Ασύλητος Τάφος της «5ης δυναστείας των Φαραώ» ανακαλύφθηκε στο Κάιρο

Την παρουσίαση ενός καλά διατηρημένου τάφου του 2.500 π.Χ. ο οποίος είναι διακοσμημένος με ιερογλυφικά και αγάλματα παρουσίασαν οι αιγυπτιακές αρχές στο Κάιρο. Ο τάφος βρέθηκε σε ανασκαφή στην αρχαία νεκρόπολη Σακκάρα, στην αριστερή όχθη του Νείλου, περίπου 20 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου

Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων Μουσταφά Βαζίρι «Μοναδικός στο είδος του», ενώ συμπλήρωσε ότι «ανοίγει την όρεξη» των αρχαιολόγων και για άλλες σημαντικές ανακαλύψεις.
Ο Μουσταφά Βαζίρι, γεν. γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, περιέγραψε το σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα: «Αυτός είναι ο τάφος. Μπορούμε να δούμε τα απομεινάρια των εργαλείων κοπής στις τέσσερις γωνίες, είναι προφανές, σαφές. Έτσι, σύμφωνα με τους ήχους που παράγονται καταλαβαίνουμε ότι ο τάφος είναι γεμάτος αντικείμενα και θεού θέλοντος θα βρούμε κι άλλα στην περιοχή.»

Ένας από τους τάφους της νεκρόπολης έχει βρεθεί ασφράγιστοςκαι κενός. Τέσσερις άλλοι όμως βρέθηκαν σφραγισμένοι. Οι αρχαιολόγοι ξεκινούν άμεσα ανασκαφές για να φέρουν στο φως σημαντικά ευρήματα που πιστεύουν πως βρίσκονται εντός τους. Ο τάφος χρονολογείται από την εποχή του Αρχαίου Βασιλείου της αιγυπτιακής ιστορίας και συγκεκριμένα την βασιλεία του Φαραώ Νεφερίρκαρε Κακάι, τρίτου Φαραώ της Πέμπτης Δυναστείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

YOU MIGHT ALSO LIKE