Η εισβολή των Φασιστών του Μουσολίνι στην Ελλάδα το 1940 και κάποια συμπεράσματα

Ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου, ξεκινά η εισβολή των φασιστικών δυνάμεων του Μουσολίνι στην Ελλάδα. Η απόφαση για την εισβολή είχε ληφθεί δύο βδομάδες νωρίτερα, με στόχο αυτή να πραγματοποιηθεί στις 26 Οκτωβρίου, ωστόσο ο Μουσολίνι αποφάσισε να γίνει στις 28 Οκτωβρίου, ημέρα υψηλού συμβολισμού για τους Φασίστες, καθώς στις 28 Οκτωβρίου ήταν η 18η επέτειος της Πορείας της Ρώμης, του πραξικοπήματος του 1922 με το οποίο ο Μουσολίνι πήρε την εξουσία με την ανοχή του βασιλιά Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ’ ο οποίος είχε ορκίσει πρωθυπουργό τον Ιταλό Φασίστα.

Η Ελλάδα του δικτάτορα Μεταξά, είχε ρίξει όλο το βάρος της άμυνας της στα σύνορα με τη Βουλγαρία ενώ η εισβολή πραγματοποιήθηκε με 140.000 άντρες βρίσκοντας ανέτοιμο υλικοτεχνικά τον ελληνικό στρατό. Ο πρώτος νεκρός είναι ο 27χρονος πεζικάριος Βασίλειος Τσιαβαλιάρης από τα Τρίκαλα στα ελληνοαλβανικά σύνορα από ιταλικό όλμο. Το πρωί ξεκίνησαν αεροπορικοί βομβαρδισμοί στον Πειραιά, το Τατόι, την Πάτρα όπου θα υπάρξουν νεκροί, τη Διώρυγα της Κορίνθου και τη ναυτική βάση της Πρέβεζας. Ο Μεταξάς προσπαθούσε να κρατήσει ουδετερότητα στον επικείμενο μεγάλο πόλεμο λόγω των ιδεολογικών του συγκλίσεων με το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι κάτι που ωστόσο έφερνε σε άμεση αντίθεση τον Έλληνα δικτάτορα με την Αγγλία στην επιρροή της οποίας ανήκε η Ελλάδα. Το γεγονός που μεγαλώνει τη σημασία αυτής της ημέρας, είναι ο πρωτοφανής για την παγκόσμια σύγχρονη ιστορία, ενθουσιασμός του ελληνικού λαού που ενώ ηχούσαν οι σειρήνες του πολέμου ξεχύθηκε στους δρόμους με σημαίες ζητώντας μαζικά να πάει στο μέτωπο.

Στο πεδίο της Πίνδου απέναντι στους 140.000 φασίστες εισβολείς, παρατάχθηκαν 35.000 Έλληνες. Το ραδιόφωνο μετέδιδε διαρκώς το θρυλικό πρώτο ανακοινωθέν του Γενικού Στρατηγείου: «Αι ιταλικαί στρατιωτικαί δυνάμεις προσβάλουν από της 5:30 πρωινής σήμερον τα ημέτερα τμήματα προκαλύψεως της ελληνοαλβανικής μεθορίου. Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του πατρίου εδάφους».
Οι ελληνικές δυνάμεις κατόρθωσαν όχι μόνο να αποκρούσουν τα φασιστικά στρατεύματα αλλά να τους οδηγήσουν σε οπισθοχώρηση μέχρι την Αλβανία. Οι σκληρές μάχες και η πρώτη αυτή ήττα του φασιστικού/ναζιστικού άξονα αναπτέρωσε το ηθικό των λαών της Ευρώπης. Συνολικά στον Ελληνοιταλικό πόλεμο έλαβαν μέρος 520.000 Ιταλοί και 260.000 Έλληνες. Οι Ιταλοί χρησιμοποίησαν 463 αεροσκάφη. Οι απώλειες για τους Έλληνες έφτασαν τους 13.325 νεκρούς.

Η πιο σκληρή μάχη δόθηκε στο Ύψωμα 731, υπό το βλέμμα του ίδιου του Μουσολίνι, όπου η ταπείνωση για τον Ιταλό φασίστα ήταν πολύ μεγάλη από την σπουδαία αντεπίθεση του φτωχότερο και μικρότερου μα με ακμαιότατο ηθικό ελληνικού στρατού. Οι άλλες καθοριστικές μάχες του Ελληνοιταλικού πέρα από την αντεπίθεση στην Πίνδο, πραγματοποιήθηκαν στο Καλπάκι, στο Αργυρόκαστρο, τη Χειμάρρα, η κατάληψη της Κλεισούρας. Οι ωραιοποιημένες εικόνες που πιθανότατα έχετε δει όλοι για τον Ελληνικό Στρατό δεν ήταν οι πραγματικές και αποσκοπούσαν στην προπαγάνδα του καθεστώτος.

Η αλήθεια ήταν τελείως διαφορετική, καθώς οι Έλληνες φαντάροι είχαν βρεθεί να μην έχουν ούτε τα απαραίτητα μέσα να μαγειρέψουν, δίχως παπούτσια με τα κρυοπαγήματα να θερίζουν και το νερό και το ψωμί να είναι η μόνη τροφή με τον αγώνα για επιβίωση απέναντι στην πείνα του μετώπου να είναι καθημερινή. Ακόμα και νερό όταν δεν είχαν, μάζευαν το νερό που είχε συγκεντρωθεί από τους κρατήρες των οβίδων. Η αλληλεγγύη που επέδειξαν οι τοπικές κοινότητες στους Έλληνες στρατιώτες υπήρξε μνημειώδης.

Η Ναζιστική Γερμανία, τον Απρίλιο εισέβαλλε στην Ελλάδα με τη τελική κατάκτηση της χώρας σχεδόν δύο μήνες μετά. Τα αστικά κόμματα, οι πολιτικοί, επιχειρηματίες και στελέχη της κυβέρνησης Μεταξά, είτε συνεργάστηκαν με τους κατακτητές είτε αποχώρησαν από την Ελλάδα εγκαταλείποντας τον λαό. Η μεγάλη νύχτα της Κατοχής και ο διαμελισμός της Ελλάδας σε τρία κομμάτια, στη Ναζιστική Γερμανία, τη Φασιστική Ιταλία και Βουλγαρία, καθώς και οι Έλληνες που συνεργάστηκαν με τους κατακτητές ναζί φασίστες, θα σκορπούσαν το σκοτάδι στην Ελλάδα. Όχι όμως για πολύ. Διότι αυτό το σκοτάδι θα εξαφανιζόταν από το φως που θα έσπειρε στις καρδιές του υπόδουλου λαού το έπος της Εθνικής Αντίστασης. Ένα έπος που οργανώθηκε από αυτούς που έμειναν εδώ. Το ΚΚΕ το οποίο πρωτοπόρησε στη δημιουργία του ΕΑΜ που μαζί με άλλα μικρότερα κόμματα, ένωσαν όλο το λαό δημιουργώντας τη μεγαλύτερη αντιστασιακή οργάνωση της Ευρώπης, απελευθερώνοντας τα 2/3 της χώρας μέχρι το Δεκέμβριο του 1943.

Η δεκαετία του 40 πρέπει να πάψει να αποτελεί ταμπού. Όλος ο λαός από διαφορετική πολιτική προέλευση ενώθηκε ενάντια στο Φασισμό, τους κατακτητές, για την εθνική ανεξαρτησία, τη λαοκρατία. Όμως κάποιοι έμειναν εδώ όταν άλλοι έφυγαν. Και αυτοί που έμειναν εδώ οργάνωσαν τον αγώνα. Πρέπει να τη μελετήσουμε σε βάθος διότι μας αποκαλύπτει τόσα πολλά για τα γρανάζια αυτής της μηχανής που μας διαλύει τη ζωή και μας διαιρεί με ψευτοδιλήμματα. Χρόνια καλά και ελεύθερα στο λαό μας και σε όλους τους λαούς και ανθρώπους που δεν προσκύνησαν το Φασισμό.

YOU MIGHT ALSO LIKE