Σωτήρης Πέτρουλας: Ο ηρωικός φοιτητής – σύμβολο του αγώνα για Δημοκρατία

 Στις 21 Ιουλίου 1965, δολοφονείται ο ηρωικός φοιτητής Σωτήρης Πέτρουλας, σύμβολο του αγώνα για δημοκρατία την ταραγμένη περίοδο των Ιουλιανών.

Τον Ιούλιο του 1965, η κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου, παραιτήθηκε μετά από πολιτική αστάθεια και παρεμβάσεις των ΗΠΑ, όπου υλοποιήθηκε με την αποστασία ισχυρών στελεχών και βουλευτών της παραιτηθείσας κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και άλλοι που έφτιαξαν τη κυβέρνηση Νόβα. Η πολιτική αστάθεια, που έμελλε να ανοίξει το δρόμο για το πραξικόπημα του 1967, 21 μήνες αργότερα, χαρακτηρίστηκε από την έντονη ανάμειξη του τότε βασιλιά Κωνσταντίνου κατά παράβαση του Συντάγματος του 1952. Πολλοί πολιτικοί, δημοσιογράφοι και ιστορικοί έχουν δηλώσει ότι η στήριξη που είχαν οι αποστάτες, δεν πήγαζε από πολιτική ή ιδεολογική συμφωνία, αλλά ήταν προϊόν χρηματισμού και υποσχέσεων για ανάληψη κυβερνητικών αξιωμάτων. Έτσι εκείνο τον Ιούλιο ξέσπασαν μαζικές διαδηλώσεις κατά της αποστασίας και της συνταγματικής εκτροπής, οι οποίες έμειναν στη Σύγχρονη Ιστορία ως Ιουλιανά, στις οποίες έλαβε μέρος και ο Σωτήρης Πέτρουλας.

Ο Πέτρουλας γεννήθηκε στο Οίτυλο της Μάνης και οργανώθηκε στη Νεολαία της Ε.Δ.Α. Φοίτησε στη Μέση Εμπορική Σχολή Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στην Α.Σ.Ο.Ε.Ε.. Αποβλήθηκε για ένα χρόνο από τη σχολή για πολιτικούς λόγους ενώ είχε εκλεγεί μέλος της διοικούσας επιτροπής της Νεολαίας Ε.Δ.Α. Πρωταγωνίστησε σε όλες τις φοιτητικές κινητοποιήσεις και αργότερα προσχώρησε στη Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη, στο ιδρυτικό συνέδριο της οποίας συμμετείχε.

Την 21η Ιουλίου 1965 συμμετείχε σε μεγάλη διαδήλωση φοιτητών στην Αθήνα, την οποία κατά τις πρώτες βραδινές ώρες προσπάθησε η Αστυνομία να διαλύσει με δακρυγόνα και γκλομπς κατά των φοιτητών. Στη σύγκρουση αυτή τραυματίστηκαν περίπου 200 και συνελήφθησαν πάνω από 250 διαδηλωτές. Ο Σωτήρης Πέτρουλας τραυματίστηκε σοβαρά στη διασταύρωση των οδών Σταδίου και Χρήστου Λαδά, γύρω στις 22:00. Η πρώτη καταγραφή του χτυπημένου Πέτρουλα αναφέρεται στις 03:00 το πρωί της 22ας Ιουλίου στο Σταθμό Α΄ Βοηθειών του Ε.Σ. στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου, όπου και διαπιστώνεται ο θάνατός του.

Το επίσημο πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης που έκαναν αστυνομικοί με στολές γιατρών έκανε λόγο για θάνατο που προκλήθηκε από ασφυξία λόγω δακρυγόνου. Ωστόσο στο λαιμό του Πέτρουλα εντοπίστηκαν ολικά σχισίματα στο λαιμό του που διαπίστωσαν οι δικοί του όταν πήραν τον νεκρό. Πραγματοποιήθηκε μεταγενέστερη ιατροδικαστική εξέταση η οποία έδειξε πως ο Πέτρουλας είχε στραγγαλιστεί, ωστόσο ακόμα και σήμερα, η επίσημη εξήγηση του Κράτους και της Αστυνομίας παραμένει ο θάνατος από ασφυξία. Η αστυνομία επεδίωξε την ταφή του κρυφά από τους γονείς του και πριν ανατείλει ο ήλιος.

Ο ιερέας ωστόσο αρνήθηκε να πραγματοποιήσει την ταφή. Η κηδεία του στη συνέχεια πήρε τη μορφή διαδήλωσης. Το 1975 το Δ.Σ. του φοιτητικού συλλόγου της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών αποφάσισε να ονομάσει τον σύλλογο φοιτητών «Σωτήρης Πέτρουλας». Ο Μίκης Θεοδωράκης έγραψε για τον τραγικό θάνατό του το ομώνυμο τραγούδι. Επίσης, ο Δήμος Αθηναίων, τιμώντας τον Σωτήρη Πέτρουλα, έδωσε το όνομά του σε δημοτικό αθλητικό κέντρο της Αθήνας που βρίσκεται ΒΔ της Πανεπιστημιούπολης.

YOU MIGHT ALSO LIKE