Ανασκόπηση της Πανδημίας από τους τοίχους του κόσμου: 3.Πολιτική/οί – Του Γιώργου Τσαμίλη

Η καταπολέμηση του Covid-19 από πολύ νωρίς έπαψε να είναι ζήτημα μονάχα της επιστημονικής κοινότητας και έλαβε πολιτικές προεκτάσεις. Σε παγκόσμιο επίπεδο οι πολιτικοί αρχηγοί προχώρησαν σε αποφάσεις που καταστρατηγούσαν αναφαίρετα δικαιώματα και ελευθερίες με σκοπό την διασφάλιση της υγείας. Το κοινωνικό σύνολο  με ή δίχως αντιδράσεις θυσίασε τα «ατομικά θέλω» στο βωμό του κοινού συμφέροντος. Ωστόσο, αργά η γρήγορα σε μεγάλο βαθμό ο αλτρουισμός που επέδειξαν οι κυβερνώντες αποδείχθηκε ψευδής, το κοινωνικό συμφέρον πρόσχημα και η καταπολέμηση του ιού αφορμή. Οι Πολιτικές αποφάσεις και πρακτικές σε πολλές περιπτώσεις όχι μόνο δεν διευκόλυναν της προσπάθειες του κόσμου αλλά δημιούργησαν ακόμα πιο δυσχερείς συνθήκες, άγονη αμφισβήτηση, προβληματισμό, και δυσπιστία με αποτέλεσμα να αυξήσουν τους αριθμούς των θυμάτων.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ υπήρξε βασική φιγούρα στα έργα των καλλιτεχνών του δρόμου. Ο ίδιος φρόντισε με τα λεγόμενα του να προσφέρει την απαραίτητη έμπνευση. Αποτυπώθηκε σατυρικά ως ιός, ενώ οι «καυστικές» προτροπές για κατάποση αντισηπτικού δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν από το στόχαστρο των Street artists.

Εικόνα 1

Artist: Welinoo/ Copenhagen

https://www.streetartbio.com/single-post/2020/05/06/corona-street-art-political-edition/

Εικόνα 2

Artist: Red Zapata/San Francisco

https://www.theguardian.com/world/gallery/2020/apr/06/coronavirus-street-art-in-pictures

Εικόνα 3

Artist: John D’OH/ Bristol

https://inspiringcity.com/2020/05/01/satirical-coronavirus-street-art-from-john-doh/

Εικόνα 4

Artist: Dave Nash/ Royston

https://www.world-today-news.com/coronavirus-white-house-cancels-daily-briefing-donald-trump-goes-twitter/

Σαφέστατα, η Αμερικανική κυβέρνηση δεν αποτελεί το μοναδικό παράδειγμα πολιτικών αποφάσεων με αρνητικό αντίκτυπο. Η κυβερνητική αστοχία δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο αλλά κανόνας με λίγες εξαιρέσεις. Πληθώρα πολιτικών αρχηγών έχουν λάβει την τιμή να κοσμούν τοίχους του κόσμου και αποτυπώθηκαν σατυρικά, αλληγορικά ή δεχόμενοι κριτική. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν έργα με τον Μπόρις Τζόνσον και τον Ζαΐρ Μπολσονάρου (βλέπε «Υγειονομικό Προσωπικό εικόνα 7, έργο Guiles).

Εικόνα 5

Artist: Merny Wernz/ Bristol

https://scooj.org/tag/boris-johnson/

Εικόνα 6

Artist: Aira Ocrespo/ Rio de Janeiro

https://theconversation.com/coronavirus-murals-inside-the-world-of-pandemic-inspired-street-art-138487

Màscara de Bolsonaros contra Coronavirus: Bolsonaro’s mask against Coronavirus

Από την άλλη, πέρα από πολιτικές φιγούρες και καλαίσθητα ζωγραφικά αριστουργήματα, στους τοίχους του κόσμου αποτυπωθήκαν μηνύματα και προτροπές με έναν βασικό κοινό παρονομαστή, δεν είναι ο ιός που μας σκοτώνει αλλά το σύστημα που τον γεννά και τον κάνει θανάσιμο.

Εικόνα 7

Artist: Gleb Kashtanov/ Tbilisi, Georgia

https://parissecret.com/en-images-quand-le-street-art-sempare-du-coronavirus-autour-du-monde/

YOU MIGHT ALSO LIKE