Οπαδικός αντιφασισμός στην Ισπανία- Μέρος 2ο- Του Στέφανου Κλαμενάκου

Συνεχίζουμε το οδοιπορικό μας, πηγαίνουμε ανατολικά στην Χώρα των Βάσκων (Euskadi – País Vasco), όπου σε αυτά τα μέρη βρέθηκαν τα πρώτα ανθρώπινα ίχνη (homo neanterdhal) στην Ιβηρική Χερσόνησο. Μία από τις δεκαεπτά αυτόνομες κοινότητες της Ισπανίας, η μοναδική όμως όπου η έτερη επίσημη γλώσσα (μαζί με τα castellano) δεν προέρχεται από τα λατινικά. Μιλάμε για την euskera, αγνώστου προέλευσης γλώσσα μέχρι και σήμερα (υπάρχουν αρκετές μελέτες και διάφορες θεωρίες για τις ρίζες της), η οποία ομιλείται από 1.000.000 κατοίκους της Χώρας των Βάσκων (την ισπανική και την γαλλική), της Ναβάρα και της Καστίγια – Λεόν. Η συγκεκριμένη γλώσσα –όπως και τα καταλανικά-είχε απαγορευτεί από τον δικτάτορα Φράνκο και σύμφωνα με την Unesco τελεί υπό κίνδυνο εξαφάνισης.

     Με το πέρασμα των χρόνων, το ποσοστό των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας από την Ισπανία έχει συρρικνωθεί αρκετά. Σε τελευταίες έρευνες, μόνο το 14% των ερωτηθέντων Βάσκων τάσσονταν θετικά υπέρ μιας τέτοιας αλλαγής, ενώ το 34,6% επιθυμεί την συνέχιση του τωρινού καθεστώτος, δηλαδή την αυτονομία της κοινότητας τους στα πλαίσια του ισπανικού Κράτους. Η εν λόγω έρευνα διεξήχθη τον Μάιο του 2020 για την εφημερίδα Εl País και πήραν μέρος 1004 Βάσκοι πολίτες. Ένα ακόμη στοιχείο που δείχνει την πολιτική κατάσταση στην Χώρα των Βάσκων είναι ότι πρώτο κόμμα στο τοπικό κοινοβούλιο είναι το κεντρώο χριστιανοδημοκρατικό, εθνικιστικό, βασκικό κόμμα (EAJ – PNV) με ποσοστό 39,06% – το οποίο πάντα καταδίκαζε τις ενέργειες της ΕΤΑ, αν και το πρώτο κόμμα που πραγματοποίησε συγκέντρωση καταδίκης των πράξεων της οργάνωσης, ήταν το βασκικό κομουνιστικό κόμμα (PCE – EPK ) το 1978.  Το Bildu που έχει μια ξεκάθαρη αποσχιστική θέση κατέχει τις 21 από τις 75 έδρες του βασκικού κοινοβουλίου, βρισκόμενο στην δεύτερη θέση με ποσοστό 27,86% (στις εκλογές του 2020).

     Στο αμιγώς ποδοσφαιρικό κομμάτι, δεν είναι λίγες οι φορές που Αθλέτικ και Μπαρσελόνα έχουν συναντηθεί στον τελικό του ισπανικού κυπέλλου (Copa del rey –  Κύπελλο του Βασιλιά) και στην ανάκρουση του ισπανικού εθνικού ύμνου – ο οποίος δεν έχει λόγια, μιας και όσες προσπάθειες έχουν γίνει για ενσωμάτωσή τους, έχουν αποτύχει παταγωδώς, καθώς υπάρχουν αντιδράσεις από τις αυτόνομες κοινότητες για το «πατριωτικό πνεύμα» των στίχων- οι οπαδοί και των δύο ομάδων δεν σταμάτησαν στιγμή τις αποδοκιμασίες.

 

Χώρα των Βάσκων

     Herri Norte (Athletic Club)

           Στην Χώρα των Βάσκων, λοιπόν, δεσπόζουν οι Herri Norte (HNT) της Αθλέτικ Μπιλμπάο, οι οποίοι έχουν ιδρυθεί το 1982. Στην δεκαετία του 80’ κυριαρχούσαν δύο γκρουπ στην οπαδική σκηνή της ομάδας, οι “Rojos” και οι “Ultrillas”. Η επικράτηση των Rojos – προάγγελος των Herri Norte-  έναντι των Ultrillas (οι οποίοι ήθελαν να εστιάσουν στο αμιγώς αθλητικό κομμάτι και να παρακάμψουν το πολιτικό), δημιούργησε ένα υπόβαθρο βασισμένο στην αντιφασιστική ιδεολογία, αλλά και στις θέσεις υπέρ της απόσχισης από την Ισπανία. Έχουν ταχθεί ανοιχτά σε πολλές περιπτώσεις υπέρ της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ.

     Οι HNT κατά την διάρκεια της “Ημέρας Μετανάστευσης” όπου γίνεται μία φορά τον χρόνο, καλούν κατοίκους της Χώρας των Βάσκων που προέρχονται από αφρικανικές χώρες με στόχο την σύσφιξη των σχέσεων και την ανταλλαγή στοιχείων από διάφορες κουλτούρες με σκοπό την εξάλειψη των στερεοτυπικών διακρίσεων. Αντιρατσιστικά πανό έχουν κοσμήσει την κερκίδα τους κατά της διάρκεια της προσφυγικής ανθρωπιστικής κρίσης.

“Οι πιο επικίνδυνοι”

     Πολλές φορές έχουν συγκρουστεί με φασίστες οπαδούς, όπως για παράδειγμα με τους Brigadas Blanquiazules της Espanyol. Τελευταίο σκηνικό, έξω από το στάδιο Cornellá, στην Βαρκελώνη. Σε κόντρα πάντα με την Ertzaintza (βασκική αστυνομία), η οποία έχει εισβάλλει και σταματήσει φεστιβάλ που διοργανωνόταν από τον σύνδεσμο. Το 2018 μέλος της τοπικής αστυνομίας πέθανε (αν και δεν έφερε εξωτερικά τραύματα πιθανής συμπλοκής) έπειτα από συγκρούσεις οπαδών της Αθλέτικ με τους ναζί της Σπαρτάκ Μόσχας, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα πολλούς τραυματίες και συλληφθέντες.

     Οι Herri Norte θεωρούνται από τους “πιο επικίνδυνους οπαδούς” σύμφωνα με την ισπανική κρατική επιτροπή κατά της βίας στον χώρο του αθλητισμού.

Iraultza 1921 (Alavés)

     Στην Βιτόρια, οι Iraultza 1921 της Αλαβές, βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με τους υπόλοιπους Βάσκους οργανωμένους οπαδούς. Στην κερκίδα τους θα δει κανείς πλακάτ για τον -δολοφονημένο από τους φασίστες της Ατλέτικο- Jimmy, αλλά και πολιτικά μηνύματα που εκφράζουν την ξεκάθαρη θέση τους σε κοινωνικά ζητήματα.

Eskozia La Brava (Eibar) – Peña Mujica (Real Sociedad)

     Το ίδιο συμβαίνει και με τους οπαδούς της Έιμπαρ και της Ρεάλ Σοθιεδάδ. Αμέτρητες συγκρούσεις με φασίστες οπαδούς και ριζοσπαστική θέση “Against Modern Football”.

Ναβάρα

Indar Gorri (Osasuna)

     Οδεύοντας προς την Ναβάρα -αν και είναι μία από τις αυτόνομες κοινότητες της Ισπανίας, πολλοί την θεωρούν μέρος της Χώρας των Βάσκων, ίσως επειδή και εδώ τα euskera είναι επίσημη γλώσσα μαζί με τα castellano- συναντάμε τους Indar Gorri της Οσασούνα. Οι οργανωμένοι της ομάδας της Παμπλόνα, λοιπόν, δεν διστάζουν να σηκώσουν σημαίες της Σοβιετικής Ένωσης, μισούν την Ρεάλ Μαδρίτης και από την δεκαετία του 80’ και μετά, τα παιχνίδια μεταξύ τους στο El Sadar (έδρα της Οσασούνα) είναι μια πραγματική κόλαση για τους Μαδριλένους, οι οποίοι στα μάτια των οπαδών της Οσασούνα και ειδικά των Indar Gorri, αντικατοπτρίζουν  το καθεστώς του Φράνκο και την τωρινή κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης.

     Έχουν τρομερή αντιπαλότητα με φασιστικό γκρουπ οπαδών της Σαραγόσα και είναι ξεκάθαροι υποστηρικτές της απόσχισης της Ναβάρα από την Ισπανία. Σε ανάρτησή τους παλαιότερα είχαν καταφερθεί εναντίον ποδοσφαιριστή της ομάδας τους (τότε), τον Ραούλ Νάβας (παίκτης πια της Καρταχένα), ο οποίος είχε δώσει συγχαρητήρια στην εθνική ομάδα της Ισπανίας για την πρόκρισή της στο Euro 2020. “Ντροπιάζει την φανέλα της ομάδας μας…” είχαν γράψει. Η συγκεκριμένη τοποθέτηση των οργανωμένων ξεσήκωσε μεγάλη κουβέντα στα κοινωνικά δίκτυα με πολλούς φιλάθλους της Οσασούνα να καταφέρονται εναντίον των Indar Gorri.

     Ήταν αντίθετοι με την διεξαγωγή παιχνιδιών του Euro 2020 στο Μπιλμπάο, όπου η ανεπιθύμητη για εκείνους ισπανική εθνική ομάδα θα χρησιμοποιούσε ως έδρα το San Mamés της Αθλέτικ. Η Furia Roja έχει να αγωνιστεί στην Χώρα των Βάσκων από το 1967. Οι οργανωμένοι της Οσασούνα σχετικά με την διεξαγωγή του Euro στο γειτονικό Μπιλμπάο ήταν κάθετα αντίθετοι, λέγοντας πως «θα επιδράσει αρνητικά στην πόλη», αλλά και ότι είναι αρνητικοί να υποδεχθούν την εθνική Ισπανίας  στα μέρη τους για επίσημο αγώνα.

     Το 2018 μέλη τους καταδικάστηκαν με ποινή φυλάκισης για “προγραμματισμένες μελλοντικές επιθέσεις σε άλλους οπαδούς”.

     Στο επόμενο μέρος του αφιερώματος θα πάμε στην Αραγονία, την Καταλονία και την Ανδαλουσία και θα κλείσουμε το τέταρτο και τελευταίο μέρος με την Μαδρίτη και τους πασίγνωστους Bukaneros.

 

YOU MIGHT ALSO LIKE