Μercedes Sosa: Η φωνή των ανθρώπων χωρίς φωνή

Ήταν 9 Ιουλίου 1935 όταν γεννήθηκε μία από τις κορυφαίες φωνές διεθνώς, η θρυλική Μercedes Sosa. H τραγουδίστρια από την Αργεντινή μάγεψε με τη φωνή της, όχι μόνο τη χώρα της και τη Λατινική Αμερική, αλλά ολόκληρο τον πλανήτη. Βαθύτατα πολιτικοποιημένη και εμποτισμένη με τα ιδανικά του σοσιαλισμού, έμεινε επίσης στην ιστορία ως »η φωνή των ανθρώπων χωρίς φωνή», λόγω των τραγουδιών της που είχαν έντονα πολιτικά και κοινωνικά μηνύματα αλλά κυρίως λόγω και της στάσης της απέναντι στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Πάνω από 40 χρόνια ήταν ενεργή τραγουδίστρια, ενώ υπήρξε και πρέσβειρα της UNICEF. Το 1967 η Σόσα έκανε περιοδείες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, με μεγάλη επιτυχία. Συνεργάστηκε με ισπανόφωνους και άλλους διεθνείς καλλιτέχνες.Το 1972 κυκλοφορεί ο πιο «πολιτικός» δίσκος της ‘’Hasta la victoria’’ (Μέχρι τη νίκη). Σταδιακά, η φωνή της Σόσα γίνεται σύμβολο του αγώνα για τον σοσιαλισμό και κατά της δικτατορίας. Όχι τυχαία, τα τραγούδια της θεωρήθηκαν απειλή για το καθεστώς του Χόρχε Βιντέλα, ο οποίος το 1976 είχε ανατρέψει στρατιωτικά την εκλεγμένη σοσιαλιστική κυβέρνηση της Αργεντινής. Το 1979 συνελήφθη από την στρατιωτική χούντα του Χόρχε Βιδέλα και απελευθερώθηκε έπειτα από διεθνή παρέμβαση.

Μετά την απελευθέρωση της, η ζωή της ήταν πολύ δύσκολη λόγω των πιέσεων και του ελέγχου του δικτατορικού καθεστώτος κι έτσι κατέφυγε πρώτα στο Παρίσι και μετά στη Μαδρίτη, καθώς η μουσική της απαγορεύτηκε στην ίδια της την πατρίδα. Το 1982 επέστρεψε στην Αργεντινή και από τη δεκαετία του 1990 πραγματοποίησε συναυλίες στο εξωτερικό, σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Βατικανό. Η Σόσα ήταν πρέσβειρα καλής θέλησης της UNESCO για την Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Η συνεργασία της με την Φαραντούρη και Μούσχουρη τη συνδέει με το μουσικό πολιτισμό της χώρας μας, ενώ σημαντική στιγμή ήταν η συναυλία που έδωσε στο φεστιβάλ της ΚΝΕ το 1986, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Κέρδισε πολλά βραβεία στη ζωή της, κυρίως όμως αγαπήθηκε από τους λαούς του κόσμου. Η ίδια αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα και έφυγε από τη ζωή  στις 4 Οκτωβρίου 2009 λόγω νεφρικής ανεπάρκειας. Όταν πέθανε, η σορός της τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο κτήριο του εθνικού κογκρέσου και κηρύχθηκε από την κυβέρνηση της Αργεντινής τριήμερο εθνικό πένθος.

YOU MIGHT ALSO LIKE