Κομαντάντε, η ιστορία σε δικαίωσε – Του Αποστόλη Σερέτη

Ο Φιντέλ Κάστρο γεννήθηκε το 1926 στις 13 Αυγούστου. Ο νεαρός δικηγόρος, γόνος μεσοαστικής οικογένειας, έμελλε να αλλάξει την ιστορία ενός ολόκληρου λαού και να επηρεάσει ολόκληρη την ανθρωπότητα με τη δράση του και την εποχή όπου θεμελιώθηκε στη Λατινική Αμερική. Ήταν στις 26 Ιουλίου 1953, όταν πραγματοποιήθηκε μία αποτυχημένη επίθεση στους στρατώνες Μονκάδα. Οι 119 επαναστάτες, που πραγματοποίησαν την επίθεση, κυριολεκτικά αποδεκατίστηκαν.

Ιθύνων νους τους, ο νεαρός τότε δικηγόρος, Φιντέλ Κάστρο, που διασώθηκε την τελευταία στιγμή, συνελήφθη και καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 15 ετών. Θα μείνει στη φυλακή για 22 μήνες, κατά την διάρκεια των οποίων θα εντρυφήσει στα γραπτά των Μαρξ, Λένιν αλλά και του ήρωα και εθνικού ποιητή της Κούβας, Μαρτί. Τον Μάιο του 1955 ο Μπατίστα έδωσε χάρη στον Φιντέλ, ο οποίος διέφυγε στο Μεξικό με σκοπό να ετοιμάσει την επανάσταση που θα επηρέαζε καθοριστικά τη Λατινική Αμερική.

Στην ομάδα των 82, η οποία θα ξεκινήσει την εποποιία της Κουβανικής Επανάστασης, προστίθεται και ο Aργεντινός γιατρός Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, που παραμένει ως τις μέρες μας το σύμβολο της αιώνιας επανάστασης. Το »Κίνημα της 26ης Ιουλίου΄» έμελλε να αλλάξει την ιστορία ενός ολόκληρου λαού και να επηρεάσει παγκοσμίως τον αγώνα των λαών στο δρόμο του μέλλοντος για το Σοσιαλισμό. Ο Φιντέλ Κάστρο όμως, ακόμα και στα βαθιά γεράματα του, ήταν μία πολιτική προσωπικότητα, η οποία είχε το χάρισμα να καθηλώνει το κοινό της.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που πολλοί βλέπαμε στη τηλεόραση κάποια δημόσια παγκόσμια παρέμβαση του γηραιού θρυλικού επαναστάτη για ζητήματα όπως ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για την εξέλιξη και καλυτέρευση της δημόσιας εκπαίδευσης και παιδείας, για κάποιο επίτευγμα στην ιατρική, για κοινωνική δικαιοσύνη, για τη κλιματική αλλαγή, για τον αφοπλισμό των μεγάλων δυνάμεων από τα πυρηνικά όπλα, για ανθρώπινα δικαιώματα, για τον αγώνα κατά της φτώχειας, για την ανεξαρτησία και το δικαίωμα κάθε λαού να είναι νοικοκύρης στο τόπο του. Μαζέψαμε λοιπόν 6 ατάκες του Κομμουνιστή Κουβανού Επαναστάτη και σας τις παρουσιάζουμε.

1.Για τη μόρφωση του λαού 

Ο πιο ευτυχισμένος λαός είναι εκείνος που έχει παιδιά μορφωμένα καλύτερα, τόσο στην εκπαίδευση της σκέψης, όσο και στη καθοδήγηση των συναισθημάτων. Ένας μορφωμένος λαός θα είναι πάντοτε δυνατός και ελεύθερος.

2.Για τον αγώνα του λαού

Κανένα όπλο, καμία δύναμη δεν είναι ικανή να νικήσει έναν λαό που αποφασίζει να πολεμήσει για τα δικαιώματα του. Τα ιστορικά παραδείγματα – περασμένα και παρόντα – είναι αμέτρητα.

3.Για τον λαό

Όταν μιλάμε για το λαό, δεν εννοούμε τους βολεμένους και συντηρητικούς τομείς του έθνους, στους οποίους καλοφαίνεται οποιοδήποτε καταπιεστικό καθεστώς, οποιαδήποτε δικτατορία, οποιοσδήποτε δεσποτισμός, αφού σκύβουν κατά σειρά ενώπιον του αφέντη μέχρι να σπάσουν το μέτωπο τους στο πάτωμα. Με τον όρο λαός, όταν μιλάμε για αγώνα, κατανοούμε τη μεγάλη αλύτρωτη μάζα, στην οποία όλοι τάζουν και την οποία όλοι εξαπατούν και προδίδουν, εκείνη που λαχταρά μία καλύτερη και πιο αξιοπρεπή και πιο δίκαια πατρίδα, εκείνη που συγκινείται από τις προγονικές ανησυχίες για δικαιοσύνη, επειδή έχει υποφέρει την αδικία και τον εμπαιγμό από γενιά σε γενιά, εκείνη που ποθεί μεγάλες και σοφές μετατροπές σε όλους τους τομείς και που είναι διατεθειμένη να προσφέρει για να το επιτύχει, όταν πιστεύει σε κάτι ή σε κάποιον, κυρίως όταν πιστεύει αρκετά στον εαυτό της, μέχρι την τελευταία σταγόνα του αίματος της.

4.Για τον γνήσιο επαναστάτη

Οι επαναστάτες οφείλουν να διακηρύττουν τις ιδέες τους με θάρρος, να προσδιορίζουν τις αρχές τους και να εκφράζουν τις προθέσεις τους, έτσι ώστε κανείς να μην εξαπατάται, ούτε φίλος ούτε εχθρός.

5.Απόσπασμα της ομιλίας  στα Ηνωμένα Έθνη το 1979

Συχνά αναφέρονται τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αλλά πρέπει επίσης να ακουστούν τα Δικαιώματα της Ανθρωπότητας. Γιατί κάποιοι άνθρωποι εξαναγκάστηκαν να περπατούν ξυπόλητοι; Για να μπορούν κάποιο άλλοι να μετακινούνται με πολυτελή αυτοκίνητα; Γιατί κάποιοι άνθρωποι να ζουν μόνο μέχρι τα 35 τους χρόνια, έτσι ώστε άλλοι να ζουν μέχρι τα 70; Γιατί κάποιοι άνθρωποι να είναι απελπιστικά φτωχοί… για να είναι κάποιοι άλλοι ανεκδιήγητα πλούσιοι;
Μιλάω στο όνομα των παιδιών όλου του κόσμου που δεν έχουν ούτε ένα κομμάτι ψωμί!Μιλάω, στο όνομα των άρρωστων ανθρώπων που δεν έχουν φάρμακα, μιλάω εκ μέρους εκείνων που τους στέρησαν το Δικαίωμα στην Ζωή και την Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια. Κάποιες χώρες έχουν άφθονους πόρους, άλλοι δεν έχουν τίποτα. Ποια είναι η μοίρα τους; Να πεθάνουν από την πείνα; Να υπάρχει για πάντα φτώχεια; Ποιος είναι τότε ο σκοπός του πολιτισμού; Γιατί τότε υπάρχει η ανθρώπινη συνείδηση; Ποίος είναι ο σκοπός τότε των Ηνωμένων Εθνών; Ποιος είναι τότε ο λόγος ύπαρξης της γης;
Δεν μπορούμε να μιλάμε έτσι για ειρήνη. Στο όνομα των δεκάδων χιλιάδων ανθρώπινων υπάρξεων, που πεθαίνουν κάθε χρόνο από την πείνα ή από ασθένειες που θα μπορούσαν να θεραπευτούν, κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο! Δεν μπορούμε να μιλάμε για ειρήνη με 900 εκατομμύρια αναλφάβητους ανθρώπους. Η εκμετάλλευση των φτωχών χωρών από τις πλούσιες πρέπει να σταματήσει! Ξέρω ότι σε πολλές φτωχές χώρες, υπάρχουν επίσης Δούλοι και Αφέντες. Τώρα μιλάω στις πλούσιες χώρες, έτσι ώστε να συνεισφέρουν. Και στις φτωχές χώρες, έτσι ώστε να διανείμουν. Αρκετά με τα λόγια! Χρειάζονται περισσότερες πράξεις! Αρκετά με αυτά που μας κάνουν να αφαιρούμαστε, λείπουν χειροπιαστές πράξεις. Αρκετά είπαμε για αυτό ..τη νέα, παγκόσμια οικονομική τάξη της σπέκουλας, που κανείς δεν καταλαβαίνει.

6.Το τέλος της απολογίας λίγο πριν τη φυλάκιση του

»Ξέρω πως η φυλακή θα είναι για μένα σκληρή, όπως είναι πάντα για όλους, με θρασύδειλες απειλές και διεστραμμένα βασανιστήρια.  Αλλά δεν φοβάμαι τη φυλακή, όπως δεν φοβάμαι και την οργή του άθλιου τυράννου που πήρε τις ζωές εβδομήντα συντρόφων μου. Καταδικάστε με, δεν έχει σημασία: Η ιστορία θα με δικαιώσει!»

 

Κομαντάντε, την Πρωτοχρονιά του 1959 απέδειξες σε όλη την ανθρωπότητα, ότι ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος. Με τη νίκη αυτή, λίγα μίλια μακριά από τη φωλιά του λύκου, απέδειξες ότι ένας λαός από μία μικρή χώρα, αν είναι οργανωμένος και ξέρει τι θέλει μπορεί να νικήσει τον ιμπεριαλισμό. . Κομαντάντε, η ιστορία σε δικαίωσε.

Πηγή:Τσε Γκεβάρα – Φιντέλ Κάστρο, 75 Επαναστατικά, εκδ. βιβλιο..ΒΑΡΔΙΑ, Θεσσαλονίκη 2008

YOU MIGHT ALSO LIKE