Η μάχη της Cable Street

Ήταν 4 Οκτωβρίου του 1936  όταν έλαβε χώρα ένα γεγονός σταθμός για την άνοδο και παρακμή του φασιστικού κινήματος στη Μεγάλη Βρετανία. Το 1932, ο Oswald Mosley (πατέρας του μετέπειτα παράγοντα της Formula 1 Max Mosley),ίδρυσε τη Βρετανική Ένωση Φασιστών, ένα ναζιστικό φασιστικό μόρφωμα του Μεσοπολέμου, που υιοθέτησε τις πρακτικές των Φασιστών του Μουσολίνι και των Ναζί του Χίτλερ.

Στις 4 Οκτωβρίου 1936, σχεδίασε παρέλαση 5000 Φασιστών σκορπώντας το τρόμο στις εργατικές συνοικίες του ανατολικού Λονδίνου όπου διέμεναν Εβραίοι και Ιρλανδοί μετανάστες κυρίως. Οι Μελανοχίτωνες του Mosley, οι φασιστικές συμμορίες της Βρετανίας που ο ίδιος είχε καταφέρει ήδη από το 1932 να ενοποιήσει κάτω από την ομπρέλα της νομιμοποιημένης από το βρετανικό αστικό κράτος, Βρετανικής Ένωσης Φασιστών, ξεκίνησε πορεία από τον Πύργο του Λονδίνου για τις ανατολικές συνοικίες της πόλης.

Τοπικοί φορείς έστειλαν επιστολές στη κυβέρνηση να ακυρώσει την πορεία των φασιστών με το φόβο να ξεσπάσουν πογκρόμ. Η κυβέρνηση όχι μόνο αρνήθηκε αλλά η αστυνομία προστάτεψε και συνεργάστηκε με τον Mosley και τους Μελανοχίτωνες. Οι εργάτες όμως του Λονδίνου είχανε άλλα σχέδια. Εργάτες, κάτοικοι των περιοχών, απαντώντας στο κάλεσμα του Κομμουνιστικού Κόμματος και αντιφασιστικών οργανώσεων της εποχής, μπλόκαραν τα σχέδια των φασιστών.

Πάνω από 100,000 κάτοικοι και εργάτες της περιοχής οργισμένοι από την ευρύτερη οικονομική κατάσταση τους, την οικονομική κρίση και την άνοδο του φασισμού, ξεχύνονται στους δρόμους και μπλοκάρουν την παρέλαση των Φασιστών με σύνθημα ′′Δεν θα τους περάσει!». Πολέμησαν τόσο τους Φασίστες όσο και την αστυνομία που τους προστάτευε, χρησιμοποιώντας ως όπλα οτιδήποτε έβρισκαν μπροστά τους. Οι μάχες στους γύρω δρόμους ήταν πολύ σκληρές.

Πάνω από 10.000 αστυνομικοί που προστάτευαν την παρέλαση των Φασιστών περικυκλώθηκαν και αναγκάστηκαν με διαπραγματεύσεις να υποχωρήσουν. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε σημείο καμπής για την εξέλιξη του Βρετανικού Φασισμού όπου από τότε παράκμασε και υποχώρησε. Η Βρετανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να ψηφίσει το «Νόμο περί Δημόσιας Τάξης», σύμφωνα με τον οποίο η «Βρετανική Ένωση Φασιστών» υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την παραστρατιωτική δράση της. Οι συγκρούσεις αυτές του Ανατολικού Λονδίνου των εργατών, κατοίκων, αντιφασιστών, έμειναν στην ιστορία ως «Η μάχη της Cable Street».

YOU MIGHT ALSO LIKE