Η Μάχη της Ηλεκτρικής

Το πρωί της 13ης Οκτωβρίου 1944, ενώ οι Αθηναίοι γιόρταζαν την Απελευθέρωση, στον Πειραιά οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ, έδωσαν μία πολύ καθοριστική μάχη για τη σωτηρία των εργοστασίων, των λιμενικών εγκαταστάσεων αλλά κυρίως της Ηλεκτρικής. Οι Γερμανοί κατά την αποχώρηση τους, είχαν σχέδιο ανατίναξης του εργοστασίου της Ηλεκτρικής, το οποίο ήταν το μόνο που παρήγαγε ηλεκτρική ενέργεια. Αν το πετύχαιναν αυτό, η Αθήνα και ο Πειραιάς θα έμεναν για 4 με 5 μήνες χωρίς ηλεκτροδότηση, θα έπαυε να λειτουργεί το λιμάνι και ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος καθώς και τα τραμ που εκτελούσαν τη διαδρομή Αθήνα Πειραιάς.

60 Γερμανοί φρουροί του εργοστασίου της Ηλεκτρικής προχώρησαν σε διαπραγματεύσεις με στελέχη του ΕΛΑΣ και την εργοστασιακή επιτροπή του ΕΑΜ για να μην πραγματοποιηθεί επίθεση κατά των Γερμανών, με αντάλλαγμα τη μη καταστροφή των υποδομών του εργοστασίου και την απελευθέρωση των εγκλωβισμένων Ελλήνων εργατών από τους υποχωρούντες Γερμανούς. Οι Γερμανοί φρουροί όντως υποχώρησαν χωρίς να χτυπηθούν και ο ΕΛΑΣ ανέπτυξε φρουρά γύρω από το εργοστάσιο.

Οι Γερμανοί όμως κατέστρεψαν εγκαταστάσεις υγρών καυσίμων της Shell στο Πέραμα ενώ επέστρεψαν για να καταστρέψουν το εργοστάσιο. 4 Λόχοι του Ι/6 Τάγματος του ΕΛΑΣ Πειραιά κινήθηκαν εναντίον των Γερμανών. Σε βοήθεια των μαχητών του ΕΛΑΣ ήρθαν οπλισμένοι εργάτες του εργοστασίου της Ηλεκτρικής υπό τον μηχανικό υπηρεσίας Βενιζέλο Αποστολίδη.

Οι Γερμανοί εγκλωβίστηκαν σε κλοιό έξω από το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής στη Δραπετσώνα. Μετά από πέντε ώρες μάχης οι Γερμανοί νικήθηκαν, με απώλειες 11 νεκρούς, 21 τραυματίες και 24 αιχμαλώτους. Την επομένη ημέρα έγιναν οι κηδείες των μαχητών, με πάνδημη συμμετοχή. Οι Γερμανοί αιχμάλωτοι παραδόθηκαν στους Βρετανούς μετά από μερικές μέρες. Το σχέδιο της μάχης είχε εκπονηθεί από τη διοίκηση του 6ου ανεξάρτητου Συντάγματος Πειραιά υπό τον καπετάνιο Νίκανδρο Κεπέση και τον στρατιωτικό διοικητή ταγματάρχη Σωτήρη Κύβελλο. Στη μάχη της Ηλεκτρικής διακρίθηκε ως μέλος του ΕΛΑΣ και εργάτης στην εταιρεία, ο πατέρας του Θανάση Βέγγου, Βασίλης Βέγγος.


Πηγές
1. Το τιμωρό χέρι του λαού:Η δράση του ΕΛΑΣ και της ΟΠΛΑ στην κατεχόμενη πρωτεύουσα 1942-1944,Ιάσονας Χανδρινός
2.Χάρης Κουτελάκης – Λεύκωμα Δήμου Κερατσινίου

YOU MIGHT ALSO LIKE