Τζέσε Όουενς – Ο Ολυμπιονίκης που ταπείνωσε τον Χίτλερ

Ο Τζέιμς Κλίβελαντ «Τζέσε» Όουενς γεννήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1913 στην πόλη Όουκβιλ της πολιτείας Αλαμπάμα των ΗΠΑ. Ο Αφροαμερικανός αθλητής, έμεινε στην ιστορία ως »Ο Ολυμπιονίκης που ταπείνωσε τον Χίτλερ» καθώς στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936, κέρδισε τέσσερα χρυσά μετάλλια (100 μ, 200 μ, μήκος, 4Χ100 μ) διαλύοντας τους αντιπάλους του. Ο Χίτλερ, που προσπάθησε μέσω των Ολυμπιακών Αγώνων να αποδείξει την ανωτερότητα της Αρείας φυλής, ξεμπροστιάστηκε από την επιτυχία του Τζέσε Όουενς, ο οποίος κατείχε το παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα εις μήκος για 25 χρόνια, με τον ίδιο τον Χίτλερ να μην παρευρίσκεται στην απονομή των μεταλλίων του Όουενς. Βέβαια ο ίδιος, ο Τζέσε Όουενς δήλωσε: Ο Χίτλερ έπρεπε να έρθει και να φύγει απ’ το στάδιο πολύ συγκεκριμένες ώρες. Χρειάστηκε να αποχωρήσει πριν την απονομή των μεταλλίων για τα 100 μέτρα, αλλά πριν φύγει έτυχε να περάσω δίπλα απ’ τις θέσεις του επιτελείου του. Με χαιρέτησε από μακριά και τον χαιρέτησα κι εγώΩστόσο, δεν ήταν μόνο ο Χίλτερ που ταπεινώθηκε αλλά και η ίδια η αστική πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ, καθώς ο ίδιος ο Ρούζβελτ, αρνήθηκε να συναντήσει τον σπουδαίο αθλητή κατά την επιστροφή του στις ΗΠΑ.

Στο βιβλίο του Τζέρεμι Σαπ, για τους Ολυμπιακούς του ’36, υπάρχει η εξής δήλωση του Όουενς: Δεν με σνόμπαρε ο Χίτλερ, αλλά ο Φράνκλιν Ρούσβελτ. Ο Πρόεδρος δεν μου έστειλε ούτε ένα τηλεγράφημα

Όταν αποσύρθηκε από τους αγώνες, ο Όουενς ασχολήθηκε με την προπόνηση νέων αθλητών. Εργάστη­κε, επίσης, για την αμερικανική κυβέρνηση, κάνοντας διάφορα ταξίδια καλής θέλησης και δημόσιες σχέσεις στην Ινδία και σε χώρες τής Άπω Ανα­τολής. Πέθανε στα 66 του χρόνια, 31 Μαρτίου 1980, καθότι καπνιστής, προσβλήθηκε από καρκίνο στους πνεύμονες. Ο Τζέσε Όουενς, αποτέλεσε και αποτελεί ένα σύμβολο του αθλητισμού ενάντια στο Ναζισμό.

YOU MIGHT ALSO LIKE