Πρωτομαγιά 1944 – 76 χρόνια από την εκτέλεση των διακοσίων

Στον τοίχο της Καισαριανής μας φέραν από πίσω κι ίσα ένα αντρίκειο ανάστημα ψηλώσαν το σωρό.

Σαν σήμερα την 1η Μαίου 1944, εκτελέστηκαν 200 Έλληνες κομμουνιστές από τους Γερµανούς, ως αντίποινα της δολοφονίας του διοικητή της 41ης Μεραρχίας Οχυρών και υποστρατήγου των ναζί Φραντς Κρεχ στην περιοχή των Μολάων Λακωνίας, στις 27 Απριλίου του ίδιου έτους. Ήταν η περίοδος που Γερμανοί και οι εγχώριοι συνεργάτες τους αντιλαμβανόμενοι την επικείμενη ήττα τους είχαν επιδοθεί σ’ ένα όργιο τρομοκρατίας εναντίον των δυνάμεων του ΚΚΕ και όλων των αντιστασιακών για την ελευθερία του λαού από τους κατακτητές που σήκωναν το κύριο βάρος της Εθνικής Αντίστασης.

Έτσι πρωινό της 1ης Μαΐου 1944, άνδρες της Βέρµαχτ πήραν από το στρατόπεδο του Χαϊδαρίου 200 κοµµουνιστές, παλαιούς δεσµώτες της Ακροναυπλίας και της Ανάφης, και τους οδήγησαν στο σκοπευτήριο της Καισαριανής. Από τις 10.00 το πρωί µέχρι τις 2.00 µετά το µεσηµέρι τούς έστηναν κατά οµάδες των 20 κρατουµένων τη φορά στον τοίχο και τους εκτελούσαν µε οπλοπολυβόλα. Ανάµεσά τους ήταν ο πρώην βουλευτής του Κοµµουνιστικού Κόµµατος Στέλιος Σκλάβαινας, ο Ναπολέων Σουκατζίδης, που εκτελούσε και χρέη διερµηνέα, καθώς επίσης και ο Αντώνης Βαρθολοµαίος, που είχε τον ρόλο του στρατοπεδάρχη στον χώρο που κρατούνταν τον προηγούµενο καιρό. Στους δύο τελευταίους προτάθηκε να εκτελεστούν άλλοι Ελληνες πατριώτες στη θέση τους, αλλά εκείνοι αρνήθηκαν χωρίς δεύτερη σκέψη.

Σήμερα βρεθήκαμε στην Καισαριανή, στο Ελληνικό Στάλινγκραντ όπως το ονόμασαν αργότερα οι Βρετανοί, στο Θυσιαστήριο της Λευτεριάς μαζί με πολλούς ακόμα που πήγαν να τιμήσουν του ήρωες της ελληνικής αντίστασης. Εκεί όπου πολλοί Έλληνες κατατρεγμένοι είτε το φασιστικό καθεστώς του Ιωάννη Μεταξά είτε απο το ναζιστικό καθεστώς των κατακτητών σήκωσαν το ανάστημα τους απέναντι στον φασισμό, απέναντι στο σκοτάδι. Για ένα άλλο κόσμο, πιο δίκαιο στο μπόι των ονείρων μας. Ζήτω η νεκροί. Ζήτω η εργατική τάξη. Ζήτω η 1η Μάη

Ρουθ, δε μιλάς; Γιατί τρεκλίζουμε οι διακόσιοι;

YOU MIGHT ALSO LIKE