Πάμπλο Πικάσο: Ένας μεγάλος καλλιτέχνης

Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή στις 8 Απριλίου του 1973, ο σπουδαίος ζωγράφος Πάμπο Πικάσο. Γεννήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 1881 στη Μάλαγα και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους. Το έργο του και η συνεισφορά του στη διαμόρφωση αλλά και εξέλιξη της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης παγκοσμίως υπήρξε καθοριστικό.

Σε ηλικία 14 ετών μπήκε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Βαρκελώνης ενώ στα 16 του πήρε χρυσό βραβείο με τον πρώτο πίνακά του που παρουσίασε στην Ακαδημία. Το 1904 μετακόμισε στο Παρίσι, όπου ήρθε σε επαφή με πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες τις εποχής, τον Ματίζ και τον Χουάν Μιρό. Από το 1912 έως το 1914 τα έργα του κοσμούσαν τις διεθνείς εκθέσεις του Μονάχου, της Κολωνίας και του Βερολίνου ενώ οι πίνακες του δημοσιεύονταν στα πρωτοποριακά περιοδικά και οι αντιλήψεις του γίνονταν αντικείμενο συζήτησης στα καλλιτεχνικά κέντρα.

Ο Πικάσο ως ζωγράφος, χαράκτης, γλύπτης και δραματουργός ήταν πολύπλευρος ενώ θεωρείται ο πρόδρομος κι ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της ζωγραφικής του 20ου αιώνα. Ως παρακαταθήκη άφησε περίπου 20.000 αυτοτελή έργα του. Ανήκε στο κύκλο των διανοητών που αντιτάχθηκαν στην εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάνη, ενώ αποτύπωσε τη χαρακτηριστική φωτογραφία του Έλληνα κομμουνιστή με το γαρύφαλλο, σε ένα πορτραίτο που έμεινε στην ιστορία ως »Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο». Υπήρξε υποστηρικτής του Κομμουνισμού, καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής του ενώ από το 1944 ήταν ενταγμένος στο Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Γνωστός αντιφασίστας με πολλές δημόσιες παρεμβάσεις για ποικίλα θέματα με κορυφαία ίσως στιγμή της καλλιτεχνικής του δημιουργίας να αποτελεί η «Γκουέρνικα», ένας πίνακας καταγγελίας για τα εγκλήματα κατά του λαού του στον ισπανικό εμφύλιο από τους χιτλερικούς βομβαρδισμούς που συνέδραμαν τον Φράνκο.

YOU MIGHT ALSO LIKE