Η εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων

Στις 17 Απριλίου 1961 πραγματοποιήθηκε η εισβολή στον κόλπο των χοίρων (Bahia de los Cochinos) απο την παραστρατιωτική »Ταξιαρχία 2506».Η ταξιαρχία που εκπαιδεύτηκε και χρηματοδοτήθηκε από τη CIA, έπειτα από την έγκριση του Αϊζενχάουερ, για ποσό 13.1 εκατομμυρίων δολαρίων θα πήγαινε για την ανατροπή της επαναστατικής κυβέρνησης του Φιντέλ Κάστρο. Η CIA είχε στρατολογήσει Κουβανούς αυτοεξόριστους αντικαθεστωτικούς, οι οποίοι αφθονούσαν στο Μαϊάμι, όπου υπάρχει η αποκαλούμενη «Μικρή Αβάνα» εκπαιδεύοντας τους στο Μεξικό. Η επιχείρηση περιλάμβανε απόβαση των Κουβανών αντιπάλων του Κάστρο σε ένα απομακρυσμένο σημείο του νησιού, δημιουργία προγεφυρώματος και ανακήρυξη «κυβέρνησης» των αντικαστρικών, όπου έπειτα οι ΗΠΑ θα προχωρούσαν στην διπλωματική αναγνώριση της κυβέρνησης τους κάτι που σύμφωνα με το αμερικανικό σχέδιο θα πετύχαινε αποσταθεροποίηση της Επαναστατικής Κυβέρνησης από κομμάτια του πληθυσμού που θα στήριζαν τους εισβολείς. Έτσι η εμφύλια σύρραξη, η διχοτόμηση του νησιού με δύο διαφορετικές εξουσίες, θα οδηγούσε στην πτώση του Κάστρο.

 

 

Αρχικά, 8 αμερικανικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη B-26, ξεκίνησαν βομβαρδισμούς των αεροπορικών βάσεων της Κούβας και επέστρεψαν στις Η.Π.Α. Τα αεροσκάφη έφεραν διακριτικά της κουβανικής αεροπορίας, καθώς οι ΗΠΑ είχαν σχεδιάσει πως θα παρουσίαζαν το γεγονός ως αποστασία Κουβανών πιλότων που αυτομόλησαν με τα αεροσκάφη της Κούβας. Στις 17 Απριλίου, σχεδόν 2.000 Κουβανοί αντεπαναστάτες, εξόριστοι, ακροδεξιοί μαζί με αλεξιπτωτιστές και Αμερικάνους στρατιωτικούς και πράκτορες της CIA αποβιβάστηκαν στο Κόλπο των Χοίρων, όπου συνάντησαν την αντίσταση μίας μικρής ομάδας λαϊκής πολιτοφυλακής. Ο Κάστρο, που είχε αντιληφθεί το σχέδιο, ανέλαβε ο ίδιος το σχεδιασμό της επιχείρησης και η μαζική αντεπίθεση του στρατού του Κουβανικού Δημοκρατικού Επαναστατικού Μετώπου, διέλυσε τους εισβολείς. Παράλληλα η λιγοστή Κουβανική αεροπορία, βύθισε με ταχύτητα φωτός τα μεταγωγικά πλοία που έσπευσαν να φέρουν ενισχύσεις. Αποτέλεσμα ήταν να πιαστούν αιχμάλωτοι 1.202 εισβολείς, όπου άφησαν στο πεδίο της μάχης σχεδόν 200 νεκρούς. Δύο βδομάδες μετά από αυτή τη μεγαλειώδη νίκη, την Πρωτομαγιά του 1961, ο Κάστρο ανακήρυξε τη Κούβα ως «πρώτη Λαοκρατική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Λατινικής Αμερικής», ενώ την 1η Δεκεμβρίου δήλωσε: «Είμαι μαρξιστής-λενινιστής και θα είμαι μαρξιστής-λενινιστής μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής μου».

Οι αιχμάλωτοι κρατήθηκαν για περισσότερους από 20 μήνες και επέστρεψαν στις ΗΠΑ στα τέλη Δεκεμβρίου του 1962 με αντάλλαγμα βρεφικές τροφές και φάρμακα αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων μετά από αίτημα της κυβέρνησης. Σύμφωνα με λαικό θρύλο, ο Τσε Γκεβάρα έστειλε σημείωμα στον πρόεδρο Κένεντι με το οποίο τον ευχαριστούσε για την επιχείρηση στον Κόλπο των Χοίρων, λέγοντας: «Πριν την εισβολή, η επανάσταση ήταν αδύναμη. Τώρα είναι δυνατότερη από ποτέ».

Η εισβολή κατέληξε σε πανωλεθρία των Η.Π.Α. και πολιτικά-διπλωματικά έπληξε τη μεγάλη ιμπεριαλιστική δύναμη, αναζωπύρωσε το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα στη Λατινική Αμερική, ενώ μέχρι τις μέρες μας, αυτή η νίκη αποτελεί παράδειγμα για όλους τους λαούς που υψώνουν το ανάστημα τους στον ιμπεριαλισμό.

YOU MIGHT ALSO LIKE