22 Μάρτη 1821: Η επανάσταση ξεκίνησε πριν τον Παλαιών Πατρών Γερμανό – Ωδή στον Παναγιώτη Καρατζά

Σαν σήμερα, οι επαναστάτες καθοδηγούμενοι από τον υποδηματοποιό Παναγιώτη Καρατζά κατορθώνουν να σπάσουν το ζυγό των Οθωμανικών Αρχών, να αποκλείσουν τους Τούρκους στο κάστρο της Πάτρας και να ελευθερώσουν την υπόλοιπη Πάτρα.

Την επόμενη απελευθερώθηκε η Καλαμάτα. Ο Παναγιώτης Καρατζάς, ένας τσαγκάρης που είχε εκπαιδευτεί στις τέχνες του πολέμου στον αγγλικό στρατό, κίνησε μόνος του για το δρόμο της ιστορίας του λαού μας. Η εκκλησία, έχοντας μείνει εκτός των εξελίξεων και έχοντας αφορίσει την Επανάσταση του λαού, έσπευσε με το αρχοντολόι και τον Δεσπότη Γερμανό, όχι μόνο να καπηλευτεί τους αγώνες του λαού στην Αχαία αλλά και να παραγκωνίσει τον Παναγιώτη Καρατζά ο οποίος πήρε μέρος σε πολλές μάχες και είχε γίνει αρκετά δημοφιλής στον λαό και αυτό προκάλεσε τον φθόνο των κοτζαμπάσηδων και κάποιων οπλαρχηγών.

Τρεις ημέρες αργότερα, Στις 25 Μαρτίου 1821, οι προύχοντες της Αχαΐας με τον Παλαιών Πατρών Γερμανό εισήλθαν στην Πάτρα και σχημάτισαν το «Αχαϊκόν Διευθυντήριον» χωρίς την παρουσία του Καρατζά, ο οποίος, προφανώς, θεωρήθηκε παρακατιανός.Στην ιστορία στο σχολείο δεν μας τα είπανε ποτέ. Δεν ήθελαν να ξέρετε πως ένας ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ που ήταν αγαπητός από τα φτωχά λαϊκά και μεσαία στρώματα ήταν ο πρώτος ΗΡΩΑΣ. Ο Παναγιώτης Καρατζάς δολοφονήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου του 1821 από τον Θάνο Κουμανιώτη στη Μονή Ομπλού, νοτιοανατολικά της Πάτρας.

Ο λαϊκός θρύλος που περιβάλλει τον Καρατζά λέει πως όταν πέρασε την πύλη του μοναστηριού και ήρθε αντιμέτωπος με τον Κουμανιώτη και τους άνδρες του, άρχισε να χορεύει με τα οπίσθια του γυρισμένα προς αυτούς και γενικά να κινείται με τρόπο χλευαστικό για να τους πειράξει και να τους δείξει ότι περιφρονεί τις απειλές τους. Οι άνδρες του Κουμανιώτη οργίστηκαν κι ένας από αυτούς, ονόματι Τσαλαμηδάς, τον πυροβόλησε πισώπλατα και τον σκότωσε. Θάφτηκε εκεί και ο τάφος του υπάρχει ακόμα και σήμερα στον χώρο της μονής.

YOU MIGHT ALSO LIKE