Δημήτρης Μητροπάνος: Πάντα γελαστοί και γελασμένοι

Ο Δημήτρης Μητροπάνος γεννήθηκε στην Αγία Mονή, μια συνοικία έξω από τα Τρίκαλα  στις 2 Απριλίου του 1948. Πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια, καθώς μεγάλωσε χωρίς πατέρα και μέχρι τα 16 του χρόνια, νόμιζε δε ότι ο πατέρας του είχε σκοτωθεί στον εμφύλιο, μέχρι που έφτασε στην οικογένειά του ένα γράμμα που έγραφε ότι ο πατέρας του ζούσε στην Ρουμανία. Τον γνώρισε τελικά για πρώτη φορά όταν είχε ήδη γίνει 29 ετών.  Προτού τελειώσει το γυμνάσιο, άρχισε να εργάζεται ως τραγουδιστής, το παρατσούκλι του από μικρός ήταν «βλαχάκι», λόγω και της καταγωγής του από την Θεσσαλία.  Όταν τελικά τελείωσε το γυμνάσιο αποφάσισε να αναζητήσει την τύχη του στην Αθήνα και έζησε με έναν θείο του στην οδό Αχαρνών. Εκεί πολιτικοποιήθηκε και οργανώθηκε στη Νεολαία των Λαμπράκηδων, δεχόμενος μάλιστα απειλές ότι δε θα τον άφηναν να σπουδάσει λόγω των αριστερών του καταβολών.

»Από τα 12 βγήκα στο μεροκάματο.Βλέπεις νόμιζα πως ο πατέρας μου ήταν νεκρός στον εμφύλιο και το κράτος με έβλεπε σαν το γιο του αντάρτη που αργότερα θα γινόταν κίνδυνος..Από όλα τα σχολεία με διώχνανε γιατί είχα πατέρα κομμουνιστή. Ο πατέρας μου εν τέλει είχε φύγει να κρυφτεί στη Ρουμανία και τον είδα όταν έφτασα στα 29. Ποτέ δε σταμάτησαν όμως να με διώκουν. Σε πολλές συναυλίες με παίρναν τηλέφωνο και μου λέγανε τελείωσες αν πάρεις μέρος και δεν είσαι μαζί μας. Όχι, δεν είμαι μαζί τους. Είμαι αυτό που θέλω. Με αυτό που ζητώ να βιώσουν τα παιδιά τα δικά μου και του δίπλα μου, ώστε να μπορέσουν να ζουν ανθρώπινα, ευτυχισμένα. Ας με κυνηγήσουν…»

Ο Δημήτρης Μητροπάνος είχε ήδη ξεκινήσει να εργάζεται ως τραγουδιστής στα Τρίκαλα και όταν βρέθηκε στην Αθήνα συνέχισε να τραγουδάει και προσπάθησε να ξεκινήσει τα επαγγελματικά του βήματα. Η ευκαιρία ήρθε όταν σε μία εκδήλωση που έγινε στην εταιρία όπου εργαζόταν ο θείος του προτάθηκε να τραγουδήσει εκείνος, εκεί έτυχε να βρίσκεται ο Γρηγόρης Μπιθικότσης και έπειτα από παρότρυνση του επισκέφτηκε την «Κολούμπια». Εκεί γνώρισε τον Γιώργο Ζαμπέτα ο οποίος τον πήρε υπό την προστασία του. Ο Μητροπάνος πάντα θα τον μνημονεύει ως μεγάλο του δάσκαλο και δεύτερο πατέρα, όπως είχε πει «ο Ζαμπέτας είναι ο μόνος άνθρωπος στο τραγούδι ο οποίος με βοήθησε χωρίς να περιμένει κάτι. Με όλους τους υπόλοιπους συνεργάτες μου κάτι πήρα και κάτι έδωσα»

Το 1967, ο Μητροπάνος ηχογραφεί τον πρώτο του 45άρη δίσκο, με το τραγούδι Θεσσαλονίκη. Είχε προηγηθεί η ηχογράφηση του τραγουδιού Χαμένη Πασχαλιά, το οποίο όμως λογοκρίθηκε από τη Χούντα και δεν κυκλοφόρησε ποτέ. Κατά τη διάρκεια της 45χρονης πορείας που ακολούθησε στο ελληνικό τραγούδι συμμετείχε σε περισσότερους από 50 δίσκους που περιλαμβάνουν 500 και πλέον τραγούδια, συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους και σπουδαιότερους δημιουργούς και ερμηνευτές του λαϊκού και του έντεχνου τραγουδιού. Γιώργος Ζαμπέτας, Μίκης Θεοδωράκης, Δήμος Μούτσης, Απόστολος Καλδάρας, Τάκης Μουσαφίρης, Χρήστος Νικολόπουλος, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Γιάννης Σπανός, Σταύρος Ξαρχάκος και Μάνος Χατζιδάκης ήταν οι κάποιοι από τους συνθέτες και στιχουργούς με τους οποίους συνδέθηκε επαγγελματικά μέχρι την δεκαετία του 80, ενώ αργότερα υπήρξε η πολύ σημαντική συνεργασία με τον Θάνο Μικρούτσικο με τον δίσκο Στου Αιώνα την Παράγκα, σε στίχους Άλκη Αλκαίου, Κώστα Λαχά, Λίνας Νικολακοπούλου και Γιώργου Κακουλίδη.

Στις 17 Απριλίου του 2012, ο Δημήτρης Μητροπάνος άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών. Η κηδεία του έγινε στις 19 Απριλίου 2012, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, όπου παρευρέθηκαν για έναν τελευταίο αποχαιρετισμό φίλοι, συγγενείς αλλά και χιλιάδες κόσμου. Ο Δημήτρης Μητροπάνος θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους Έλληνες τραγουδιστές όλων των εποχών. Η τεράστια αγάπη και ο σεβασμός που έλαβε από το κοινό οφείλετε τόσο στις υπέροχες ερμηνείες όσο και στη στάση ζωής που ακολούθησε ανυπόταχτος, δυναμικός, με μια φωνή που συντρόφευε το λαό μας στη σύγχρονη ιστορία του. Πάντα ασκούσε τη κριτική του είτε για την αγαπημένη του ομάδα τον Ολυμπιακό, είτε για το κόμμα του το ΚΚΕ, είτε ήταν αρνητική είτε θετική, με όλο το θάρρος της γνώμης του δημόσια, που ποτέ δεν έχασε τα κοινωνικά του αντανακλαστικά για να γίνει »καλλιτέχνης» γλάστρα. Το ζεϊμπέκικο του, γεμάτο ενέργεια, ψυχή και σύνδεση με το κοινό που »έκανε τη σκηνή σαν να έχει πάνω 200 ιππείς και 30 τανκς» όπως είχε τονίσει ο Θάνος Μικρούτσικος.

Δημήτρης Μητροπάνος – 25 αγαπημένα… – YouTube

Πηγή: https://www.sansimera.gr/biographies/461

YOU MIGHT ALSO LIKE