Συλλαλητήρια 9 Ιούλη σε όλη την Ελλάδα ενάντια στην προσπάθεια να μπουν στο «γύψο» οι διαδηλώσεις

Συλλαλητήρια σε πολλές πόλεις διοργανώνουν Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία, στις 9 Ιούλη, ενάντια στο νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν θα περάσει η προσπάθεια να μπουν στο «γύψο» οι λαϊκοί αγώνες.

«Ο εργαζόμενος λαός θα κάνει το νομοσχέδιο κουρελόχαρτο! Συνεχίζουμε να διαδηλώνουμε για το δίκιο μας ακόμα πιο μαζικά!» τονίζει το ΠΑΜΕ, απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής.

Συλλαλητήρια θα γίνουν:

Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο θα γίνει στις  8 μ.μ., στο Σύνταγμα. Στις 7.15 μ.μ. έχουν οριστεί οι προσυγκεντρώσεις, ενώ δρομολογούνται πούλμαν.

Στη Θεσσαλονίκη, το αγωνιστικό ραντεβού από εργατικά συνδικάτα είναι στις 8 μ.μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Στην Πάτρα, το συλλαλητήριο θα γίνει στις 8 μ.μ., έξω από το Εργατικό Κέντρο, με πρωτοβουλία του ΕΚ Πάτρας.

Στο Αγρίνιο, στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

Στην Αλεξανδρούπολη στις 8 μ.μ. στον Φάρο.

Στην Άμφισσα, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Λαού.

Στη Βέροια, στις 7.30 μ.μ. στην πλ. Δημαρχείου

Στον Βόλο, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.

Στα Γιάννενα, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Στην Δράμα, στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Στη Ζάκυνθο, στις 8.30 μ.μ. στην Π. Νομαρχία.

Στην Ηγουμενίτσα στις 8 μ.μ. στον ΟΤΕ.

Στο Ηράκλειο, εργατικά σωματεία καλούν στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.

Στη Θήβα, στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

Στην Ικαρία στις 8 μ.μ. στην πλατεία Ευδήλου.

Στην Καβάλα, στις 7.30 στην πλατεία Καπνεργάτη.

Στην Καλαμάτα, εργατικά σωματεία καλούν στις 7.30 μ.μ.,στην πλατεία 23ης Μαρτίου.

Στην Καρδίτσα, στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

Στην Κατερίνη, στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

Στην Κεφαλονιά, στις 8 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο

Στο Κιλκίς, στις 7.30 μ.μ. στην πλ. Ειρήνης

Στην Κοζάνη, στις  8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Στην Κομοτηνή, στις 7.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

Στην Κω, μετά από κάλεσμα του ΕΚΒΣΔ, θα γίνει πικετοφορία στις 19.30, με αφετηρία τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου.

Στην Λαμία, το Εργατικό Κέντρο, σωματεία και φορείς (ομάδα Γυναικών Λαμίας της ΟΓΕ) καλούν στις 8 μ.μ., στην πλατεία Πάρκου.

Στη Λιβαδειά, στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία

Στη Λευκάδα στις 8 μ.μ. στον Άγιο Μηνά.

Στη Μυτιλήνη, το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο διοργανώνει συγκέντρωση στις 7 μ.μ. στην πλατεία Σαπφούς.

Στη Νάουσα, στις 8 μ.μ. στην πλατεία.

Στο Ναύπλιο, στις 7.30 μ.μ. στην Ενδεκάτη Ναυπλίου

Στην Ξάνθη, στις 7.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

Στην Παραμυθιά στις 8 μ.μ. στην αρχή του Πεζόδρομου

Στην Πρέβεζα, στις 7.30 μ.μ., στην παραλία έξω από το Δημαρχείο.

Στην Πτολεμαΐδα, στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία

Στον Πύργο, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία ΟΤΕ.

Στο Ρέθυμνο, στις 8 μ.μ. στην πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων

Στη Ρόδο, στις 7 μ.μ. στην πλ. Κύπρου

Στη Σάμο, το ΕΚ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Στις Σέρρες, στις 8 μ.μ. στην πλ. Ελευθερίας

Στη Σύρο, στις 6.30 στην πλατεία Μιαούλη

Στα Τρίκαλα σε κινητοποίηση καλούν εργατικά σωματεία και φορείς στις 8 μ.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Στην Τρίπολη στις 7 μ.μ. στην πλ. Πετρινού

Στη Χαλκίδα, στις 8 μ.μ. στον πεζόδρομο Αβάντων (πίσω από τα δικαστήρια)

Στα Χανιά σωματεία της περιοχής καλούν στις 8 μ.μ., στην πλατεία Αγοράς.

Στην Χίο, στις 7.30 μ.μ., στην είσοδο της Απλωταριάς.

  • Στη Λάρισα το ΕΚ καλεί σε κινητοποίηση την Τετάρτη 8 Ιούλη στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.
  • Στην Κέρκυρα, ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος καλεί το Σάββατο 11 Ιούλη, στις 11 π.μ. στον πεζόδρομο της Γεωργίου Θεοτόκη.

Πηγή:902.gr

Κάλεσμα του ΣΜΤ στην διαδήλωση Πέμπτη 9/07

Την Πέμπτη 9 Ιουλίου στις 7μμ σε κινητοποίηση (Πανεπιστημίου-Κοραή) και πορεία στην Βουλή.

Το νομοσχέδιο «για τις υπαίθριες συναθροίσεις» που κατέθεσε στην Βουλή η κυβέρνηση και θέλει να το ψηφίσει άμεσα, βάζει στο γύψο το δικαίωμα στη διαδήλωση και στην συγκέντρωση. Το νομοσχέδιο προβλέπει ιδιώνυμο κατά διαδηλωτών, απαγορεύσεις, εξοντωτικές αποζημιώσεις και ευχέρεια στη διάλυση των συγκεντρώσεων. Το δικαίωμα στη διαδήλωση παραμένει μόνο όταν το επιτρέπουν η αστυνομία και η κυβέρνηση!

Η δημόσια συνάθροιση και διαδήλωση όμως είναι θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα και δεν μπορεί να ασκείται με άδεια της κυβέρνησης, ενάντια στην πολιτική της οποίας κυρίως εκδηλώνεται.

Με το νομοσχέδιο που αποτελεί σταθερό και διαχρονικό πόθο του ΣΕΒ και του κεφαλαίου, επιχειρείται να επιβληθεί:

• Οι διαδηλώσεις να γίνονται μόνο με άδεια της ΕΛΑΣ, καθώς ο «οργανωτής» θα πρέπει να έχει γνωστοποιήσει σε ειδική πλατφόρμα, χρόνο, μέρος και σκοπό (!) της κινητοποίησης. Το κράτος και η αστυνομία θα είναι πλέον «επίτροποι» στα σωματεία και τους μαζικούς φορείς και θα αξιολογούν τους στόχους, τα αιτήματα και το περιεχόμενο των κινητοποιήσεων.
• Η αστυνομία να αποφασίζει για το που επιτρέπεται η συγκέντρωση, τι χώρο θα καταλαμβάνει, ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η «μη παρακώλυση της κυκλοφορίας και της πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμούς κοινής ωφέλειας και νοσηλευτικά ιδρύματα».
• Υποχρεωτική δήλωση ατόμου – «οργανωτή» για κάθε διαδήλωση, ο οποίος είναι υπεύθυνος «για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας από τους συμμετέχοντες στη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση». Δηλαδή, κυβερνήσεις, κράτος και εργοδότες θα μπορούν να φορτώσουν στον «οργανωτή» όλες τις «βλάβες» και τις ζημιές, που συνήθως προκύπτουν από την προσπάθεια καταστολής μιας διαδήλωσης, με εξοντωτικές αποζημιώσεις, έτσι ώστε να γίνεται πρακτικά αδύνατο να καλεστεί μια συγκέντρωση.
• Υποχρέωση του «οργανωτή» να «ορίζει επαρκή αριθμό ατόμων, τα οποία παρέχουν συνδρομή στην περιφρούρηση της συνάθροισης» και «συνεργασία» με την αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή!
• Κάθε «αυθόρμητη υπαίθρια συνάθροιση» επιτρέπεται μόνο όταν «δεν διαφαίνονται κίνδυνοι διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας ή σοβαρής διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής». Προπαντός η οικονομική λειτουργεία της αγοράς, η διασφάλιση των κερδών του κεφαλαίου και της εργασιακής εκμετάλλευσης – γι’ αυτό γίνονται όλα!
• Η διάλυση μιας διαδήλωσης να λαμβάνεται με απλή απόφαση της αστυνομίας, χωρίς καν την παρουσία και εντολή εισαγγελέα.
• Απαγόρευση των διαδηλώσεων εάν «επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια» ή αν «απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής». Μάλιστα, η ΕΛΑΣ θα έχει το δικαίωμα να απαγορεύει προκαταβολικά μια διαδήλωση με βάση τον «εκτιμώμενο αριθμό συμμετεχόντων»!

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο εξαιρετικά αντιδραστικό, που μεταφέρει στο σήμερα πολλές από τις χουντικές διατάξεις, που επιβάλλει το κράτος του αστυνόμου και αντιμετωπίζει τους αγώνες ως όχληση, με αποκλειστικό κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου και την «αναίμακτη» προώθηση της αντιδραστικής κυβερνητικής πολιτικής. Με το νομοσχέδιο αυτό ακόμα και η καθημερινή πάλη εργατικών σωματείων, φοιτητικών συλλόγων, συλλογικοτήτων θα συναντά μεγάλες δυσκολίες. Βεβαίως, η κυβέρνηση πατά πάνω στην πολύχρονη προετοιμασία δημοτικών αρχών (όπως του Καμίνη, όπως και στο «μεγάλο περίπατο» του Μπακογιάννη), των μεγαλοξενοδόχων και του ΣΕΒ, των προηγούμενων κυβερνήσεων (βλ. και το νόμο για τις απεργίες), την περιστολή της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης μέσα στην πανδημία, καθώς και στο σιωπητήριο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Ο αγώνας για το δικαίωμα στη διαδήλωση πρέπει να γίνει υπόθεση του κινήματος, όλου του λαού και της νεολαίας. Κανένας αγώνας δεν πήρε άδεια από την αστυνομία και το κράτος για να αναπτυχθεί. Καλούμε σε πανεργατικό συντονισμό ενάντια στο νομοσχέδιο – γύψο στις διαδηλώσεις και στους εργατικούς αγώνες.

Σε αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε την προκήρυξη απεργίας από εργατικά κέντρα ομοσπονδίες και συνδικάτα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου και την οργάνωση πολύμορφων παλλαϊκών διαδηλώσεων και άλλων δυναμικών κινητοποιήσεων.

Πηγή: Pandiera.gr

 

H ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και την Πέμπτη 9 Ιουλίου στις 19:00, στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Την ίδια ώρα κλιμακώνονται οι αντιδράσεις πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων αλλά και σωματείων και εργατικών συλλογικοτήτων ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που θέτει όρους στις συγκεντρώσεις.

Την Πέμπτη 9 Ιουλίου, στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια, θα πραγματοποιηθεί νέα συγκέντρωση, που οργανώνεται από πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία με τη συμμετοχή και άλλων σωματείων και φορέων. Την ίδια μέρα κινητοποίηση έχει εξαγγείλει και το ΠΑΜΕ.

Πηγή: Sofokleousin.gr

 

ΣΕΠΕ «Γιώργος Σεφέρης»

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Μετά το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, που ξεκίνησε με νόμο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της ΝΔ δυναμώνει την καταστολή, φέρνοντας νομοσχέδιο ουσιαστικής απαγόρευσης των διαδηλώσεων και των συγκεντρώσεων.

Το σύνολο των διατάξεων που περιέχονται στο νομοσχέδιο έρχεται να συμπληρώσει το κατασταλτικό οπλοστάσιο του κρατικού μηχανισμού. Το νομοσχέδιο επιδιώκει να συκοφαντήσει τους λαϊκούς αγώνες και να θέσει υπό απαγόρευση και περιορισμό κάθε κινητοποίηση, μέσα από διατάξεις-λάστιχο, που θα τις ερμηνεύουν όπως θέλουν οι αστυνομικές αρχές και οι άλλοι μηχανισμοί καταστολής.Είναι ανυπόστατο ψέμα ότι οι εργατικές-λαϊκές διαδηλώσεις ευθύνονται για το κλείσιμο των καταστημάτων όπως με ευκολία ακούγεται προκειμένου να δικαιολογηθεί αυτό το τερατούργημα.

Για τα λουκέτα των μαγαζιών και για τη μειωμένη αγοραστική δυνατότητα των εργαζομένων ευθύνεται η πολιτική που σαρώνει τους μισθούς και τις συλλογικές συμβάσεις, η ανεργία, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και συνολικά το σύστημα της εκμετάλλευσης που κομμάτι του αποτελεί και αυτό το νομοσχέδιο που ενισχύει την καταστολή.

Οι εμπνευστές αυτού του τερατουργήματος να γνωρίζουν πως το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν πρόκειται να κάνει πίσω! Οι εργαζόμενοι θα ματαιώσουν στην πράξη κάθε προσπάθεια που έχει στόχο να τους βάλει φίμωτρο, να μετατρέψουν τους εργασιακούς χώρους σε γκέτο και την αντίσταση σε ποινικό αδίκημα.

Καλούμε τους συναδέλφους να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο στις 9 Ιούλη στις 8 μ.μ. στο Σύνταγμα.Οι αγώνες δε μπαίνουν στο γύψο!

Πηγή: Alphavita.gr

 

Δικηγόροι: Αντισυνταγματική η προληπτική απαγόρευση των συναθροίσεων

Η συντονιστική επιτροπή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει ως αντισυνταγματική τη ρύθμιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που προβλέπει προληπτική πλήρη απαγόρευση των συναθροίσεων με απόφαση της Αστυνομικής ή Λιμενικής Αρχής. Όπως σημειώνουν, η ρύθμιση αυτή του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συναθροίσεις, πλήττει τον πυρήνα του δικαιώματος και βρίσκεται εκτός συνταγματικού πλαισίου.

Να υπενθυμίσουμε ότι το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 9 Ιουλίου.

Η συντονιστική επιτροπή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος συνεδρίασε υπό την προεδρία του προέδρου Δημήτρη Βερβεσού, μέσω τηλεδιάσκεψης, και λαμβάνοντας υπ’ όψιν της τις διατάξεις του σχεδίου νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, επισημαίνει τα εξής:

  1. Η συντονιστική επιτροπή θεωρεί θεμελιώδους σημασίας την προστασία που παρέχει το άρθρο 11 του Συντάγματος για την άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και τη διενέργεια δημοσίων συναθροίσεων. Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή καταλείπονται στον κοινό νομοθέτη στενά περιθώρια για τη ρύθμιση της άσκησης του συγκεκριμένου δικαιώματος και ιδίως για τον περιορισμό του.
  2. Η προληπτική πλήρης απαγόρευση των συναθροίσεων με απόφαση της Αστυνομικής ή Λιμενικής Αρχής πλήττει τον πυρήνα του δικαιώματος και βρίσκεται εκτός Συνταγματικού πλαισίου.
  3. Οι περιορισμοί στην άσκηση του δικαιώματος σε οποιαδήποτε φάση της συνάθροισης και ενόψει της επιβαλλόμενης στάθμισης που επιβάλλει η σύγκρουση συνταγματικών δικαιωμάτων, αφενός του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και αφετέρου του δικαιώματος συμμετοχής στην κοινωνική και οικονομική ζωή, πρέπει να γίνεται από τον αρμόδιο εισαγγελικό λειτουργό και υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι, λαμβανομένων υπόψη των συγκεκριμένων περιστάσεων, διαταράσσεται δυσανάλογα η οικονομική ζωή ώστε να θεωρείται η άσκηση του εν λόγω δικαιώματος προδήλως καταχρηστική.
  4. Η παράβαση των νόμιμων υποχρεώσεων του οργανωτή μιας συνάθροισης δεν μπορεί να συνεπάγεται αντικειμενική ποινική ή αστική ευθύνη του, καθώς τούτο έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της ενοχής και της υπαιτιότητας.

Πηγή:www.presspublica.gr