Αστική Δικαιοσύνη: Η ανοχή στον φασισμό και την αστυνομική βία – Του Αποστόλη Σερέτη
(Σκίτσο του Άγγελου Ευαγγελάτου)
Με αφορμή τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου στην Ομόνοια αλλά κυρίως το βίντεο το οποίο σόκαρε με τους ειδικούς φρουρούς πάνω από τον ανήμπορο και αιμόφυρτο Ζακ, γεννιούνται πολλά ερωτήματα νομικά. Κυρίως μετά και το ότι αφέθηκαν με περιοριστικούς όρους όσοι προχώρησαν σε αυτοδικία ενώ για τους ειδικούς φρουρούς, κάποιος υπεύθυνος σε τηλεοπτική εκπομπή μας είπε ότι καλά έκαναν.
Δεν είναι τυχαίο ούτε το γεγονός της αύξησης νεοναζιστικών συμπεριφορών στο σώμα της Αστυνομίας, ούτε επίσης η ατιμωρησία η οποία περιβάλλει την αστυνομική και παρακρατική ναζιστική βία. Θα κάνουμε ένα ταξίδι στο χρόνο, για να δούμε πολλά τέτοια περιστατικά και να κατανοήσουμε το πώς λειτουργεί η αστική δικαιοσύνη, δίχως βωμολοχίες αλλά με πραγματικά γεγονότα που αποδεικνύουν πως σκοπίμως επιτρέπεται η αστυνομική βία αλλά και η παρακρατική δράση φασιστών είτε γιατί τα συμφέροντα της οικονομικής ελίτ το επιτάσσουν είτε γιατί η εκάστοτε πολιτική αστική δύναμη θέλει τη τρομοκράτηση του λαού, ώστε εκείνος να μην έχει το σθένος να διεκδικήσει και να παραμείνει υπάκουος.
30 Απριλίου 1976: Ο 16χρονος μαθητής, μέλος του σχήματος Κ.Ο Μαχητής, Σιδερής Ισιδωρόπουλος, κόλλαγε αφίσες στην πλατεία Κοτζιά για την Πρωτομαγιά, όταν κατέφθασαν αστυνομικές δυνάμεις για συλλήψεις. Στην προσπάθειά του να ξεφύγει, χτυπήθηκε από διερχόμενο όχημα στην Πειραιώς. Η κηδεία του μετατράπηκε σε μαχητική διαδήλωση με σύνθημα «Κάτω η Νέα Τρομοκρατία» με αποδέκτη τη Νέα Δημοκρατία.
25 Μαΐου 1976: κατά τη διάρκεια πανεργατικού συλλαλητηρίου ενάντια στον «αντισυνδικαλιστικό νόμο 330»,θωρακισμένο αυτοκίνητο καταστολής διαδηλώσεων της Αστυνομίας, η γνωστή Αύρα, ενώ καταδίωκε διαδηλωτές, σκότωσε μια μικροπωλήτρια, την 67χρονη Αναστασία Τσιβίκα.
11 Ιουλίου 1978: ο Βασίλης Τσιρώνης, γιατρός, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια εισβολής των Μονάδων Εθνικής Ασφάλειας στο σπίτι του. Ο Τσιρώνης είχε νωρίτερα κηρύξει το διαμέρισμά του «ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος» και έβγαινε στο μπαλκόνι του και διάβαζε με έναν φορητό τηλεβόα στο πλήθος ανακοινώσεις ενάντια στο «κράτος των μαύρων» (φασιστών). Ο Τσιρώνης έπεσε νεκρός μέσα στο διαμέρισμά του, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Η υπόθεση έκλεισε.
Η δολοφονία της Κνίτισσας, Σωτηρίας Βασιλακοπούλου στις 28 Ιουλίου του 1980: Η Κνίτισσα φοιτήτρια Σωτηρία Βασιλακοπούλου έπεφτε χτυπημένη στην άσφαλτο, στην πύλη της «ΕΤΜΑ». Δίπλα στο σώμα της 21χρονης κοπέλας, βρέθηκαν προκηρύξεις που καλούσαν τους εργάτες σε αγώνα και μια πικέτα που έγραφε «Παλέψτε μέσα από τα σωματεία για πραγματικές αυξήσεις – ΚΚΕ». Η Βασιλακοπούλου ήταν φοιτήτρια στο Πάντειο. Ως δραστήριο μέλος της Οργάνωσης, εκείνη την ημέρα, στις 28 Ιούλη, δεν μπορούσε να λείπει από την πύλη της κλωστοϋφαντουργίας «ΕΤΜΑ», όπου μέλη της ΚΝΕ, μοίραζαν ανακοινώσεις, καλώντας τους εργάτες να πάρουν μέρος στην απεργία ενάντια στην ανεργία, στις απολύσεις και στην ακρίβεια. Η εργοδοσία, στέλνει στα πούλμαν τους εργάτες και τους καλεί να μην ανοίξουν τα παράθυρα. Οι προκηρύξεις αλλάζουν χέρια, τα παράθυρα ανοίγουν διάπλατα, οι εργάτες ακούν τους κομμουνιστές. Ο οδηγός του πούλμαν Μ. Χαρίτος αναπτύσσει ταχύτητα πάνω στη στροφή, περνώντας πάνω από την Σωτηρία. Ο υπεύθυνος του γραφείου κίνησης της «ΕΤΜΑ» χλευάζει τη νεκρή Σωτηρία λέγοντας: «Σκοτώθηκε. Ε και, λοιπόν, τι έγινε;»!
Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ φτιάχνουν ανθρώπινη αλυσίδα, εμποδίζοντας το λεωφορείο να φύγει ενώ το ασθενοφόρο φτάνει μετά από 20 λεπτά και η Αστυνομία δε διακόπτει την κυκλοφορία. Τα αστικά μέσα καταγράφουν την είδηση της δολοφονίας στο άθροισμα των 11 νεκρών στα τροχαία του Σαββατοκύριακου. Ο φυσικός αυτουργός παραπέμφθηκε για «ανθρωποκτονία εξ αμελείας». Δικάζεται σε 12 μήνες φυλάκιση, που εξαγοράζει προς 200 δραχμές τη μέρα. Στους ηθικούς αυτουργούς του εγκλήματος δεν ασκήθηκε ποτέ δίωξη.
28 Οκτωβρίου 1980: Ο Τάσος Μαγλαρίδης συμμετείχε σε συγκέντρωση αντιστασιακών στη Θεσσαλονίκη. Όταν οι διαδηλωτές επιχείρησαν να προχωρήσουν στη Νεάπολη, δέχτηκαν επίθεση της αστυνομίας. Ο 76χρονος, χτυπημένος, μεταφέρθηκε στο ΑΧΕΠΑ όπου υπέκυψε στα τραύματά του ένα μήνα μετά, στις 30/11.
16 Νοεμβρίου 1980: Δολοφονούνται από τα ΜΑΤ κατά τη διάρκεια πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου η 21χρονη εργάτρια Σταματίνα Κανελλοπούλου και ο 26χρονος φοιτητής της Νομικής Ιάκωβος Κουμής.
Αφού απομόνωσαν τη Κανελλοπούλου σε μία βιτρίνα στη γωνία Βουκουρεστίου και Πανεπιστημίου, την χτύπησαν με κλομπ. Με κλομπ σύνθλιψαν το κρανίο του Κουμή.
Δολοφονία Μιχάλη Καλτεζά στις 17 Νοεμβρίου 1985: Ο 15χρονος Μιχάλης Καλτεζάς λίγες ώρες μετά την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, πέφτει νεκρός στη Στουρνάρη δεχόμενος σφαίρα στο πίσω μέρος του κεφαλιού από τον αστυνομικό Αθ. Μελίστα.
Τα ΜΑΤ εισέβαλαν στο Χημείο συλλαμβάνοντας 37 νέους με τη βοήθεια και ασφαλιτών. Καταδικασμένος πρωτόδικα σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση (με ανασταλτικό χαρακτήρα), ο Μελίστας θα αθωωθεί στις 25/1/1990 από το Εφετείο. Στις 26 Νοεμβρίου του 1985 η 17 Νοέμβρη, σε αντίποινα για τη δολοφονία του Καλτεζά, επιτέθηκε με βόμβα σε κλούβα των ΜΑΤ κοντά στο Ξενοδοχείο Κάραβελ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο αρχιφύλακας Νίκος Γεωργακόπουλος.
Η δράση των φασιστών και η ανοχή της αστικής δημοκρατίας 1981-1984: Η Χρυσή Αυγή, σε λιγότερο από ένα χρόνο από την ίδρυση της, το 1981, ξεκίνησε να έχει επικοινωνία με το νεοναζιστικό ισπανικό κόμμα Cedade και από τα μέσα του 1983 η εκδοτική δραστηριότητα διαχωρίστηκε από τη λειτουργία της οργάνωσης «Εθνικοσοσιαλιστικό Κίνημα Λαϊκός Σύνδεσμος». Η έκδοση του περιοδικού διακόπηκε τον Απρίλιο του 1984. Το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου ο Μιχαλολιάκος διορίστηκε από το φυλακισμένο πρώην δικτάτορα Παπαδόπουλο επικεφαλής της νεολαίας της ΕΠΕΝ, παραιτήθηκε όμως τον Ιανουάριο, λόγω αντιθέσεων στο χώρο της ακροδεξιάς μεταξύ εθνικοσοσιαλιστών και μη και αντικαταστάθηκε από το Μάκη Βορίδη.
9 Φεβρουαρίου 1986: Ο 17χρονος Μανώλης Κανδανολέων που επέβαινε σε κλεμμένο αυτοκίνητο, πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τρεις αστυνομικούς. Τα ονόματα των δραστών δεν έγιναν ποτέ γνωστά και δεν επακολούθησε δίκη.
3 Σεπτεμβρίου 1986: Ο Άγγελος Μαυροειδής, 60 ετών, εργάτης της ΕΔΟΚ-ΕΤΕΡ, συμμετείχε με 650 συναδέλφους του σε καθιστική διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Βιομηχανίας, ύστερα από άρνηση της τότε υφυπουργού Βάσως Παπανδρέου να τους δεχτεί για το θέμα της μη καταβολής δεδουλευμένων τους. Αστυνομικοί επιτέθηκαν βίαια στους εργάτες, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό του. Πέθανε από μετατραυματική επιπλοκή στο ΚΑΤ λίγες μέρες μετά, στις 12/9. Η υπόθεση έκλεισε.
4 Ιανουαρίου 1987: Έπειτα από λογομαχία που πραγματοποιήθηκε στο δρόμο μεταξύ του 19χρονου Λουκά Γράψα και του αστυνομικού της Ασφάλειας Παντελή Χατζή, ο δεύτερος τον σκότωσε.
8 Μαρτίου 1990: Ο αστυφύλακας Γρηγόρης Σπυράκος πυροβόλησε τον 15χρονο μαθητή Δημήτρη Κίκερη στην Πρέβεζα. Ο Κίκερης είχε παγιδευτεί στην τουαλέτα «βιντεάδικου», που νωρίτερα είχε προσπαθήσει να διαρρήξει.
Δολοφονία Νίκου Τεμπονέρα στις 8 Ιανουαρίου 1991: Ο Νίκος Τεμπονέρας ήταν καθηγητής μαθηματικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενταγμένος στην αριστερά και στέλεχος του Εργατικού Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου. Ουσιαστικά ήταν ο πρώτος νεκρός στις μαθητικές κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο του τότε Υπουργού Παιδείας Βασίλη Κοντογιαννόπουλου. Δράστης της δολοφονίας ήταν ο Γιάννης Καλαμπόκας, δημοτικός σύμβουλος της Νέας Δημοκρατίας στην Πάτρα και πρόεδρος της τοπικής ΟΝΝΕΔ.
Ο Καλαμπόκας χτύπησε τον Τεμπονέρα με λοστό στο κεφάλι στα επεισόδια που σημειώθηκαν στο υπό κατάληψη Σχολικό Συγκρότημα 3ου και 7ου Γυμνασίου και Λυκείου Πάτρας στην πλατεία Βουδ. Ο Καλαμπόκας επικεφαλής των ομάδων αυτών μαζί με τους Μυλωνά, Σπίνο, Γραμματικα, Γραμματικόπουλο, με λοστούς και ρόπαλα επιχείρησαν να σπάσουν τη κατάληψη, την οποία υποστήριζαν αρκετοί γονείς και καθηγητές, μεταξύ των οποίων και ο Τεμπονέρας, ιδιαίτερα αγαπητός στους μαθητές του. Η δολοφονία του Τεμπονέρα ξεσήκωσε κύμα διαδηλώσεων και διαμαρτυριών σε όλη την Ελλάδα. Την επομένη της δολοφονίας του, ο υπουργός Παιδείας Κοντογιαννόπουλος παραιτήθηκε και η πρόταση νόμου για τις μεταρρυθμίσεις στην παιδεία αποσύρθηκε. Ο Καλαμπόκας δικάστηκε στο Βόλο, ενώ καταδικάστηκε πρωτόδικα για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε ισόβια κάθειρξη. Αποφυλακίστηκε στις 2 Φεβρουαρίου του 1998, έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής.
10 Ιανουαρίου 1991: Την επομένη της δολοφονίας του καθηγητή Τεμπονέρα, επεισόδια στις παρυφές διαδήλωσης 100.000 ατόμων στην Αθήνα κατέληξαν σε συγκρούσεις πολιτών με τα ΜΑΤ. Ένα από τα 4.000 δακρυγόνα που επισήμως ρίχτηκαν κατά των διαδηλωτών προκάλεσε πυρκαγιά στο βιβλιοχαρτοπωλείο Λίβα και στο κτίριο του «Κ. Μαρούση». Νεκροί από ασφυξία ανασύρθηκαν ο 32χρονος Περικλής Ρεπάκης, ο 57χρονος Μανόλης Κοντόπουλος, ο 59χρονος Ιωάννης Νεμετζίδης κι ένα ακόμα νεαρό άτομο. Παρά την ύπαρξη πλήθους επώνυμων μαρτύρων για τα αίτια της πυρκαγιάς, η υπηρεσιακή ΕΔΕ έκλεισε την υπόθεση κάνοντας λόγο για «εμπρησμό του κτιρίου από αναρχικούς».
10 Ιανουαρίου 1994: Ο αστυνομικός Ευάγγελος Λαγογιάννης σκοτώνει με 4 σφαίρες πισώπλατα τον 28χρονο μουσικό Θοδωρή Γιάκα, επειδή αρνήθηκε να σταματήσει σε εξακρίβωση στοιχείων και τράπηκε σε φυγή. Δέχτηκε πισώπλατα τέσσερις σφαίρες από τον αρχιφύλακα Ευάγγελο Λαγογιάννη. Ο Γιάκας δεν βαρυνόταν με το παραμικρό αδίκημα.
Η δολοφονική επίθεση στους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ στις 3 Ιουνίου 1994: Κατά τη διάρκεια κεντρικής προεκλογικής συγκέντρωσης του ΚΚΕ στις 3 Ιούνη στην πλατεία Αριστοτέλους, με το τέλος της ομιλίας του ευρωβουλευτή Βασίλη Εφραιμίδη, ο ακροδεξιός Μανώλης Θεοδωράκης κρύβοντας ένα μαχαίρι μέσα σε μία ανθοδέσμη, του επιτέθηκε τραυματίζοντάς τον πολλαπλώς. Ακολούθως, μαχαίρωσε τους υποψήφιους ευρωβουλευτές Γιάννη Θεωνά και Μιχάλη Σπυριδάκη. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και ο δράστης συνελήφθη. Ακολουθούν αποσπάσματα της 2843/1994 απόφασης του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης με την οποία ο δράστης και ο συνεργός του παραπέμπονται για να δικασθούν ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, από τα οποία αποδεικνύεται η σοβαρότητα της επίθεσης: συγχρόνως φώναξε “έτσι πληρώνουμε του κομμουνιστές, άτιμοι κομμουνιστές θα πεθάνετε”… ο κατηγορούμενος ήταν αποφασισμένος να προκαλέσει αιματοκύλισμα, αφού αμέσως στράφηκε κατά του Θεωνά και με δύναμη κατάφερε κατ’ αυτού τρείς αλλεπάλληλες μαχαιριές(…).
Ο Ριζοσπάστης κατήγγειλε την “αμέλεια” των προανακριτικών όσο και των ανακριτικών αρχών να ερευνήσουν τις συγκεκριμένες διασυνδέσεις του δράστη με τις φασιστικές, εθνικιστικές, παραθρησκευτικές και άλλες ακροδεξιές, ρατσιστικές οργανώσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο, κυρίως, στο και στη Γερμανία. Λίγες μέρες μετά το θέμα έφτασε και στην Βουλή με επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, από τον Βουλευτή του ΚΚΕ Ορέστη Κολοζώφ. Ο Κολοζώφ κατέθεσε ερώτηση στην οποία ζητούσε να μάθει “τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση, ώστε η ανάκριση να προχωρήσει απερίσκεπτη στο έργο της”. Δυστυχώς η ερώτηση σύμφωνα με τα πρακτικά της Βουλής διαγράφηκε και δεν συζητήθηκε λόγω απουσίας, τόσο του ερωτώντος Βουλευτού όσο και του Υπουργού Δικαιοσύνης. Ο Θεωδοράκης ο οποίος συνελήφθη και καταδικάστηκε από την δικαιοσύνη, συνδεόταν με ακροδεξιές- ναζιστικές ομάδες στην Γερμανία. Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης καταδίκασε τον Μανώλη Θεοδωράκη σε 13 χρόνια και 9 μήνες φυλάκιση και 5ετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά των Βασίλη Εφραιμίδη και Γιάννη Θεωνά και πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών κατά του Μιχάλη Σπυριδάκη. Ο συνεργός του, Ε. Ράδος αθωώθηκε από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο.
3 Νοεμβρίου 1996: Ο Στέφανος Σαπουνάς πυροβολείται από τον Αθανάσιο Ζιώγα, αστυνομικό, όταν δεν σταμάτησε το αυτοκίνητό του σε αστυνομικό μπλόκο στα Άνω Λιόσια. Ο Αθανάσιος Ζιώγας και ο συνάδελφός του εγκατέλειψαν τη σκηνή και δεν ανέφεραν το συμβάν. Παρ’ όλο που οι αρχές γνώριζαν την ταυτότητα του Στέφανου Σαπουνά ήδη αργά τη νύχτα της 3ης Νοεμβρίου, δεν ειδοποίησαν αμέσως την οικογένειά του, η οποία έλαβε ένα τηλεφώνημα από το νοσοκομείο μόλις στις 6 Νοεμβρίου. Ο Στέφανος Σαπουνάς υπέκυψε στα τραύματά τον Απρίλιο του 1997.
20 Νοεμβρίου 1996: Ο αστυνόμος της τροχαίας Δημήτρης Τρίμης πυροβόλησε εξ επαφής και σκότωσε τον 45χρονο Τσιγγάνο μικροπωλητή Τάσο Μουράτη που βρισκόταν ακινητοποιημένος στο έδαφος, μπροστά στα μάτια ενός από τα τρία παιδιά του, σε μπλόκο της Αστυνομίας έξω από τη Λιβαδειά. Ο Τρίμης, μολονότι του αποδίδεται κατηγορία για ανθρωποκτονία από πρόθεση, αφήνεται ελεύθερος καθότι «έχασε την ισορροπία του και τον έλεγχο του όπλου, με αποτέλεσμα αυτό να εκπυρσοκροτήσει».
Από το 1992 έως το 1997 καταγγέλθηκαν πάνω από 50 επιθέσεις χρυσαυγιτών. Ο σχεδιασμός των επιθέσεων αυτών είναι ίδιος με εκείνες που πραγματοποιούσαν οι μελανοχίτωνες του Μουσολίνι: αστραπιαίες επιδρομές ενόπλων με στόχο το σακάτεμα του θύματος (ή των θυμάτων) και εξαφάνιση των δραστών. Μετά τις καταγγελίες των συμβάντων, η Χρυσή Αυγή συνήθως διάψευδε τη συμμετοχή της σε αυτά.
Ιούνιος 1998: Ο Κουσουρής, φοιτητής και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ, καθόταν μαζί με τον φοιτητή Ηλία Φωτιάδη και τον εκπαιδευτικό Ιωάννη Καραμπατσόλη σε μία καφετέρια απέναντι από τα δικαστήρια της Ευελπίδων. Την ώρα εκείνη, δέχθηκαν βίαιη επίθεση από μέλη της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής τον Περίανδρο Ανδρουτσόπουλο έξω από τα δικαστήρια! Ο Κουσουρής υπέστη βαρύτατες σωματικές βλάβες, καθώς δέχθηκε πολλαπλά χτυπήματα στο κεφάλι.
23 Ιουλίου 1997: Ο 33χρονος Γεώργιος Καννελόπουλος, ιδιοκτήτης καφετέριας στον Πύργο, πατέρας δύο παιδιών, αυτοκτόνησε. Στο ιδιόχειρο σημείωμα που άφησε αναφέρει «Tα οργανωμένα κυκλώματα τοκογλυφίας, αλλά και οι αστυνομικοί που με εκβίαζαν απαιτώντας χρήματα για να μου παρέχουν προστασία, με οδήγησαν στον τάφο». Δεν πραγματοποιήθηκε καμία έρευνα.
3 Αυγούστου 1997: Στον Πειραιά ο ανθυπαστυνόμος Δημήτρης Τσαγκράκος πυροβόλησε στο κεφάλι και σκότωσε τον 26χρονο Ηλία Μέξη έξω από το τμήμα Μεταγωγών επειδή παραβίασε μονόδρομο. Εκ των υστέρων ο αστυνομικός κατέθεσε ότι το φορτηγάκι δεν σταμάτησε, ότι μπερδεύτηκε και πυροβόλησε γιατί φοβήθηκε για τη ζωή του. Αργότερα είπε ότι δεν πυροβόλησε, αλλά το όπλο του εκπυρσοκρότησε κατά λάθος.
23 Οκτωβρίου 1998: Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ο ανθυπαστυνόμος Κυριάκος Βαντούλης σκότωσε τον 17χρονο Γιουγκοσλάβο μαθητή Μάρκο Μπουλάτοβιτς, ο οποίος βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη σε εκδρομή με το σχολείο και θεωρήθηκε «ύποπτος για κλοπή». «Ανθρωποκτονία εκ προθέσεως», είπε η εισαγγελέας για το φονικό. Η δεδηλωμένη θέση της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη ήταν ότι «επρόκειτο για ατύχημα». Ήταν άοπλος και, όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, δεν είχε διαπράξει την κλοπή.
27 Οκτωβρίου 1998: Αστυνομικοί απέκρυψαν θανατηφόρο τροχαίο που συνέβη στη Βούλα, όταν περιπολικό με οδηγό τον αστυνομικό Βασίλη Χρυσόπουλο, χτύπησε και σκότωσε τον 18χρονο μοτοσυκλετιστή Γεώργιο Μαλλιαρό. Ο αστυνομικός συνελήφθη πέρασε από το Αυτόφωρο, ωστόσο το περιστατικό δεν δόθηκε στη δημοσιότητα όπως συμβαίνει με τα θανατηφόρα τροχαία.
Στις 22 Μαΐου 1999: Η ενός μηνός λεχώνα Αγγελική Ρουσόγλου βρίσκεται νεκρή με σφαίρα από το υπηρεσιακό όπλο του συζύγου της, αρχιφύλακα Μανώλης Κουκουράκη.
9 Δεκεμβρίου 2003: Ο 22χρονος Ηρακλής Μαραγκάκης πυροβολείται στο κεφάλι από άνδρες του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνου, γιατί το αυτοκίνητο που επέβαινε μαζί με δυο άλλους νεαρούς δεν σταμάτησε σε μπλόκο στην περιοχή Ανωγείων Ρεθύμνου.
21 Ιανουαρίου 2004: Ο 28χρονος αρχιφύλακας Ευθύμιος Ευθυμίου στα Πατήσια δολοφονεί τη φίλη του Βασιλική Μουστάκα, 22 ετών, σπουδάστρια και μετά αυτοκτονεί. Στο σημείωμά του έγραψε ότι τη σκότωσε για «να μη την πάρει άλλος».
21 Δεκεμβρίου 2004: Ομάδα 15 περίπου αστυνομικών και ειδικών φρουρών του Α.Τ του Αγίου Παντελεήμονα, υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια (ξεγύμνωμα, φάλαγγα, εικονικές εκτελέσεις και άγριο ξύλο) τουλάχιστον 40 Αφγανούς μετανάστες.
11 Απριλίου 2005: Νιγηριανός μετανάστης βρέθηκε νεκρός μέσα στο αστυνομικό τμήμα στη Λαμία. Ο δολοφονημένος μετανάστης θάφτηκε χωρίς να γίνει ιατροδικαστική εξέταση.
Υπόθεση ζαρντινιέρας, 17 Νοεμβρίου 2006: Η «υπόθεση της ζαρντινιέρας», πήρε το όνομα αυτό λόγω της εκδοχής των αρχών ότι ο Κύπριος φοιτητής τραυματίστηκε πέφτοντας σε μία ζαρντινιέρα. Ωστόσο, ένα βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, κατέγραφε τον άγριο ξυλοδαρμό του από αστυνομικούς, μετά τη διαδήλωση για το Πολυτεχνείο στη Θεσσαλονίκη. Μετά τον ξυλοδαρμό, ο νεαρός κρατήθηκε τη νύχτα σε αστυνομικό τμήμα και μεταφέρθηκε την επομένη σε νοσοκομείο, όπου παρέμεινε για αρκετές μέρες. Οκτώ πανεπιστημιακοί καθηγητές, μάρτυρες μέρους του ξυλοδαρμού του, υποστήριξαν ότι όταν ζήτησαν από τους αστυνομικούς να σταματήσουν να χτυπούν τον φοιτητή και να καλέσουν ασθενοφόρο, εκείνοι τους εξύβρισαν και τους είπαν να φύγουν.
Οκτώ αστυνομικοί παραπέμφθηκαν σε δίκη. Τον Ιανουάριο του 2013, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, δικάζοντας την υπόθεση, αθώωσε, κατά πλειοψηφία και λόγω αμφιβολιών, τους έξι αστυνομικούς. Ο φοιτητής υπέβαλε αγωγή κατά του ελληνικού Δημοσίου, διεκδικώντας ένα εκατομμύριο ευρώ για ηθική βλάβη. Σημειώνεται πως το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης του επιδίκασε αποζημίωση ύψους 300.000 ευρώ ενώ στις 18 Ιανουαρίου 2013, 6 από τους 8 αστυνομικούς αθωώνονται δευτεροδίκως. Οι άλλοι δύο (ένας εν ενεργεία κι ένας εν αποστρατεία) καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης 2,5 ετών, με 3ετή αναστολή, για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, αφού τους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά.
Μάιος 2007: Ο Χρήστος Χρονόπουλος, ασθενής με ιστορικό διανοητικής διαταραχής, συλλαμβάνεται μετά από καταγγελία για παρενόχληση θαμώνων σε καφετέρια. Δύο ώρες μετά την προσαγωγή του στο Α.Τ Καλλιθέας, τον παραλαμβάνει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε σχεδόν κωματώδη κατάσταση. Στο νοσοκομείο δίνει μάχη για τη ζωή του την οποία και κερδίζει, όμως η κακοποίηση που υπέστη στο τμήμα τού προκάλεσε ολική και μη αναστρέψιμη αναπηρία. Το Μάιο του 2015 το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας καταδικάζει δύο κατηγορούμενους αστυνομικούς με κάθειρξη 8 ετών με αναστολή, χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικού. Τα δύο πρώτα δικαστικά συμβούλια είχαν απαλλάξει τους αστυνομικούς κάνοντας λόγο για αυτοτραυματισμό του θύματος. Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά έγινε εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 137Α του ποινικού κώδικα, που κάνει λόγο για βασανιστήριο κρατουμένου.
Ιούνιος 2007: Τα συγκλονιστικά ντοκουμέντα μέσα από το Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας σοκάρουν το πανελλήνιο. Στο βίντεο φαίνονται καθαρά αστυνόμοι κρατώντας μια βίτσα να εξευτελίζουν και να χειροδικούν σε βάρος μεταναστών, τους οποίους ανάγκαζαν να χτυπούν ο ένας τον άλλον ενώ με χαστούκια, όταν οι ίδιοι αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στο χυδαίο κάλεσμα του αστυνομικού, δέχονταν κλωτσιές και βιτσιές.
Φεβρουάριος 2008: Κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης της Χρυσής Αυγής για τα Ίμια, διοργανώθηκε αντιδιαδήλωση από μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων. Στα σοβαρά επεισόδια που ακολούθησαν, μέλη της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με τις μαρτυρίες πολιτών, μαχαίρωσαν δυο διαδηλωτές και χτύπησαν στο κεφάλι άλλους δύο. Υπήρξαν καταγγελίες εκ μέρους πολιτών ότι οι Μονάδες Αποκατάστασης Τάξης (ΜΑΤ) άφηναν να ενεργούν ανενόχλητα οπλισμένοι ακροδεξιοί, οι οποίοι φαίνονταν να διέρχονται δια μέσου των ΜΑΤ και πριν εφορμήσουν στους αντιρατσιστές.
11 Μαΐου 2008: Οι ειδικοί φρουροί, Γιώργος Πανέλας, Χαράλαμπος Βαϊτσούδης, Χαράλαμπος Παπαναστασίου και Μαρία Μουστέλη επιχείρησαν, να συλλάβουν τον Νίκο Σακελλίων στην οδό Αναξαγόρα, στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με την κατηγορία ο νεαρός Νίκος Σακελλίων, ξυλοκοπήθηκε από τους ειδικούς φρουρούς στην προσπάθειά τους να τον συλλάβουν και τελικά κατέρρευσε στα χέρια τους, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, ο οποίος κατέγραψε τη σκηνή με το κινητό του.
Οι κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια, που ανήκαν στο γνωστό για περιστατικά βίας, Α.Τ Ακρόπολης, αθωώθηκαν, πρωτόδικα το 2013, αλλά και σε τελεσίδική εν συνεχεία απόφαση του τριμελούς εφετείου πλημμελημάτων, τον Μάρτιο του 2014. Στην συνέχεια τον Απρίλιο του 2015 ασκήθηκε από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτρη Δασούλα, αίτηση αναίρεσης της απόφασης του τριμελούς Εφετείου, που αθώωνε τους 4 ειδικούς φρουρούς. Όπως έγινε γνωστό το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε τελικά την αίτηση της Εισαγγελίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που ζητούσε να αναιρεθεί η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων και με την οποία είχαν απαλλαγεί οι τέσσερις ειδικοί φρουροί που κατηγορούνταν για ανθρωποκτονία εξ αμελείας του 24χρονου ομογενούς Νίκου Σακελλίωνα. Ο Άρειος Πάγος με αυτή την απόφαση επικυρώνει την αθωωτική απόφαση για του ειδικούς φρουρούς.
Δολοφονία Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου 2008: Ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, 15 ετών, πέφτει νεκρός από σφαίρα του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, στα Εξάρχεια πυροδοτώντας από το ίδιο βράδυ πρωτοφανές κύμα διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, η σφαίρα διαπέρασε την καρδιά του και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο, με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο. Αργότερα, ενώπιον του δικαστηρίου, ο Ε. Κορκονέας υποστήριζε πως πυροβόλησε για να διασφαλίσει τη σωματική του ακεραιότητα από την επίθεση που δεχόταν με το συνάδελφο και συγκατηγορούμενό του Βασίλη Σαραλιώτη από συγκεντρωμένους. Το ίδιο βράδυ τα Εξάρχεια μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης. Την επόμενη ημέρα άρχισαν οι καταλήψεις σε σχολεία και πανεπιστημιακές σχολές σε όλη την Ελλάδα. Οι εικόνες από τις ογκώδεις διαδηλώσεις των επόμενων ημερών έκαναν το γύρο του κόσμου και τα διεθνή μέσα να μιλούν για «εξέγερση». Εμπρηστικές επιθέσεις, οδοφράγματα, πετροπόλεμος, συγκρούσεις, μολότοφ, αλλά και πρωτοφανής αστυνομική καταστολή συνέθεταν την εικόνα που κυριαρχούσε στο κέντρο της πρωτεύουσας αλλά και σε άλλες πόλεις. Στις 9 Δεκεμβρίου, χιλιάδες άνθρωποι φτάνουν στο νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου για το τελευταίο αντίο στο νεαρό μαθητή. Η παρουσία της αστυνομίας πυροδοτεί νέα επεισόδια στην ευρύτερη περιοχή, ενώ τα πνεύματα οξύνονται ιδιαίτερα όταν αστυνομικός πυροβολεί στον αέρα. Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν και το βράδυ με την ίδια ένταση. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας επέβαλε στον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα ποινή ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον φυλάκιση δεκαπέντε μηνών για πράξεις οπλοχρησίας και στον συγκατηγορούμενό του Βασίλη Σαραλιώτη ποινή δεκαετούς κάθειρξης. Ο Κορκονέας είναι πλέον ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.
Μαρφίν- Το έγκλημα του παρακράτους στις 5 Μάη 2010: Κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης συγκέντρωσης ενάντια στο πρώτο μνημόνιο, η Αγγελική Παπαθανασοπούλου, ο Επαμεινώνδας Τσακάλης και η Παρασκευή Ζούλια χάνουν τη ζωή τους από το χτύπημα παρακρατικών στο υποκατάστημα της τράπεζας Μαρφίν. Ενώ ήταν γενική απεργία, η διεύθυνση άσκησε πιέσεις στους εργαζομένους να παρευρίσκονται στην εργασία τους, γνωρίζοντας το τεταμένο κλίμα των ημερών, ενώ δεν είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας σε περίπτωση πυρκαγιάς για διαφυγή των υπαλλήλων. Οι πραγματικοί ένοχοι που προκάλεσαν αυτή τη τραγωδία δεν βρέθηκαν ποτέ.
Ξυλοδαρμός Γιάννη Καυκά στις 11 Μαΐου 2011: Ο ψυχολόγος και μεταπτυχιακός φοιτητής φωτογραφίας, Γιάννης Καυκάς, υπέστη σοβαρά στο κεφάλι όταν χτυπήθηκε από αστυνομικούς στη διάρκεια διαδήλωσης κατά της λιτότητας στην Αθήνα. Σύμφωνα με τη δικηγόρο του και τον ίδιο, τον χτύπησαν με έναν από τους πυροσβεστήρες που φέρουν επάνω τους τα ΜΑΤ. Ο Γιάννης Καυκάς παρέμεινε στο νοσοκομείο επί 20 ημέρες, δέκα από τις οποίες στη μονάδα εντατικής θεραπείας, μετά από επείγουσα εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε. Άλλοι διαδηλωτές που τραυματίστηκαν την ίδια μέρα, καθώς και αυτόπτες μάρτυρες, περιέγραψαν με παρόμοιους όρους τα συμβάντα. «Αισθάνομαι πολύ τυχερός που βγήκα ζωντανός από εκεί», ανέφερε ένας διαδηλωτής που βρισκόταν στην ίδια ομάδα με τον Γιάννη Καυκά.
4 Νοεμβρίου 2012: Μέλη του κόμματος της Χρυσής Αυγής, ξυλοκόπησαν τον ρεπόρτερ του ΣΚΑΙ Μιχάλη Τέζαρη.
7 Νοέμβρη του 2012: Σε εξόρμηση έξω από το ΕΠΑΛ Λαγκαδά, πραγματοποιήθηκε επίθεση νεοναζί σε δύο μέλη της ΚΝΕ. Σε βοήθεια έσπευσαν απεργοί εργάτες από την ΑΓΝΟ στο Λαγκαδά, που συμμετείχαν στην περιφρούρηση της απεργίας στο εργοστάσιο. Οι χρυσαυγίτες αποχώρησαν, επέστρεψαν και επιτέθηκαν με δολοφονικές διαθέσεις και εναντίον τους. Οι εργαζόμενοι κατάφεραν και πήραν από τους μπράβους της Χρυσής Αυγής τα ρόπαλα, δύο ξύλινα και ένα μηχανικό. Πριν τραπούν σε φυγή, οι χρυσαυγίτες επιχείρησαν να επιτεθούν και με στιλέτο. Από την επίθεση, τραυματίστηκε ένας απεργός εργάτης της ΑΓΝΟ και ένας νεολαίος της ΚΝΕ, ο οποίος νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης με τραύματα στο κεφάλι. Για την επίθεση σε βάρος των μελών της ΚΝΕ και των απεργών εργατών, ασκήθηκε αυτεπάγγελτη δίωξη. Το δικαστήριο καταδίκασε τους δύο χρυσαυγίτες σε 21 μήνες φυλάκιση για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών και οπλοχρησία, όμως καταδίκασε και σε 12 μήνες φυλάκιση και τα τρία θύματα της επίθεσης τους, επειδή αμύνθηκαν και προσπάθησαν να τους αφοπλίσουν. Το δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό της άμυνας για τα θύματα.
7 Φεβρουαρίου 2013: Παρέμβαση και τρομοκράτηση των Γιατρών του Κόσμου από μέλη της Χρυσής Αυγής στο πολυϊατρείο του Περάματος. Όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης, οι χρυσαυγίτες πήγαν έξω από τον χώρο του πολυϊατρείου των Γιατρών του Κόσμου στο Πέραμα, που εκείνη την ώρα ήταν γεμάτο κόσμο. «Στάθηκαν απειλητικά απ’ έξω και για κάποια λεπτά φώναζαν τα γνωστά συνθήματά τους». Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου είναι η πρώτη φορά που τα πολυϊατρεία αλλά και οι ίδιοι δέχονται τέτοια ευθεία επίθεση από την Χρυσή Αυγή.
12 Σεπτεμβρίου 2013: Τάγμα εφόδου με περισσότερα από 30 άτομα επιτέθηκε σε βάρος συνεργείου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που έκανε αφισοκόλληση στη Λεωφόρο Δημοκρατίας στο Πέραμα για το 39ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Η επίθεση έγινε λίγα μέτρα μακριά από την πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος, γνωστό πεδίο συγκρούσεων του ΠΑΜΕ με τις δυνάμεις καταστολής και τους εφοπλιστές. Με αυτοκίνητα και μηχανάκια, βγήκαν από τα γύρω στενά και ύπουλα επιτέθηκαν στα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με σιδερολοστούς και κοντάρια, στην άκρη των οποίων είχαν προσαρμόσει αιχμηρά αντικείμενα (καρφιά κλπ). Είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, άλλοι με κράνη και άλλοι με μπλούζες. Ορισμένοι από αυτούς, όπως και ο επικεφαλής τους, φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής. Εκτός από τους ανθρώπους, χτύπησαν και τα αυτοκίνητα του συνεργείου της αφισοκόλλησης, με αποτέλεσμα, εκτός από τα σπασμένα τζάμια, να προκαλέσουν ακόμα και τρύπες στις λαμαρίνες. Ο απολογισμός της μαφιόζικης επίθεσης ήταν εννέα τραυματίες, που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, όλοι στελέχη του ΚΚΕ. Μεταξύ αυτών ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, ηγετική μορφή του αγώνα των εργατών στο Πέραμα, Σωτήρης Πουλικόγιαννης και άλλα μέλη της διοίκησης. Από άλλους αυτόπτες μάρτυρες, αναγνωρίστηκε ως επικεφαλής της ομάδας των τραμπούκων ο γνωστός χρυσαυγίτης του Περάματος, Πανταζής.
18 Σεπτεμβρίου 2013: Δολοφονείται στο Κερατσίνι, ο αντιφασίστας ράπερ τραγουδιστής Παύλος Φύσσας, καλλιτέχνης με αντιφασιστική δάση. Ο δολοφόνος του ήταν ο Γιώργος Ρουπακιάς, μέλος της Χρυσής Αυγής. Η δολοφονία αποδόθηκε σε πολιτικά κίνητρα, οι ανακρίσεις ενέπλεξαν και άλλα μέλη της Χρυσής Αυγής και ήταν η αφορμή για περαιτέρω έρευνες για ποινικά αδικήματα. Η δίκη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ο Ρουπακιάς είναι ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.
1 Νοεμβρίου 2017: Η δικηγόρος Ευγενία Κουνιάκη και μία κοπέλα δέχθηκαν επίθεση από χρυσαυγίτες μέσα σε τρόλεϊ έξω από το Εφετείο. Χρυσαυγίτες είχαν μεταβεί στο Εφετείο, όπου διεξάγεται η δίκη της φασιστικής οργάνωσης. Κάποια στιγμή, ένα τρόλεϊ πέρασε μπροστά από το χώρο και ένας από τους επιβάτες τους έβρισε. Χρυσαυγίτες επιχείρησαν τότε να εισβάλλουν στο τρόλεϊ. Όπως καταγγέλλει η δικηγόρος Ευγενία Κουνιάκη, που ήταν στο όχημα καθώς ερχόταν στη δίκη, φώναξε “Κλείστε τις πόρτες”, αλλά αυτοί κατάφεραν με κάποιον τρόπο να μπουν και χτύπησαν τόσο την ίδια, όσο και μία άλλη επιβάτη. Συνολικά 25 μέλη της Χρυσής Αυγής προσήχθησαν στη κρατική ασφάλεια για την επίθεση.
Υπολογίζεται ότι μόλις το 1-2% των περιπτώσεων επιθέσεων της Χρυσής Αυγής ή άλλων ακροδεξιών ομάδων εκδικάζονται. Σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών που που δημοσιεύτηκε στις 17 Απριλίου 2004 «τα περισσότερα μέλη της Χρυσής Αυγής οπλοφορούν παράνομα, προμηθευμένοι με όπλα από ορισμένους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που παρουσιάζονται ως συνοδοί τους» αλλά και ότι «η Χρυσή Αυγή διατηρεί ακόμη και σήμερα πολύ καλές σχέσεις και επαφές με εν ενεργεία και απόστρατους αξιωματικούς και μόνιμους υπαξιωματικούς του ελληνικού στρατού». Το Σεπτέμβριο του 2013 εισαγγελικές έρευνες στοιχειοθέτησαν την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και συνελήφθησαν από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία ο αρχηγός της οργάνωσης, βουλευτές και στελέχη της. Συνολικά 69 πρόσωπα παραπέμφθηκαν σε δίκη, που ξεκίνησε στις 20 Απριλίου 2015.
Δημοσιογράφοι και ανώτατα στελέχη της εκκλησιαστικής ιεραρχίας υπερ Χρυσής Αυγής: Σε πολλές εκπομπές χαμηλού επιπέδου (αλλά υψηλής τηλεθέασης), παρουσιάζονταν στελέχη της Χρυσής Αυγής με ένα ευγενικό προφιλ, με επαίνους και καλά λόγια. Στις εκλογές του 2012 η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» παρουσίασε στημένο ρεπορτάζ με ηλικιωμένη γυναίκα η οποία για ασφάλεια κάνει ανάληψη χρημάτων από ΑΤΜ με συνοδεία χρυσαυγιτών. Η συγκεκριμένη γυναίκα αποδείχθηκε ότι είναι η μητέρα τοπικού στελέχους της οργάνωσης στον Άγιο Παντελεήμονα, του Αλέξανδρου Πλωμαρίτη. Ωστόσο το ίδιο το κόμμα έχει κάνει λόγο σε μίσος κατά του τύπου. Σύμφωνα με τον Πρίνο Ιωάννη, η Χρυσή Αυγή ευνοήθηκε αρκετά από τα ΜΜΕ της Ελλάδας, καθώς η ρητορική και αφήγηση τους για την κρίση της Ελλάδας το 2008, ευθυγραμμίστηκε με την αντίστοιχη της Χρυσής Αυγής. Τα ΜΜΕ της Ελλάδας, τα οποία ήταν ιδιοκτησία ορισμένων εφοπλιστών, βιομήχανων και μεγαλοεπιχειρηματιών, αναπαρήγαν ότι για την οικονομική κρίση έφταιγε το διεφθαρμένο δημόσιο ενώ έριχναν μερίδιο της ευθύνης σε διάφορες κοινωνικές ομάδες οι οποίες εξαρτιόνταν από την κοινωνική πρόνοια δυναμώνοντας τον ρατσισμό. Η ρητορική της Χρυσης Αυγής απομάκρυνε τον μέσο Έλληνα από μέλη των φτωχών και μη προνομοιούχων στρωμάτων μέσω της επίκλησης του πατριωτισμού και της θρησκείας. Ο μητροπολίτης Αμβρόσιος δήλωνε ότι «η Χ.Α. μπορεί να αναδειχθεί σε γλυκιά ελπίδα» για την Ελλάδα. Μητροπολίτες που βοήθησαν την Χρυσή Αυγή, σύμφωνα με δηλώσεις του Μιχαλολιάκου είναι ο Σπάρτης Ευσέβιος, ο πρώην Πειραιώς Καλλίνικος, ο νυν Πειραιώς Σεραφείμ, ο μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Σύμφωνα με την ανάλυση αποτελεσμάτων από εκλογικά τμήματα της Αθήνας στα οποία ψηφίζει σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, περίπου οι μισοί αστυνομικοί της Αθήνας στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2012 ψήφισαν υπέρ της Χρυσής Αυγής. Από το 1976 μέχρι σήμερα, μέχρι ακόμα και τη δολοφονία του Ζακ, βλέπουμε να κυριαρχεί ένα συγκεκριμένο τρίγωνο. Απλά κάντε εικόνα το σχήμα. Στις δύο γωνίες του τριγώνου, στη μία μεριά βρίσκεται η αστυνομία και στην άλλη νεοναζί-φασίστες. Οι δύο γωνίες συνδέονται με δύο γραμμές οι οποίες προς τα πάνω οδηγούν στη γωνία κορυφής του τριγώνου που βρίσκεται η Δικαιοσύνη. Μέσα στο τρίγωνο, εγκλωβισμένος είναι ο λαός. Και ψηλά στη κορυφή του τριγώνου, είναι αυτοί που ελέγχουν τις γωνίες για να τις κρατάνε κλειστές και θωρακισμένες, ώστε να μη χαλάσει το τρίγωνο. Οι κάτοχοι του πλούτου που παράγουν όσοι είναι κλεισμένοι στο τρίγωνο. Είναι πολύ απλό.
Είναι πολλά τα περιστατικά και παρέλειψα πολλά περισσότερα. Τα επεισόδια στη Λευκίμμη, στις Σκουριές, στο μπλόκο της Κερατέας όπου αστυνομικές δυνάμεις χτύπησαν με μίσος και οργή μέχρι και ηλικιωμένες γυναίκες. Εισβάλλανε σε σπίτια. Δεν ανέφερα τα άπειρα περιστατικά όπου κουκουλοφόροι, μπαινοβγαίνουν από τις τάξεις των ΜΑΤ και των αστυνομικών δυνάμεων γενικότερα. Πάνω από 100 θάνατοι πολιτών λόγω αστυνομικής βίας την περίοδο 1976-2006. Πάνω από 200 υποθέσεις για ανθρωποκτονίες και απόπειρες ανθρωποκτονιών από φασιστικές ομάδες. Εμπλοκή αστυνόμων σε φασιστικές ομάδες και φασίστες που ανήκουν στο σώμα της αστυνομίες. Δικαστές που βγάζουν αποφάσεις για τη ζωή ανθρώπων αθώων όπως της Ηριάννας, ενώ έχουν υπερασπιστεί δικαστικά νεοναζί και έχουν ξεπλύνει τα εκατοντάδες εγκλήματα τους, γνωστά και άγνωστα στα σαράντα και χρόνια οχλοκρατίας θα πω εγώ. Δεκάδες υποθέσεις που μπήκαν στο αρχείο, αθώοι που πλήρωσαν με τη ζωή τους τη λειτουργία αυτής της μηχανής του συστήματος. Στο σχεδόν άψυχο κορμί του Ζακ, δεν σκότωσαν τη δημοκρατία. Η δημοκρατία είναι νεκρή και μόνο όταν τον πλούτο της χώρας που τον γέννησε, τον καρπώνονται 15 οικογένειες, εντός και εκτός Ελλάδος. Στο ματωμένο κορμί του Ζακ, έδωσαν τη τροφή στον φασισμό. Ο φασισμός είναι πλέον εδώ.
Τέλος επιτρέψτε μου μια μικρή προλογική παράκαμψη. Είδα σχόλια του τύπου »καλά να πάθει το πρεζόνι» ή »ένα πρεζόνι λιγότερο» ή »καλά του έκαναν του π…gay». Πρώτα απ’ όλα για να πάρει κάποιος πρέζα, πρέπει από κάπου να τη ψωνίσει. Και το άτομο από το οποίο θα τη ψωνίσει, πρέπει από κάπου να την αγοράσει. Αλλά για να την αγοράσει θα πρέπει φυσικά να υπάρχει πρέζα. Και για να υπάρχει πρέζα, πρέπει κάποιος να τη μεταφέρει. Και ξέρεις πώς κυκλοφορούν τα ναρκωτικά; Όχι από βαποράκι σε βαποράκι. Κυκλοφορούν μέσα σε μεγάλα φορτία που βρίσκονται μέσα σε πλοία. Και αυτά τα πλοία δεν περνάνε από κανένα τελωνείο. Σε ποιους ανήκουν τα πλοία αυτά; Χωρίς να ξέρω, διερωτώμαι, ίσως σε αυτούς που έχουν ομάδες, κανάλια, εφημερίδες, τα τεράστια νυχτερινά κέντρα που »διασκεδάζεις»; Και ενώ »διασκεδάζουμε», τα φορτία πηγαινοέρχονται και χιλιάδες παιδιά χάνονται βάζοντας στο αίμα τους τα φορτία που χρηματοδοτούμε με τη στάση ζωής μας. Δεν έχω να πω κάτι άλλο. Το έβγαλαν το όπλο Νεοέλληνα, το πιο χρήσιμο γρανάζι του συστήματος είναι εδώ να σε τρομοκρατήσει. Καληνύχτα Νεοέλληνα. Πρέπει να ξυπνήσεις. Ο επόμενος ίσως να είμαι εγώ. Και όταν έρθουν και για σένα, δεν θα είμαι εκεί να σε βοηθήσω, ούτε κανείς άλλος. Θα έχεις μείνεις μόνος σου. Ξύπνα γρήγορα.
Ερώτηση: Βάλατε χειροπέδες στο Γ. Ρουπακιά;
Απάντηση: Εμείς όχι. Τον είχαμε ακινητοποιήσει. Δεν του βάλαμε χειροπέδες.
Ερώτηση: Δεν τον θεωρούσατε επικίνδυνο ως ύποπτο φυγής;
Απάντηση: Ήταν πολύ ήρεμος.
Ερώτηση: Μα μόνος σας είπατε νωρίτερα ότι ήταν έτοιμος να φύγει.
(Από την δίκη της ΧΑ 8/9/2016)
Αποστόλης Σερέτης
Πηγές
- https://tvxs.gr/webtv/reportaz-xoris-synora/orismena-memonomena-peristatika
- https://www.reader.gr/crime/athoothikan-6-apo-toys-8-astynomikoys-gia-tin-ypothesi-tis-zarntinieras
- http://www.alterthess.gr/content/afieroma-2012-apopeira-dolofonias-se-sygkentrosi-toy-kke
- https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/617635/pou-vriskodai-simera-korkoneas-kai-saraliotis
- https://www.tanea.gr/2010/05/29/greece/eleytheros-o-korkoneas-me-perioristikoys-oroys/
- https://jodi.graphics
- https://www.newsbeast.gr/weekend/arthro/763838/pede-peristatika-omis-astunomikis-vias
- https://www.tovima.gr/2008/12/09/society/1991-dolofonia-temponera-i-athina-kaigetai-pali-4-nekroi/
- https://tvxs.gr/news/ellada/epithesi-tis-xrysis-aygis-sto-polyiatreio-ton-giatron-toy-kosmoy-sto-perama
- https://tvxs.gr/news/
- http://www.aksioprepeiakantoxh.com/thematikes/kratos-parakratos/arthra/240-ta-thimata-tis-astinomias.html
- https://www.athensvoice.gr/politics/332806_5-trantahta-peristatika-astynomikis-vias-stin-ellada
- http://www.katiousa.gr/istoria/gegonota/atimoi-kommounistes-tha-pethanete/
- https://omniatv.com/5805
- https://www.902.gr/eidisi/neolaia-paideia/144042/katadikazei-tin-apofasi-toy-dikastirioy-shetika-me-tin-epithesi
- https://www.rizospastis.gr/story.do?id=3648946
- https://www.rizospastis.gr/story.do?id=3648608
- https://jailgoldendawn.com
- http://www.avgi.gr/article/10813/8494181/chrysaugites-chtypesan-dikegoro-exo-apo-to-epheteio#
- https://www.rizospastis.gr/story.do?id=8535834
Πρακτικά Βουλής των Ελλήνων: https://www.hellenicparliament.gr/Praktika/Synedriaseis-Olomeleias?search=on&SessionPeriod=92766fef-d4d2-4a56-a754-3081dfb67589
- 62
- 1855