19 Μαΐου – Ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ο τουρκικός Εθνικισμός ο οποίος χρηματοδοτήθηκε από το γερμανικό τραπεζικό σύστημα και την οικονομική ελίτ, έπραξε σφαγές, εκτοπίσεις και διωγμούς. Είμαστε υποχρεωμένοι να θυμόμαστε τη γενοκτονία της περιόδου 1914-1923. Όταν 353.000 Πόντιοι σφαγιάστηκαν ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού κατέφυγε στην Ελλάδα, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανόρθωση του ελληνικού κράτους, ενώ σημαντικός αριθμός των Ποντίων βρέθηκαν ως πρόσφυγες στη Νότια Ρωσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές του 20ου αιώνα οι Έλληνες Πόντιοι άγγιζαν τις 700.000 ενώ το 1919 τα σχολεία υπολογίζονται σε 1401, ανάμεσά τους και το περίφημο Φροντιστήριο της Τραπεζούντας, ενώ διέθεταν τυπογραφεία, περιοδικά, εφημερίδες, λέσχες και θέατρα, που τόνιζαν το υψηλό τους πνευματικό επίπεδο.

Η άνοδος του τουρκικού αστικού εθνικισμού με την ανερχόμενη τουρκική αστική τάξη που διεκδικούσε το έθνος – κράτος της στο πλαίσιο μιας πολυεθνικής αυτοκρατορίας, ήρθε σε σύγκρουση με τα συμφέροντα της αρμένικης και ελληνικής αστικής τάξης των περιοχών. Οι επιδιώξεις της αστικής τάξης της Ελλάδας με κύριο εκφραστή τους τον Βενιζέλο ο οποίος όχι μόνο εγκατέλειψε τους Πόντιους στη μοίρα τους αλλά σύμφωνα με πληθώρα στοιχείων, επέλεξε συνειδητά την εφαρμογή των αγγλογαλλικών συμφερόντων έναντι των Ποντίων. Η στοίχιση των φτωχών και μικρομεσαίων λαϊκών στρωμάτων με τις επιδιώξεις των εκμεταλλευτών τους, τους μετέτρεψε σε θύματα μίας από τις πιο αιματηρές γενοκτονίες. Το Αντάρτικο των Ποντίων, υπήρξε μία ηρωική στιγμή του Ποντιακού Ελληνισμού. Ωστόσο, η ελληνική ιστοριογραφία και το ελληνικό αστικό κράτος κρύβουν τις ευθύνες του ελληνικού κράτους, την εγκληματική ολιγωρία και εγκατάλειψη εις βάρος των Ποντίων από τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Το ολοκληρωτικό αστικό κράτος της Τουρκίας αυτή τη στιγμή αρνείται την πρόσβαση σε στοιχεία της γενοκτονίας ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, τεράστιος όγκος των αρχείων τα κατέχει ο τουρκικός στρατός, βάζοντας εμπόδια στη μελέτη της περιόδου.

Η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και των 353.000 νεκρών, είναι ο αγώνας ενάντια στη λήθη. Είναι ο αγώνας ώστε να δούμε τι προκαλεί ο ανταγωνισμός των πανίσχυρων οικονομικών συμφερόντων, ο εθνικισμός και ο επεκτατισμός. Το 1994 η Βουλή ανακήρυξε τη σημερινή ημέρα ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων, που έπεσαν θύματα ενός εθνικισμού καθοδηγούμενα από ιμπεριαλιστικά κέντρα της Δύσης. Τη σημερινή ημέρα, ανακηρυχθείσα από τη Βουλή, το 1994, ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

 Τιμούμε τη μνήμη των 353.000 αδικοχαμένων συνανθρώπων μας.

YOU MIGHT ALSO LIKE