Η δολοφονία του Carlo Giuliani

Ήταν 20 Ιουλίου του 2001, όταν στη Genova της Ιταλίας δολοφονείται ο 23χρονος φοιτητής Carlo Giuliani από σφαίρα του αστυνομικού Mario Placanica.

Ο Carlo είχε βρεθεί στη πλατεία «Gaetano Alimonda» για να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις κατά των ηγετών της G8. Εκεί κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών,  σύμφωνα με τις αρχές, ο αστυνόμος Mario Placanica, είδε τον νεαρό να πλησιάζει απειλητικά το αστυνομικό αυτοκίνητό, σήκωσε το όπλο του και τον πυροβόλησε στο κεφάλι. Αυτό που ακολούθησε συγκλονίζει, καθώς ο οδηγός του αστυνομικού τζιπ, μετά τον πυροβολισμό, για να βεβαιωθεί για τον θάνατο του διαδηλωτή, έκανε όπισθεν περνώντας πάνω από το σώμα του και ξανακινήθηκε προς τα εμπρός περνώντας ξανά για δεύτερη φορά.

Ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον φοιτητή αν και συνελήφθη στη συνέχεια παρέμεινε ατιμώρητος από το ιταλικό δικαστήριο που αντίθετα με το πόρισμα του ιατροδικαστή απεφάνθη ότι η σφαίρα εξοστρακίστηκε. Παράλληλα, για τον οδηγό που πάτησε το κορμί του, το δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν μπορεί να ασκηθεί δίωξη εις βάρος του, καθώς Carlo Guiliani ήταν ήδη νεκρός όταν πέρασε με το αυτοκίνητο από πάνω του.

Το 2009 Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων βεβαίωσε το ιταλικό δικαστήριο και αποφάσισε ότι ο Mario Placanica βρισκόταν σε αυτοάμυνα τη στιγμή που πυροβόλησε, συνεπώς δεν έκανε κατάχρηση εξουσίας χρησιμοποιώντας υπερβολική βία.
Μέχρι και τις μέρες μας η σύνοδος της Γένοβας του 2001 είναι από τις βιαιότερες στην ιστορία της G8.

YOU MIGHT ALSO LIKE