Λάκης Σάντας: Ένας ταπεινός αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης

Σαν σήμερα, στις 22 Φλεβάρη 1922 γεννήθηκε στη Λευκάδα ο Απόστολος Σάντας, κατά κόσμο Λάκης Σάντας, ήρωας της Εθνικής Αντίστασης κατά των φασιστών ναζιστών κατακτητών. Το 1934, η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου τελείωσε το γυμνάσιο το 1940 και στη συνέχεια σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έμεινε στην ιστορία καθώς μαζί με τον Μανώλη Γλέζο προχώρησαν στο κατέβασμα της χιτλερικής σημαίας από την Ακρόπολη, τη νύχτα της 30ής προς 31ης Μάη 1941,πράξη που έγινε σύμβολο στην Ευρώπη και αποτέλεσε σημείο κομβικό για το ηθικό των Ευρωπαίων της περιόδου.

Το 1942, εντάχθηκε στο ΕΑΜ και λίγο αργότερα στην ΕΠΟΝ. Βγήκε στο βουνό με τον ΕΛΑΣ δίνοντας αρκετές μάχες στην Αιτωλοακαρνανία, στη Φθιώτιδα και στην Αττικοβοιωτία ενώ το 1944 τραυματίστηκε. Το 1946 εξορίστηκε στην Ικαρία και στη συνέχεια φυλακίστηκε το 1947 στην Ψυττάλεια, απ’ όπου στάλθηκε στη Μακρόνησο το 1948 . Εκεί κατάφερε να δραπετεύσει και να διαφύγει στην Ιταλία όπου στη συνέχεια ζήτησε πολιτικό άσυλο στον Καναδά. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1963.

Έζησε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ταπεινός και αγνός ήρωας του λαού μας για ελευθερία και ανεξαρτησία. Ο ίδιος σε συνεντεύξεις του συνήθιζε να λέει: «Δεν κυνηγάω ποτέ τη δημοσιότητα, γιατί θεωρώ ότι έχει εξευτελιστεί το ζήτημα πάρα πολύ. Την Αντίσταση δεν την κάναμε μόνο εμείς, έχουν σκοτωθεί χιλιάδες παλικάρια, γυναίκες και άνδρες, “ανώνυμοι”». Πέθανε το Σάββατο 30 Απριλίου 2011.

YOU MIGHT ALSO LIKE