Λίβανος: Ισχυρή έκρηξη με δεκάδες τραυματίες στη Βηρυτό

Μεγάλη έκρηξη σημειώθηκε στο λιμάνι της Βηρυτού από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Οι καπνοί έγιναν ορατοί από μεγάλη απόσταση ενώ ταρακουνήθηκε ολόκληρη πόλη.

Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου, Χαμάντ Χασάν, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι υπάρχει «πολύ μεγάλος αριθμός τραυματιών». Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι παγιδευμένοι κάτω από κτίρια και χαλάσματα.

Δεκάδες άνθρωποι νοσηλεύονται ήδη στα νοσοκομεία της πόλης, ενώ έχουν διαπιστωθεί εκτεταμένες ζημιές στο κέντρο της πρωτεύουσας του Λιβάνου.

Μία ή δύο εκρήξεις;

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι έγιναν δύο εκρήξεις, η μία στο λιμάνι σε αποθήκη με πυροτεχνήματα, ενώ ακολούθησε μια δεύτερη πιο κοντά στο κέντρο της πόλης.

Όπως αναφέρεται η δεύτερη έκρηξη έγινε κοντά στην κατοικία του γιου του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι. Ο Ραφίκ Χαρίρι είχε δολοφονηθεί το 2005 από έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο. Οι τέσσερις κατηγορούμενοι, που αρνούνται την εμπλοκή τους στη δολοφονία, είναι μέλη της Χεζμπολά. Η απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου για την υπόθεση αναμένεται την Παρασκευή.

Άλλες πληροφορίες, οι οποίες προέρχονται από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου, αναφέρουν ότι η έκρηξη είναι μία και οφείλεται σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε αποθήκη σταριού στο λιμάνι, επεκτάθηκε σε κατάστημα πυροτεχνημάτων προκαλώντας ανάφλεξη.

Ωστόσο, αυτή η εκδοχή αμφισβητείται από πολλούς, λόγω της έντασης της έκρηξης, την οποία μάρτυρες χαρακτήρισαν «εκκωφαντική», ενώ υπάρχουν αναφορές ότι ήταν τόσο δυνατή «σαν να έπεσε ρουκέτα ή να εξερράγη βόμβα». Μεταξύ των κτιρίων που υπέστησαν ζημίες είναι και τα γραφεία της εφημερίδας Daily Star. Τζάμια έσπασαν και έπεσαν ψευδοροφές σε πολλά κτίρια σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων από το σημείο της έκρηξης.

Πηγή:https:www.efsyn.gr
  • 7
  • 112

YOU MIGHT ALSO LIKE