Κουβανοί γιατροί στην Ιταλία ενάντια στον κορονοϊό
Η κομμουνιστική Κούβα έστειλε μία «ταξιαρχία» γιατρών και νοσηλευτών στην Ιταλία αυτό το Σαββατοκύριακο για να βοηθήσουν στη μάχη ενάντια στο νέο κορονοϊό μετά από αίτημα της επαρχίας που επλήγη περισσότερο, της Λομβαρδίας.
Το νησιωτικό κράτος της Καραϊβικής έχει στείλει τον «στρατό με τις λευκές ποδιές» σε πολλά μέρη στον κόσμο, κυρίως φτωχές χώρες, από την επανάσταση του 1959. Οι γιατροί του βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή στη μάχη ενάντια στη χολέρα στην Αϊτή και στον έμπολα στη δυτική Αφρική τη δεκαετία του 2010.
Αν και η «ταξιαρχία» μετρά μόνο 52 άτομα, είναι η πρώτη φορά που η Κούβα έχει στείλει μια ομάδα έκτακτης ανάγκης στην Ιταλία, μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, επιδεικνύοντας την εμβέλεια της ιατρικής διπλωματίας της.
Πρόκειται για την έκτη «υγειονομική ταξιαρχία» που έχει σταλέι από την Κούβα τις τελευταίες μέρες για να αντισταθεί στην εξάπλωση της νέας ασθένειας διεθνώς. Έχει στείλει ομάδες σε σοσιαλιστές συμμάχους, όπως η Βενεζουέλα και η Νικαράγουα, όπως επίσης και στην Τζαμάικα, το Σουρινάμ και τη Γρενάδα.
«Έμαστε φοβισμένοι, αλλά πρέπει να εκπληρώσουμε ένα επαναστατικό καθήκον, οπότε βάζουμε στην άκρη τον φόβο μας», είπε στο Reuters ο Leonardo Fernandez, 68χρονος εντατικολόγος, το Σάββατο, λίγο πριν από την αναχώρηση της ομάδας του.
«Όποιος λέει ότι δεν φοβάται είναι υπερήρωας, αλλά εμείς δεν είμαστε υπερήρωες. Είμαστε επαναστάτες γιατροί».
Ο Fernandez πρόσθεσε ότι αυτή είναι η όγδοη διεθνής αποστολή του, συμπεριλαμβανομένης και αυτής στη Λιβερία στην έξαρση του έμπολα.
Η Ιταλία έχει πληγεί περισσότερο από τον μεταδοτικό ιό που ξεκίνησε στην Κίνα, με τη βόρεια επαρχία της Λομβαρδίας να φέρει το κύριο βάρος της επιδημίας.
Οι 546 θάνατοι του Σαββάτου έφτασαν τον συνολικό αριθμό στους 3.095, σύμφωνα με τον Guilio Gallera, επικεφαλής της Πρόνοιας, ο οποίος ζήτησε τη βοήθεια των Κουβανών γιατρών.
«Πρόκειται να εκπληρώσουμε ένα τιμητικό έργο, βασισμένο στην αρχή της αλληλεγγύης», είπε ο Graciliano Diaz, ετών 64.
Η Κούβα έχτισε ένα σύστημα υγείας που ήταν ο φθόνος του αναπτυσσόμενου κόσμου με οικονομική βοήθεια από την πρώην σύμμαχο Σοβιετική Ένωση, παρά το γεγονός ότι αυτά τα κεκτημένα χάθηκαν μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού μπλόκου.
Πολλά κουβανέζικα νοσοκομεία έχουν βρεθεί σε κακή κατάσταση και οι Κουβανοί λένε ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες για να βρούνε φάρμακα, μια κατάσταση για την οποία η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οφείλεται στις δεκαετίες παλιών κυρώσεων των ΗΠΑ αν και αναλυτές κατηγορούν την αναποτελεσματικότητα της κρατικής οικονομίας.
Παρ`όλα αυτά, ακόμη η Κούβα κατέχει έναν από τους υψηλότερους δείκτες παγκοσμίως σε γιατρούς ανά κάτοικο ακόμη και όταν αποκλείει αυτούς τους γιατρούς στο εξωτερικό, οι «υγειονομικές ταξιαρχίες» για την αντιμετώπιση καταστροφών δίνουν στην Αβάνα την πρωτιά στην αλληλεγγύη παγκοσμίως.
«Στους καιρούς της κρίσης, η κουβανική κυβέρνηση, οι Κουβανοί ήρθησαν στο ύψος των περιστάσεων, άκουσαν την έκκλησή μας και ανταποκρίθηκαν» δήλωσε ο Τζαμαϊκανός Υπουργός Υγείας Christopher Tufton το Σάββατο υποδεχόμενος τους 140 Κουβανούς επαγγελματίες υγεινομικούς στο διεθνές αεροδρόμιο του Κινγκστον.
Η Βρετανία, επίσης, ευχαρίστησε την Κούβα την περασμένη εβδομάδα για το γεγονός ότι επέτρεψε ένα βρετανικό κρουαζεριόπλοιπο που είχε «επιστραφεί» από διάφορα λιμάνια της Καραϊβικής να δέσει στο νησί και να καταστήσει δυνατή την εκκένωσή του από περισσότερους από 600 επιβάτες.
Στο μεταξύ η Κούβα, που είναι γνωστή για την ετοιμότητά της ως προς την αντιμετώπιση των καταστροφών, εντείνει τα μέτρα περιορισμού στο σπίτι για να εμποδίσει την εξάπλωση του κοροναϊού. Είκοσι πέντε κρούσματα έχουν διαπιστωθεί μέχρι στιγμής.
Ο πρόεδρος Miguel Diaz-Canel ανακοίνωσε αργά την Παρασκευή ότι η χώρα θα κλείσει τα σύνορά της σε αλλοδαπούς -μη κατοίκους από την Τρίτη, μία κίνηση πλήγμα για έναν από τους κινητήρες της οικονομίας της, τον τουρισμό.
Χιλιάδες γιατροί και φοιτητές της Ιατρικής παρακολουθούν σπίτι-σπίτι τις τοπικές τους κοινότητες.
Πηγή: Reuters
- 34
- 651