Η κατάληψη της Βαστίλης και το ξέσπασμα της Γαλλικής Επανάστασης
Στις 14 Ιουλίου 1789, ξεσπάει η Γαλλική Επανάσταση, η επανάσταση που έμελλε να ανοίξει το δρόμο στη κατάρρευση του προηγούμενου πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού συστήματος της φεουδαρχίας. Στην Γαλλική Επανάσταση, υπήρξαν αντικρουόμενες τάσεις, απελευθερώθηκαν μία σειρά από ριζοσπαστικές θέσεις και άνοιξε ο δρόμος για την εγκαθίδρυση του καπιταλιστικού συστήματος όπου μετέφερε πλέον τη σύγκρουση στις δύο αντιμαχόμενες τάξεις που αυτός δημιούργησε.
Η Γαλλική Επανάσταση, αποτελεί ένα σημείο καμπής στην ανθρώπινη ιστορία. Οι συγκρούσεις μεταξύ των Ριζοσπαστών και των Μετριοπαθών, με τη τελική επικράτηση της μετριοπαθούς τάσης της Επανάστασης και την εισήγηση των όρων »Αριστερά», »Δεξιά» στο δημόσιο πολιτικό λόγο, είναι ένα γεγονός από το οποίο πρέπει να αντληθούν χρήσιμο συμπεράσματα.
Ο τότε βασιλιάς, Λουδοβίκος ΙΣΤ’, επανέφερε στην θέση του Υπουργού Οικονομικών τον Νεκέρ, ο οποίος πρότεινε την περίφημη «Σύγκληση των 3 Τάξεων», τότε οι αντιπρόσωποι έδωσαν τον «Όρκο του Σφαιρηστηρίου» στις 20/6/1789, με τον οποίο υποσχέθηκαν πως δεν θα υποχωρήσουν, αν δεν ψηφιστεί Σύνταγμα.
Ωστόσο, ο Λουδοβίκος ΙΣΤ’, εξοργισμένος, αρνήθηκε την ψήφιση Συντάγματος και συγκέντρωσε στρατό στις Βερσαλλίες, για να καταπνίξει το αίτημα. Ο λαός αντέδρασε και στις 14/7/1789, με το σύνθημα «Ελευθερία- Ισότητα- Αδελφότητα», καταλαμβάνει την Βαστίλη, σύμβολο του απολυταρχισμού, της φεουδαρχίας και της αυτοκρατορικής εξουσίας.
Από εκείνη τη μέρα, αιτήματα για λαϊκή κυριαρχία, αυτονομία, διαχωρισμός κράτους εκκλησίας, αναδιανομή του πλούτου, εθνικοποίηση γαιών, δημόσια παιδεία, αξιοποίηση περιουσίας της εκκλησίας προς όφελος του λαού και πολλά άλλα, ατομική ιδιοκτησία, απελευθέρωση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ατομικές ελευθερίες, κοινωνικά δικαιώματα, ο θεσμός του έθνους κράτους, όλες αυτές οι έννοιες και αιτήματα, απελευθερώθηκαν και δημιούργησαν νέες κοινωνικές συγκρούσεις και τη νέα κοινωνική πραγματικότητα της νεωτερικότητας.
- 17
- 628