Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Ήταν 8 Μαρτίου του 1857 όταν στις ΗΠΑ, οι εργάτριες, ντυμένες στα λευκά, αποφάσισαν να κινητοποιηθούν και να παραπονεθούν για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και τους πολύ χαμηλούς μισθούς τους. Βασικό αίτημα ήταν η μείωση του ωραρίου των 16 ωρών εργασίας σε 10 και ίσες απολαβές με τους άνδρες. Η αστυνομία, όμως, γρήγορα επιτέθηκε και διέλυσε βίαια τη διαδήλωση με δεκάδες τραυματίες. Δυο χρόνια αργότερα, οι γυναίκες οργάνωσαν το πρώτο εργατικό σωματείο γυναικών, συνεχίζοντας τον αγώνα τους.
Το 1908, στη Νέα Υόρκη 15.000 γυναίκες απαίτησαν λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερους μισθούς και δικαίωμα ψήφου. Σύνθημά τους το «Ψωμί και τριαντάφυλλα», με το ψωμί να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα την καλύτερη ποιότητα ζωής. Τελικά η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας καθιερώθηκε το 1910, στη δεύτερη Διεθνή Συνδιάσκεψη των Σοσιαλιστριών Γυναικών στην Κοπεγχάγη και γιορτάστηκε ένα χρόνο αργότερα, για πρώτη φορά. Ωστόσο, με την ονομασία η πρώτη φορά που γιορτάστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε πρώτη φορά στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη με την ονομασία Εθνική Ημέρα της Γυναίκας. Διοργανωτές της το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αμερικής κατόπιν εισήγησης της Τερεζα Μαλκίελ. Λίγο αργότερα στις 19 Αυγούστου 1910 στη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών ως πρόδρομος της γενικής συνάντησης της Δεύτερης Διεθνούς Σοσιαλιστικής Κοινότητας στη Κοπεγχάγη της Δανίας κατοχυρώθηκε οριστικά η ημέρα αυτή. Η Γερμανίδα Σοσιαλίστρια Λουίζε Τσίτς, επηρεασμένη από τους Αμερικάνους Σοσιαλιστές, πρότεινε την καθιέρωση μιας ετήσιας Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας και υποστηρίχθηκε από τη συνάδελφο σοσιαλίστρια και αργότερα κομμουνίστρια ηγέτιδα Κλάρα Τσέτκιν.
Το 1914 έλαβε χώρα η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, ενώ στο Λονδίνο πραγματοποιήθηκε πορεία από το Μπόου μέχρι την πλατεία Τραφάλγκαρ προς υποστήριξη της γυναικείας ψηφοφορίας όπου η Σίλβια Πάνκχερστ συνελήφθη μπροστά από το σταθμό Τσάρινγκ Κρος πηγαίνοντας να μιλήσει στην πλατεία Τραφάλγκαρ. Οι Σουφραζέτες στη Βρετανία πέτυχαν την εξασφάλιση του δικαιώματος ψήφου έπειτα από πολύ σκληρούς αγώνες.
Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, η φεμινίστρια και επαναστάτρια Alexandra Kollontai έπειτα από διαβουλεύσεις με τον Λένιν, αποφάσισαν να επισημοποιήσουν τη γιορτή στη Σοβιετική Ένωση, με αργία στις 8 Μαρτίου ως γιορτή των εργατών και των εργατριών. Με την άνοδο του φεμινισμού τη δεκαετία του 60 και κατόπιν πιέσεων του κινήματος, αποφασίστηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 1977 η 8η Μαρτίου να καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη.
Η γυναίκα λοιπόν, είναι από τα πιο σημαντικά πλάσματα τούτου του κόσμου γιατί δίνει ζωή από τη φύση της. Τη κουβαλάει μέσα της και την απελευθερώνει. Αυτό είναι ότι πιο σημαντικό. Όμως να μην ξεχνάτε, ότι πρέπει να αγωνιζόμαστε για ζωή, όπως έκαναν οι γυναίκες στις ΗΠΑ το 1857, όπως έκαναν οι γυναίκες στην Οκτωβριανή, όπως κάνουν όλες οι γυναίκες του κόσμου που παλεύουν για ένα καλύτερο αύριο με ίσα δικαιώματα για όλες και όλους.
Ευχόμαστε λοιπόν να έχετε στο μυαλό σας αυτή τη μέρα όχι ως γιορτή, αλλά ως υπενθύμιση για τους αγώνες του μέλλοντος. Για την ισότητα, την προστασία του ιερού δικαιώματος της μητρότητας, για να χαίρεστε το σώμα σας όπως θέλετε εσείς, για να εξαλειφθεί η εκμετάλλευση της γυναίκας, η κακοποίηση της και όλα τα επακόλουθα σάπια κοινωνικά πρότυπα. Χρόνια πολλά λοιπόν σε όλες εσάς, με δύναμη, κουράγιο, πίστη, δημιουργία και επιμονή πως θα έχουμε ένα κόσμο πραγματικά ισότητας!
- 46
- 1178