Η σφαγή των φοιτητών του Κεντ στο Οχάιο

Σαν σήμερα στις 4 Μαΐου 1970 η εθνοφρουρά του Οχάιο των ΗΠΑ έπνιξε στο αίμα στο φοιτητικό κίνημα στο πανεπιστήμιο του Κεντ. Η εθνοφρουρά άνοιξε πυρ κατά των φοιτητών, που διαμαρτυρόταν ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ, στο χώρο του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Κεντ, στο Οχάιο. Το πανεπιστήμιο του Κεντ ήδη από το 1966 υπήρξε ο πυρήνας των αντιπολεμικών και φιλειρηνικών διαδηλώσεων, ενώ η απόφαση του Νίξον να εισβάλει στην ουδέτερη Καμπότζη, θεωρώντας πως εκεί έβρισκαν καταφύγιο κομμουνιστές Βιετκόνγκ, προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στο πανεπιστήμιο την Πρωτομαγιά του 1970.

Εκατοντάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο Κόμονς, ένα είδος πάρκου στο κέντρο της πανεπιστημιούπολης που και στο παρελθόν ήταν χώρος συγκεντρώσεων. Η αστυνομία αρχικά απώθησε το πλήθος πίσω στην πανεπιστημιούπολη, κάνοντας εκτεταμένη χρήση χημικών. Την επόμενη μέρα ο δήμαρχος ζήτησε από τον κυβερνήτη να στείλει την Εθνοφρουρά του Οχάιο προς αποκατάσταση της τάξης στην περιοχή.

Στις 4 Μάη είχε προγραμματιστεί νέα συγκέντρωση στο Κόμονς, με τις πρυτανικές αρχές να την απαγορεύουν. Περίπου 3000 φοιτητές αγνόησαν την απαγόρευση και συγκεντρώθηκαν κατά τις 11 το πρωί. Την ίδια ώρα, 100 περίπου μέλη της Εθνοφρουράς οπλισμένοι με στρατιωτικά όπλα τύπου Μ-1, στάθμευαν στο καμένο κτίριο Εκπαίδευσης Εφέδρων. Η συγκέντρωση ήταν απολύτως ειρηνική, παρόλαυτα ο στρατηγός της Εθνικής Φρουράς Ρόμπερτ Κάντερμπέρι έδωσε εντολή στους διαδηλωτές να διαλυθούν, κάτι στο οποίο οι φοιτητές αρνήθηκαν να υπακούσουν πετώντας πέτρες στους Εθνοφρουρούς. Οι Εθνοφρουροί εξανάγκασαν τους διαδηλωτές να περάσουν έναν κοντινό λόφο και να μαζευτούν σε ένα στάδιο αμερικανικού φούτμπολ. Καθώς όμως το γήπεδο είχε περίφραξη, οι Εθνοφρουροί βρέθηκαν κυκλωμένοι από τους φοιτητές.

Τότε αποσύρθηκαν στην κορυφή του Λόφου Μπλάνκετ και 28 από αυτούς άρχισαν να πυροβολούν με τα Μ-1 απευθείας πάνω στους διαδηλωτές. Μέσα σε 13 δευτερόλεπτα έπεσαν 70 πυροβολισμοί με αποτέλεσμα να δολοφονηθούν εν ψυχρώ 4 φοιτητές κι 9 ακόμα να τραυματιστούν σοβαρά. Την επόμενη μέρα 450 πανεπιστήμια βρέθηκαν υπό κατάληψη από αντίδραση στα γεγονότα. Χαρακτηριστικό ήταν το πανό στην κατάληψη του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που έγραφε: “Δεν μπορούν να μας σκοτώσουν όλους”. Λίγες μέρες μετά άλλοι δύο φοιτητές έχασαν τη ζωή τους στο πανεπιστήμιο Τζάκσον. Ο Ρεπουμπλικάνος Κυβερνήτης της Πολιτείας του Οχάιο, James Rhodes είχε αναφέρει για το περιστατικό:

«Είναι επαναστάτες που θέλουν να κάψουν, να καταστρέψουν, και να πετάξουν πέτρες στην αστυνομία και στην Εθνική Φρουρά. Αυτοί είναι ο χειρότερος τύπος ανθρώπου στην Αμερική».

Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία του Τζων Φίλο που απαθανάτισε την 14χρονη Μαίρη Αν Βέκιο πάνω απ’το πτώμα του φίλου της Τζέφρυ Μίλερ.

YOU MIGHT ALSO LIKE