Μπέρτολτ Μπρεχτ: »Αυτό που έχετε, απαρνηθείτε το και πάρτε αυτό που σας αρνούνται»

Σαν σήμερα ήρθε στη ζωή στις 10 Φεβρουαρίου 1898, ο παγκόσμιος κομμουνιστής και σπουδαίος ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης, Μπέρτολτ Μπρεχτ. Χρησιμοποιούμε τον όρο παγκόσμιος διότι πραγματικά έγινε σύμβολο και αγαπήθηκε από ανθρώπους όλου του κόσμου. Θεωρείται ο πατέρας και ιδρυτής του επικού θεάτρου στη Γερμανία, ενώ είχε σπουδάσει ιατρική και είχε υπηρετήσει ως νοσοκόμος στον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από νωρίς άρχισε να γράφει ποιήματα και να συνεργάζεται με μεγαθήρια του χώρου του. Το 1923 προσλήφθηκε βοηθός σκηνοθέτη στο Γερμανικό Θέατρο του Βερολίνου υπό τη διεύθυνση του Μαξ Ράινχαρτ. Άρχισε να φοιτά στη Μαρξιστική Εργατική Σχολή και μελέτησε τον διαλεκτικό υλισμό. Το 1930 παντρεύτηκε τη Χέλενε Βάιγκελ με την οποία στη συνέχεια απέκτησαν, αρχικά, έναν γιο και, κατόπιν, μια κόρη. Από τα σπουδαιότερα έργα του θεωρείται η Όπερα της Πεντάρας (1928) σε στίχους του ιδίου και μουσική Κουρτ Βάιλ ενώ επηρέασε την παγκόσμια σκηνή Μιούζικαλ. Στην όπερα αυτή ο Μπρεχτ στηλίτευε την «καθώς πρέπει» βερολινέζικη αστική τάξη που πρόσαπτε στο προλεταριάτο έλλειψη ηθικής.

Σημαντική ώθηση στη σχέση του με την εργατική τάξη και το κίνημά της έδωσε η μαζική εξαθλίωση που προκάλεσε η παγκόσμια οικονομική κρίση του 1929 καθώς επίσης και η άνοδος του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας τα δύσκολα χρόνια της μεγάλης καπιταλιστικής κρίσης του 1929, που ενέπνεε τους εργαζόμενους και το λαό μέσω και του ηγέτη του Έρνστ Τέλμαν που εκτελέστηκε το 1944 από τους Ναζί.

Το 1933, με την άνοδο του ναζισμού στη Γερμανία, ο Μπρεχτ αυτοεξορίστηκε μέχρι το έτος 1948. Έζησε πρώτα στη Δανία και τη Φινλανδία και μετά στις ΗΠΑ καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου. Στη Μόσχα εξέδωσε σε συνεργασία με άλλους Γερμανούς συγγραφείς το περιοδικό Η Λέξη (Das Wort). Στις ΗΠΑ δέχθηκε έντονες διώξεις από το Μακαρθικό καθεστώς. Έτσι επέστρεψε στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας και μαζί με τη Χέλενε Βάιγκελ ίδρυσαν (1949) το Μπερλίνερ Ανσάμπλ. Το 1950 εκλέχτηκε μέλος της Ακαδημίας Τεχνών. Τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο της ΛΓΔ το 1951 και με το Βραβείο Λένιν για την Ειρήνη το 1954. Έφυγε από τη ζωή στις 14 Αυγούστου 1956 σε ηλικία 58 ετών.

Η παγκοσμιότητα του έργου του αλλά και η απήχηση του στους διανοητές, τους εργάτες και τα λαϊκά στρώματα των χωρών όλου του κόσμου, καθιστούν τον Μπέρτολ Μπρέχτ μία από τις σημαντικότερες μορφές των τεχνών και των γραμμάτων του 20ου αιώνα, που τάχθηκαν στον αγώνα υπερ της ανερχόμενης επαναστατικής δύναμης. Της εργατικής τάξης.


»Αυτό που έχετε, απαρνηθείτε το
και πάρτε αυτό που σας αρνούνται.»

YOU MIGHT ALSO LIKE