, όπου κηδεύτηκε στη Μακρακώμη Φθιώτιδας σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης για τον θρυλικό ιερέα αγωνιστή ενώ στη κηδεία παρευρέθηκε για να τον τιμήσει και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ. Τιμούμε τη μνήμη του σπουδαίου λαικού αγωνιστή Παπά-Χολέβα που θυμίζει στις μέρες μας ποιος θα έπρεπε να είναι ο ρόλος του κληρικού που βλέπει το λαό του να διαλύεται και όχι να σέρνεται πίσω από μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, φασίστες, ξερνώντας ρατσισμό και μίσος για τους συνανθρώπους του, κρατώντας τους κοιμισμένους και εκτεθειμένους στον κάθε λογής πατριδοκάπηλο απατεώνα.
Τιμή και δόξα στον ήρωα Παπά-Χολέβα, τον »Παπαφλέσσα» της Εθνικής Αντίστασης.
- 25
- 500