Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Από τις αδερφές Μιραμπάλ στο σήμερα
60 χρόνια συμπληρώνονται, από τη μέρα που ο δικτάτορας Ραφαέλ Τρουχίγιο εκτέλεσε τις τρεις αγωνίστριες, αδερφές Μιραμπάλ από τη Δομινικανή Δημοκρατία, στις 25 Νοεμβρίου 1960. Η εξέγερση ενάντια στο καθεστώς ήταν θέμα χρόνου, έτσι οι τρεις νεαρές αδελφές κατατάσσονται το 1960 στο κίνημα 14 Ιουνίου, με το κωδικό όνομα Las Mariposas (οι Πεταλούδες ). Ήταν μία παράνομη πολιτική ομάδα, η οποία διακλαδώθηκε σε όλη τη χώρα και έστησε διάφορες εστίες αντίστασης απέναντι στη δικτατορία. Το Γενάρη του 60 το κίνημα αποκαλύφθηκε έτσι ακολούθησαν πολλές συλλήψεις. Τότε οι αδελφές Μιραμπάλ φυλακίστηκαν. Μερικούς μήνες αργότερα οι αδελφές αποφυλακίστηκαν εξ’ αιτίας της διεθνούς κατακραυγής, οι σύζυγοι τους όμως παρέμειναν φυλακισμένοι. Στις 25 Νοεμβρίου 1960, οι Μιραμπάλ πήγαν να τους επισκεφτούν στις φυλακές της Puerto Plata όπου παγιδεύτηκαν και ξανασυλλαμβάνονται από τους στρατιωτικούς. Οι στρατιωτικοί τις έσυραν σε μια φυτεία ζαχαροκάλαμων όπου τις χτύπησαν, τις στραγγάλισαν και τις έσφαξαν. Τα σώματά τους τοποθετήθηκαν στο όχημα με το οποίο ταξίδευαν και σκηνοθετήθηκε αυτοκινητιστικό ατύχημα. Ωστόσο η δολοφονία των αδελφών Μιραμπάλ συγκλόνισε όλη τη χώρα. Τα νέα διαδόθηκαν αστραπιαία παρ’ όλη την λογοκρισία και την απαγόρευση στον τύπο. Η δικτατορία τερματίστηκε τον επόμενο χρόνο με τη δολοφονία του Τρουχίγιο. Η τέταρτη αδελφή που επιβίωσε, η Μπέλτζικα Αδελαΐς ονομαζόμενη Ντεντέ αφιερώθηκε στην ανατροφή των ορφανών ανιψιών και το 1999 εκδίδει ένα βιβλίο με τη ζωή των αδελφών της.
Ακολούθως, πολλές φεμινιστικές οργανώσεις από το 1981 είχαν καθιερώσει αυτή τη μέρα προς ανάμνηση του φρικτού θανάτου των τριών αγωνιστριών. Το 1999 ο ΟΗΕ, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών ώστε να αναδειχθεί αυτό πολύ κρίσιμο και σοβαρό παγκόσμιο κοινωνικό πρόβλημα. Σήμερα, 60 χρόνια μετά, που βρίσκεται η κοινωνία στο θέμα της εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών;
Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA,2014), περίπου 13 εκατομμύρια γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν πέσει θύματα σωματικής βίας, ήτοι ποσοστό 7 % των γυναικών ηλικίας 18–74 ετών, 3,7 περίπου εκατομμύρια γυναίκες έχουν υποστεί σεξουαλική βία ήτοι ποσοστό 2 % των γυναικών ηλικίας 18–74 ετών. Μία στις 20 γυναίκες (5 %) έχει πέσει θύμα βιασμού από την ηλικία των 15 ετών και άνω και 18 % των γυναικών έχουν πέσει θύματα εξακολουθητικής παρενόχλησης από την ηλικία των 15 ετών και άνω. Επίσης, περίπου το 12 % των γυναικών έχουν βιώσει κάποια μορφή σεξουαλικής κακοποίησης ή κάποιο συναφές περιστατικό από κάποιον ενήλικα πριν από την ηλικία των 15 ετών. Τέλος, το 53% όλων των γυναικών στην ΕΕ αυτοπεριορίζουν τις μετακινήσεις τους στον δημόσιο χώρο από φόβο μήπως υποστούν σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση. Στην Ελλάδα, το διάστημα της πρώτης καραντίνας οι κλήσεις προς την Τηλεφωνική Γραμμή Υποστήριξης SOS 15900, αυξήθηκαν κατά 230%. Καταλαβαίνει κανείς ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και αυτό που πρέπει να καταπολεμηθεί είναι οι αντιλήψεις που γεννούν τέτοια φαινόμενα και κυρίως το σύστημα που τις συντηρεί να για να εξασφαλίσει την μακροημέρευση του.
- 26
- 550