Ελλάκτωρ: Ρεκόρ αρνητικών σχολίων για την επένδυση του μέγα–αιολικού στην Εύβοια των 450 εκατ. ευρώ
Της Μαριάννας Τζάννε
Τα 8 αιολικά πάρκα με τις 104 ανεμογεννήτριες που βάζουν φωτιά σε κατοίκους και φορείς της περιοχής
Ρεκόρ αρνητικών σχολίων που αποτελεί προοίμιο σφοδρών αντιδράσεων κατέγραψε η διαβούλευση του Enterprise Greece για το νέο επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας Ελλάκτωρ στην Εύβοια συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία, η οποία αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο λειτουργό αιολικής ενέργειας στην χώρα μας με εγκατεστημένη ισχύς 450,6 MW, υπέβαλλε πρόσφατα στις διαδικασίες του fast track ένα νέο επενδυτικό φάκελο.
Πρόκειται για ένα έργο αιολικής ενέργειας, με το οποίο επιδιώκει να ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις και να αξιοποιήσει το ειδικό αδειοδοτικό και φορολογικό πλαίσιο. Αποτελείται από 8 αιολικά πάρκα και 104 ανεμογεννήτριες ισχύος 4,2 MW η κάθε μία. Τα μισά από αυτά βρίσκονται στη Βόρεια-Κεντρική Εύβοια και τα υπόλοιπα στη Νότια Εύβοια.
Κατά την διάρκεια της διαβούλευσης που ολοκληρώθηκε πρόσφατα καταγράφηκαν περί τα 470 αρνητικά σχόλια, τα οποία έγιναν συντεταγμένα από φυσικά πρόσωπα και φορείς, γεγονός που έχει προκαλέσει την έκπληξη ακόμη και υπηρεσιακών παραγόντων.
Όπως αναφέρουν, αυτό δείχνει ότι το προτεινόμενο έργο παρουσιάζει περιβαλλοντικές δυσκολίες καθώς θα αναπτυχθεί σε μια περιοχή προστατευόμενη από το δίκτυο Natura, η οποία περιλαμβάνει δασικές εκτάσεις αλλά και υπερσυγκέντρωση έργων αιολικής ενέργειας. Να σημειωθεί ότι κατά την διαβούλευση κατατέθηκαν αρνητικά σχόλια από 43 Συλλόγους, Πολιτιστικούς και Περιβαλλοντικούς φορείς, οι οποίοι έχουν ζητήσει την ακύρωση της σχεδιαζόμενης επένδυσης και την υλοποίηση σχετικών αποφάσεων των οικείων ΟΤΑ. Επιπλέον, τρεις από τους εμπλεκόμενους Δήμους, αλλά και άλλοι φορείς, έχουν προβεί στην υποβολή ενδικοφανών προσφυγών προς την ΡΑΕ.
«…η επένδυση, που προτείνεται περιβαλλοντικά θα επιβαρύνει υπέρμετρα ένα τμήμα της Εύβοιας το οποίο είναι ήδη κεκορεσμένο. Υπάρχουν 34 αιολικά πάρκα με 352 ανεμογεννήτριες στη Νότιο Εύβοια, οι οποίες έχουν κατά πολύ υπερβεί τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής», αναφέρει στις παρατηρήσεις του ο δρ Γεώργιος Καμιζούλης, Πολιτικός μηχανικός και Περιβαλλοντολόγος. Όπως σημειώνει όλες οι εκτάσεις εγκατάστασης της επένδυσης είναι δασικές και δεδομένου, ότι η Νότιος Εύβοια χαρακτηρίζεται από έλλειψη πρασίνου, θα επέλθει μία ριζική αλλαγή στη χρήση γης με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί η βιοποικιλότητα των περιοχών αυτών.
Οι φορείς εκτιμούν ότι με το επίμαχο σχέδιο και τα συνοδά έργα διάνοιξης των δρόμων και εγκατάστασης ανεμογεννητριών θα υπάρξει σημαντική επιβάρυνση της περιοχής, μειώνοντας το ήδη χαμηλό ποσοστό πρασίνου της περιοχής. Η Εύβοια άλλωστε μαζί με την Πελοπόννησο αποτελούν δύο περιοχές της χώρας με την μεγαλύτερη διείσδυση σε αιολικά έργα, στοιχεία που αναδεικνύουν με τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τους όσοι συμμετείχαν και στην διαβούλευση.
« Η Εύβοια έχει επιβαρυνθεί υπέρμετρα από την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, καθώς στη Νότιο Εύβοια ήδη υπάρχουν οι περισσότερες ανεμογεννήτριες της Ελλάδας, πάνω από 400, ενώ ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου ακολουθεί ως ο δεύτερος σε διείσδυση ΑΠΕ-αιολικών στην Ελλάδα με 190 Α/Γ, καθ’ υπέρβαση της προβλεπόμενης φέρουσας ικανότητας από το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ του 2008».
Η νέα επένδυση του ομίλου Ελλάκτωρ είναι η δεύτερη που προκαλεί κοινωνικές αντιδράσεις μετά την αντίστοιχη επένδυση στα Άγγραφα. Οι αιολικοί σταθμοί και τα συνοδά υποστηρικτικά έργα του σχεδίου υπάγονται διοικητικά στους Δήμους Διρφύων – Μεσσαπίων, Ερέτριας, Κύμης – Αλιβερίου και Καρύστου, της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Να σημειωθεί ότι η περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, στην οποία ανήκει και η Εύβοια, παραμένει στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων αφού φιλοξενεί 1678 MW (το 41% της εγκατεστημένης ισχύς) και ακολουθεί η Πελοπόννησος με 619 ΜW (15%) και η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη με 485 MW (12%).
Μετά την δημόσια διαβούλευση για να προχωρήσει το έργο, θα πρέπει να υπάρξει απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Enterprise Greece ώστε στην συνέχεια να παραπεμφθεί ο φάκελος προς έγκριση στη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ).
Πηγή: www.newmoney.gr
- 37
- 481