30 χρόνια από τη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα

Στις 8 Ιανουαρίου 1991, δολοφονείται στην Πάτρα ο εκπαιδευτικός μαθηματικός Νίκος Τεμπονέρας σε ηλικία 37 χρόνων, άνθρωπος αγαπητός και υποστηρικτικός όπως έλεγαν οι μαθητές του. Μετείχε στους αγώνες, στους δρόμους, αλλά ήταν και στέλεχος του Εργατικού Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου (ΕΑΜ), ίσως αυτά να ήταν σε μια άλλη κοινωνία να ήταν θεμιτά, ωστόσο εδώ στοίχησαν τη ζωή του. Το παρακράτος της δεξιάς, σε αυτή τη περίπτωση χτύπησε χρησιμοποιώντας το χέρι του Γιάννη Καλαμπόκα, Δημοτικού συμβούλου της Νέας Δημοκρατίας στην Πάτρα και πρόεδρος της τοπικής ΟΝΝΕΔ. Αξίζει όμως να αναφερθούμε στη περίοδο που προηγήθηκε και τα γεγονότα που οδήγησαν το παρακράτος στη δολοφονία. Πριν περίπου 30 χρόνια λάμβαναν χώρα σκληρές κοινοποιήσεις ενάντια στις βλέψεις του τότε υπουργού παιδείας Βασίλη Κοντογιανόπουλου και της κυβέρνησης Μητσοτάκη.


Οι διατάξεις του νομοσχεδίου που σχεδίασαν αφορούσαν την κατάργηση της παροχής δωρεάν πανεπιστημιακών συγγραμμάτων και περικοπές κοινωνικών παροχών στη δωρεάν σίτιση και στέγαση. Επίσης, όσον αφορά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση προέβλεπαν την κατάργηση των αδικαιολόγητων απουσιών, την επιβολή ομοιόμορφης ενδυμασίας (από αυτό, έγινε γνωστό και ως «το πολυνομοσχέδιο της ποδιάς»), επέκταση του πειθαρχικού ελέγχου ακόμα και στην καθημερινή εξωσχολική ζωή των μαθητών, κατάργηση των σχολικών περιπάτων και εκδρομών, θέσπιση γραπτών εισαγωγικών εξετάσεων από το γυμνάσιο στο λύκειο χωρίς τη δυνατότητα επανεξέτασης. Έτσι λοιπόν στο υπό κατάληψη Σχολικό Συγκρότημα 3ου & 7ου Γυμνασίου και Λυκείου Πάτρας στην πλατεία Βουδ. Ο Καλαμπόκας χτύπησε θανάσιμα τον Τεμπονέρα με λοστό στο κεφάλι στη διάρκεια βίαιων επεισοδίων.

Ο Καλαμπόκας επικεφαλής των ομάδων αυτών μαζί με τους Μυλωνά, Σπίνο, Γραμματικα, Γραμματικόπουλο, με λοστούς και ρόπαλα επιχείρησαν να σπάσουν τη κατάληψη, την οποία υποστήριζαν αρκετοί γονείς και καθηγητές, μεταξύ των οποίων και ο δολοφονηθείς Νίκος Τεμπονέρας. Εφτά χρόνια αργότερα το κράτος επιβράβευσε τον δράστη της δολοφονίας διορίζοντας τον αρχικά υπάλληλο και στη συνέχεια διευθυντή σε υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζα.
Σήμερα, χωρίς να έχει αλλάξει απολύτως τίποτα η αντιμετώπιση απέναντι σε παρακρατικούς δολοφόνους παρέμεινε η ίδια.

Το αστικό κράτος 30 χρόνια μετά, αντίστοιχες απόπειρες δολοφονιών από τα όργανα της τάξης τις βαφτίζει κανονικότητα, στα πλαίσια συμμόρφωσης των μη συμβατών με τις προθέσεις της κυβέρνησης. Νίκο αν και δεν σε γνωρίσαμε είμαστε η παρακαταθήκη σου, εμείς και κάθε άνθρωπος που αντιστέκεται.

Πηγή φωτογραφιών: AlfaVita, Flash.gr

YOU MIGHT ALSO LIKE