Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται πως είναι αποφασισμένη να μην σταματήσει καθόλου τα χτυπήματα στα εργασιακά δικαιώματα. Μετά τις τροπολογίες Βούτση στη Βουλή(
καταργείται η υποχρέωση των εργοδοτών να αιτιολογούν τις απολύσεις) είναι έτοιμη να ασχοληθεί, σε βάρος των εργαζομένων, με τον συνδικαλιστικό νόμο. Χαρακτηριστικό είναι, δε, ότι η ΝΔ θα πατήσει για τις παρεμβάσεις που προωθεί σε αντεργατικό και αντισυνδικαλιστικό νομοθέτημα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής, που επικαλείται πηγές του υπουργείου Εργασίας, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θα προχωρήσει σε αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο. Στο δημοσίευμα αναφέρεται: «Θα θεσμοθετηθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής, εξ αποστάσεως, ψηφοφορίας, για την επιλογή συνδικαλιστικών εκπροσώπων σε ένα σωματείο ή οργάνωση, αλλά και για την προκήρυξη απεργίας». Επίσης, σημειώνεται ότι η διάταξη που πέρασε το 2018 «και προβλέπει την παρουσία 50%+1 στην λήψη των οικονομικών ενεργών μελών μιας πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης στην γενική συνέλευση, ώστε να τεκμαίρεται απαρτία και να ληφθεί έγκυρη απόφαση για απεργία, δεν θα αλλάξει». Επίσης, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, με δεύτερη παρέμβαση θα δημιουργηθεί ηλεκτρονικό μητρώο για τα συνδικάτα και τις οργανώσεις των εργοδοτών. Επίσης, προβλέπεται «ειδική ιστοσελίδα, από πλευράς των εργοδοτών, στην οποία θα μπορούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να δημοσιοποιούν τις ανακοινώσεις τους ηλεκτρονικά»….
Στην ουσία εντείνεται το ήδη ασφυκτικό νομοθετικό πλαίσιο στο δικαίωμα των εργαζομένων να λαμβάνουν αποφάσεις ενάντια στην επίθεση της εργοδοσίας. Τα περί ηλεκτρονικού μητρώου και ειδικής ιστοσελίδας, όπως λειτουργεί η «αγορά», φαίνεται ότι θα είναι περισσότερο φακέλωμα παρά καταγραφή ή… διευκόλυνση. Όσον αφορά τη παραπέρα νομιμοποίηση – και με ηλεκτρονική ψηφοφορία – στο ποσοστό που χρειάζεται για να ληφθεί μια απόφαση απεργίας από ένα συνδικάτο (50%+1 στην λήψη των οικονομικών ενεργών μελών); Εδώ πρόκειται για ένα ακόμα εμφανές εμπόδιο στην πάλη των εργαζομένων.
Κι όλα αυτά από τον ΣΥΡΙΖΑ, πριν, και τη Νέα Δημοκρατία, τώρα, που ως κυβερνήσεις έχουν εκλεγεί με πολύ λιγότερο από το 50%+1 των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Για την εκλογή τους οι… παραχωρήσεις περισσεύουν, για τα δικαιώματα των εργαζομένων εξαντλούν τη «δημοκρατική ευαισθησία» τους…
Πηγή: www.imerodromos.gr