Σωτηρία Βασιλακοπούλου: Η κομμουνίστρια ηρωίδα φοιτήτρια της Παντείου
Ήταν 28 Ιουλίου του 1980 όταν η νεαρή φοιτήτρια της ΚΝΕ Σωτηρία Βασιλακοπούλου έπεφτε χτυπημένη στην άσφαλτο, στην πύλη της «ΕΤΜΑ». Δίπλα στο σώμα της 21χρονης κοπέλας, βρέθηκαν προκηρύξεις που καλούσαν τους εργάτες σε αγώνα και μια πικέτα που έγραφε «Παλέψτε μέσα από τα σωματεία για πραγματικές αυξήσεις – ΚΚΕ». Η Βασιλακοπούλου ήταν φοιτήτρια στο Πάντειο. Ως δραστήριο μέλος της Οργάνωσης, εκείνη την ημέρα, στις 28 Ιούλη, δεν μπορούσε να λείπει από την πύλη της κλωστοϋφαντουργίας «ΕΤΜΑ», όπου μέλη της ΚΝΕ, μοίραζαν ανακοινώσεις, καλώντας τους εργάτες να πάρουν μέρος στην απεργία ενάντια στην ανεργία, στις απολύσεις και στην ακρίβεια.
Η εργοδοσία, στηριγμένη και στις πλάτες της αστυνομίας που βρισκόταν στον περίβολο του εργοστασίου, είχε δώσει ρητή διαταγή στους μπράβους της: «Να μην πάρουν οι εργάτες προκηρύξεις του ΚΚΕ. Για κανέναν λόγο…». Η εργοδοσία, στέλνει στα πούλμαν τους εργάτες και τους καλεί να μην ανοίξουν τα παράθυρα. Οι προκηρύξεις αλλάζουν χέρια, τα παράθυρα ανοίγουν διάπλατα, οι εργάτες ακούν τους κομμουνιστές και τα μέλη της ΚΝΕ προσπαθούν να αποφύγουν τα λεωφορεία που περνάνε ανάμεσα τους για να μοιράσουν προκηρύξεις. Όταν σχόλασε η βάρδια και άνοιξε η πύλη, ο Μάριος Χαρίτος, άνθρωπος της εργοδοσίας και οδηγός ενός από τα λεωφορεία που μετέφεραν τους εργάτες, αναπτύσσει ταχύτητα πάνω στη στροφή, με κατεύθυνση τους φοιτητές περνώντας πάνω από την Σωτηρία. Ο υπεύθυνος του γραφείου κίνησης της «ΕΤΜΑ» χλευάζει τη νεκρή Σωτηρία λέγοντας: «Σκοτώθηκε. Ε και, λοιπόν, τι έγινε;»! Οι αστυνομικοί που παρακολουθούσαν από απόσταση τη δολοφονική επίθεση φυγάδευσαν τον δολοφόνο οδηγό και κατέγραψαν στα συμβάντα της ημέρας την εν ψυχρώ δολοφονία ως «τροχαίο ατύχημα».
Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έφτιαξαν ανθρώπινη αλυσίδα, εμποδίζοντας το λεωφορείο να φύγει ενώ το ασθενοφόρο φτάνει μετά από 20 λεπτά και η Αστυνομία δε διακόπτει την κυκλοφορία. Λίγο μετά τη δολοφονία χιλιάδες εργατών και λαού έξω από το εργοστάσιο διαδηλώνουν και αφήνουν λουλούδια στο ποτισμένο με το αίμα της Σωτηρίας σημείο του δρόμου, ακριβώς έξω από την πύλη που χωρίζει τους εργάτες του εργοστασίου από τους διαδηλωτές. Τα ΜΑΤ διέλυσαν τη συγκέντρωση και σημειώθηκαν σκληρές συμπλοκές. Η κηδεία της μετατράπηκε σε συλλαλητήριο ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία. Το 6ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή αφιερώθηκε στη μνήμη της και από τη σκηνή του φεστιβάλ ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος της αφιέρωσε τους στίχους «Αν έχεις λείψει για ό,τι πρέπει θα ‘σαι για πάντα μέσα σ’όλα εκεί να που γι’αυτά έχεις λείψει θα’σαι για πάντα μέσα σ’όλο τον κόσμο».
Τα αστικά μέσα καταγράφουν την είδηση της δολοφονίας στο άθροισμα των 11 νεκρών στα τροχαία του Σαββατοκύριακου. Ο φυσικός αυτουργός παραπέμφθηκε για «ανθρωποκτονία εξ αμελείας». Δικάζεται σε 12 μήνες φυλάκιση, που εξαγοράζει προς 200 δραχμές τη μέρα. Ο εισαγγελέας Θεοφανόπουλος έκρινε τη δολοφονία της Σωτηρίας σαν «τροχαίο ατύχημα» και άσκησε δίωξη κατά του δολοφόνου Χαρίτου για «ανθρωποκτονία εξ αμελείας». Στους ηθικούς αυτουργούς του εγκλήματος, δηλαδή τη διεύθυνση της ΕΤΜΑ, δεν ασκήθηκε ποτέ δίωξη.
Η ηρωική φοιτήτρια Σωτηρία Βασιλακοπούλου, δολοφονημένο μέλος της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδος από την εργοδοσία, έχει κερδίσει την θέση της στην ιστορία και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, έχει τιμηθεί η μνήμη της με μια χάλκινη πλακέτα, με το πρόσωπο της δολοφονημένης αγωνίστριας και στίχους από το ποίημα που είχε γράψει ο Γιάννης Ρίτσος.
- 36
- 1260