Το συλλαλητήριο του Κομμουνιστικού Κόμματος την Πέμπτη 24/1 κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών – Καταγγελία Συμφωνίας από ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Χτες Πέμπτη 24 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκαν δυναμικά συλλαλητήρια ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών. Δυναμικό με πολύ σημαντική συμμετοχή ήταν το συλλαλητήριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στο Πάρκο Ελευθερίας, με χιλιάδες μέλη, φίλους του Κόμματος αλλά και πολίτες να μετέχουν και στην πορεία που πραγματοποιήθηκε με κατάληξη την πρεσβεία των ΗΠΑ. Η συμφωνία καταγγέλθηκε και από ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος

Το δικό τους «Όχι» στη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, στα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό, αλλά και το δικό τους «Ναι» στη φιλία – αλληλεγγύη και κοινή πάλη των λαών διαδήλωσαν το απόγευμα της Πέμπτης 24 Γενάρη, εργαζόμενοι, νέοι και συνταξιούχοι, στη συγκέντρωση της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ, όπου μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Αμέσως μετά τη συγκέντρωση ξεκίνησε πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Όταν η κεφαλή της πορείας έφτασε έξω από την πρεσβεία, οι διαδηλωτές έκαψαν σημαίες του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ. Το σύνθημα που υψώθηκε το πρωί στον Βράχο της Ακρόπολης πήρε τη θέση του το απόγευμα στο πάρκο Ελευθερίας. Λίγα μέτρα μόνο μακριά από την πρεσβεία των ΗΠΑ, των ενορχηστρωτών μιας συμφωνίας που φέρει ξεκάθαρα τη σφραγίδα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, οι διαδηλωτές βροντοφώναξαν: «Αυτή η συμφωνία δεν είναι των λαών, είναι εντολή των ιμπεριαλιστών».

Κατήγγειλαν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το ρόλο που έχει αναλάβει, κάλεσαν το λαό να δώσει απάντηση στην κυβέρνηση «του ΝΑΤΟ και της πλουτοκρατίας με αγώνα διαρκείας» να οργανώσει τον αγώνα του απέναντι στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και στο δηλητήριο του εθνικισμού. Αμέσως μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία μέχρι την αμερικάνικη πρεσβεία. «Η κυβέρνηση λέει: Το ΝΑΤΟ είναι παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας», σχολίαζαν οι πικέτες που κρατούσαν οι νεολαίοι και πρόσθεταν: «Ο λαός ξέρει: ΝΑΤΟ σημαίνει προσφυγιά – πολέμοι».

Άλλες πικέτες υπενθύμισαν τον απολογισμό της ΝΑΤΟικής επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία, από την οποία φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια: 5.000 νεκροί, 12.500 τραυματίες εκ των οποίων 2.700 παιδιά, βομβαρδισμένα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, παιδικοί σταθμοί, σχολεία. Η συγκέντρωση άνοιξε με χαιρετισμούς της ηθοποιού Ελένης Γερασιμίδου, του Βαγγέλη Χριστοφόρου, καθηγητή του ΕΜΠ και του Νίκου Παπαναστάση, αντισυνταγματάρχη ε.α. (Αναλυτικά παρακάτω). Στη συγκέντρωση συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μεταξύ των οποίων ο Γιάννης Πρωτούλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής και ο Νίκος Σοφιανός, υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων.
Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα. Να σημειώσουμε ότι από χτες το πρωί υψώθηκε γιγαντοπανό από μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Ακρόπολη με το σύνθημα «Όχι στη Συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, στα σχέδια ΗΠΑ- ΝΑΤΟ, στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό. Ναι στη φιλία, αλληλεγγύη και κοινή πάλη των λαών», είναι το σύνθημα στο πανό και είναι γραμμένο στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.

Πηγή:902

Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή (ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.)

Αντιϊμπεριαλιστικό – Διεθνιστικό Όχι στη Συμφωνία των Πρεσπών. Οι εργάτες και οι λαοί στα Βαλκάνια είναι αδέρφια μας
Mε αφορμή τη σημερινή ψήφιση από τη Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δηλώνει τα εξής:

1. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μία αντιδραστική συμφωνία και εχθρική για τα συμφέροντα των εργατών στην Ελλάδα και στη γειτονική χώρα. Εντάσσεται και υπηρετεί τα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ και της ΕΕ για την ευρωνατοική ολοκλήρωση των Βαλκανίων. Σε αυτά τα πλαίσια εξυπηρετεί τις επιδιώξεις της ελληνικής άρχουσας τάξης για την αναβάθμιση του οικονομικού και γεωπολιτικού ρόλου στην ευρύτερη περιοχή ενισχύοντας την επέλαση του ελληνικού κεφαλαίου στο γειτονικό κράτος.

2. Η Συμφωνία δεν «ανοίγει δρόμους για την ειρηνική επίλυση διαφορών και τη δημιουργική συνύπαρξη των λαών» όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Ποτέ οι ιμπεριαλιστικοί συνασπισμοί και η συμμετοχή τους σε αυτούς δεν διασφάλισαν την ειρήνη. Αντίθετα είναι ένας ακόμα παράγοντας αστάθειας και σοβαρή όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή των Βαλκανίων. Αυτή την πολιτική υπηρετεί η κυβέρνηση αλλά και η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και τα υπόλοιπα κόμματα της αστικής αντιπολίτευσης.

3. Το εθνικιστικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα την Κυριακή επιβεβαιώνει την εικόνα της πολιτικής κρίσης του συστήματος και λειτουργεί σαν θερμοκήπιο για την ακροδεξιά και τη ναζιστική υπόδικη Χρυσή Αυγή. Ταυτόχρονα, όλοι αναγκάζονται να ομολογήσουν ότι ήταν μικρότερο από το αντίστοιχο του περασμένου Φλεβάρη. Μέσα σε ένα χρόνο η εθνικιστική εκστρατεία αντί να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις όπως υπολόγιζαν συρρικνώθηκε σε έναν στενό πυρήνα από τα πιο καθυστερημένα τμήματα που κινητοποιεί παραδοσιακά η Δεξιά. Για τους υπόδικους νεοναζί της Χρυσής Αυγής ο στενός πυρήνας της δεξιάς είναι μια τεράστια δεξαμενή και η ΝΔ τους την πρόσφερε απλόχερα.

4. Σ’ αυτές τις συνθήκες είναι τραγικό λάθος η Αριστερά, με επίκληση στον αντιμπεριαλισμό, να φορέσει «πατριωτικό μανδύα» υιοθετώντας εθνικιστικά επιχειρήματα εις βάρος της γειτονικής χώρας και του λαού της χωρίς σαφές και ξεκάθαρο μέτωπο στον εθνικισμό του «κυρίαρχου κράτους», με αναπαραγωγή των επιχειρημάτων είτε περί «αλυτρωτισμού» (ΚΚΕ) που στην περίοδο αυτή δεν αντιμετωπίζουν αλλά ενισχύουν την προπαγάνδα της ακροδεξιάς είτε και με ανοχή και ταλάντευση για τα συλλαλητήρια και τις άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες (υπογραφές για δημοψήφισμα) της ακροδεξιάς (ΛΑΕ). Το δρόμο στο ΝΑΤΟ μπορούν να το φράξουν μόνο οι εργάτες/τριες του γειτονικού κράτους και όχι τα βέτο της ελληνικής διπλωματίας.

5. Το δικό μας ΟΧΙ στη Συμφωνία είναι από την σκοπιά της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, του σεβασμού του δικαιώματος των λαών, και του γειτονικού μας λαού, στον αυτοπροσδιορισμό, για να μην αποφασίζουν για αυτούς οι «νονοί» των Βαλκανίων, τοπικοί και διεθνείς. Για αυτό είναι σε πλήρη αντίθεση με το όχι των εθνικιστών – πατριδοκάπηλων, της ακροδεξιάς που είναι το όχι του πολέμου, του μίσους, του φασισμού, που γίνεται από τις θέσεις του «η Μακεδονία είναι μία και ελληνική» που είναι ΝΑΙ στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ, την ελληνική άρχουσα τάξη.

6. Η απάντηση της Αριστεράς πρέπει να είναι η στήριξη και το άπλωμα των εργατικών και λαικών αγώνων ενάντια στη διαιώνιση των μνημονιακών πολιτικών, του αντιφασιστικού και αντιτατσιστικου κινήματος. Είναι επιτακτικά αναγκαίο ένα μαζικό, ανατρεπτικό, ενωτικό, αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό, αντιεθνικιστικό και διεθνιστικό κίνημα. Ένα κίνημα που θα αγωνιστεί για να φύγουν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ από τα Βαλκάνια. Για την ειρηνική συμβίωση των λαών, με σεβασμό στον πολυεθνικό χαρακτήρα της ιστορικής γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας. Για την ενότητα των εργατών ενάντια στις αντιδραστικές πολιτικές, την φτώχια και την εκμετάλλευση που σφραγίζουν την μοίρα όλων των λαών της περιοχής. Για την υπεράσπιση της ειρήνης ενάντια στα σχέδια και τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού, των αστικών τάξεων. Ενάντια στον εθνικισμό, το μίσος, τον φασισμό, τον πόλεμο.

Πηγή:antarsya.gr

YOU MIGHT ALSO LIKE