Η Εκκλησία της Ελλάδας διεκδικεί με προσφυγή τη μισή έκταση του «Ασκληπιείου» Βούλας!
Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η προσφυγή που έχει καταθέσει το ΝΠΔΔ «Εκκλησία της Ελλάδος» ζητώντας να πάρει στην ιδιοκτησία του τη μισή έκταση στην οποία στεγάζεται και λειτουργεί το «Ασκληπιείο» Νοσοκομείο Βούλας, και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας κορονοϊού! Η προσφυγή θα εκδικαστεί στις 7/10/2020 και αφορά την άρση της απαλλοτρίωσης έκτασης 46,6 στρεμμάτων που αποτελούν τμήμα του νοσοκομείου, η οποία έχει γίνει από το 1933 (!), επειδή δεν έχει εισπράξει το ποσό της αποζημίωσης. Μάλιστα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) την περασμένη Παρασκευή όχι μόνο επιβεβαίωσε το γεγονός, αλλά πολύ περισσότερο «άνοιξε» θέμα και για άλλες εκτάσεις στις οποίες λειτουργούν νοσηλευτικά ιδρύματα σε όλη τη χώρα.
Η υπόθεση φαίνεται πως έχει αρκετό παρασκήνιο, δεδομένου ότι το «Ασκληπιείο» βρίσκεται σε μια θέση στο παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού, στα όρια του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης. Είναι επίσης γνωστό ότι διαχρονικά την έκταση του νοσοκομείου την ορέγονται διάφοροι προκειμένου να υλοποιηθούν επιχειρηματικοί σχεδιασμοί. Άλλωστε, η έκταση βρίσκεται ανάμεσα στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και τον «Αστέρα» Βουλιαγμένης, όπου σχεδιάζεται η επέκταση της μαρίνας. Επιπλέον, βρίσκεται ανάμεσα σε δύο παραλιακές εκτάσεις-«φιλέτα» (παραλία camping δίπλα στο ΚΑΑΠ Βούλας και Β’ πλαζ Βούλας) που πριν από περίπου ένα χρόνο η διοίκηση του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, σε συνεργασία με την ΕΤΑΔ, παραχώρησε μέσω δημοπρασίας σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους για επιχειρηματική εκμετάλλευση…
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη εδώ και καιρό έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για το συγκεκριμένο θέμα, ως κομμάτι του κεφαλαίου «επιχειρηματική αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας» ανάμεσα στην Εκκλησία, στην προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ. Θυμίζουμε ότι το 2013 υπήρξε η συμφωνία με την τότε κυβέρνηση για τη σύσταση της Ανώνυμης Εταιρείας «Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Εκκλησιαστικής Περιουσίας». Ενώ, το 2018 η ηγεσία της Εκκλησίας είχε έρθει σε συμφωνία με τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τη σύσταση του «Ταμείου Αξιοποίησης της Εκκλησιαστικής Περιουσίας», το οποίο δεν προχώρησε. Αρκετοί θεωρούν ότι η αντιδικία με το Δημόσιο μπορεί τελικά να μην είναι και τόσο αντιδικία, αλλά να αποτελεί μέρος συζητήσεων και διαπραγματεύσεων για το σύνολο της «αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας».
Δωρεά από τη μητέρα του Σουλτάνου…
Στην προσφυγή της Εκκλησίας αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι το τμήμα που ζητά να της επιστραφεί της ανήκει «κατόπιν δωρεάς της μητέρας του Σουλτάνου Σελήμ του Γ’, ήδη από το 17ο αιώνα». Επιπλέον, διατυπώνει ξεκάθαρα ότι το πρόβλημα είναι πως δεν καταβλήθηκαν ποτέ τα ποσά της απαλλοτρίωσης. Όμως αυτό ισχύει από το 1941, όταν και εξέπνευσε η προθεσμία που έπρεπε να καταβληθεί η αποζημίωση, με βάση νόμο του 1939, τον οποίο επικαλείται ο δικηγόρος της Εκκλησίας στην προσφυγή. Το ερώτημα λοιπόν είναι ποιες είναι οι προθέσεις για την τύχη του νοσοκομείου, μιας και στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρηματικοί σχεδιασμοί μεγάλης κλίμακας. Ακόμα, μέσα στην προσφυγή η Εκκλησία χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη έκταση «δυνάμει (…) εκποιητέα περιουσία», η οποία έχει χαρακτηριστεί έτσι με ΠΔ του 1933, άρα ανήκει στις εκτάσεις που θα αξιοποιηθούν προκειμένου να φέρουν έσοδα στην Εκκλησία. Συνήθως αυτό γίνεται είτε με πώληση είτε με μισθωτήριο συμβόλαιο…
Η ανακοίνωση την οποία εξέδωσε η ΔΙΣ, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις των εργαζομένων στο «Ασκληπιείο» και του δήμου, προκαλεί ακόμα περισσότερα ερωτήματα, σοβαρό προβληματισμό και περιλαμβάνει ωμές παραδοχές. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά πως «αποτελεί δικαίωμα, αλλά και νόμιμη υποχρέωση της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως διαχειρίστριας, να ζητήσει σχετικώς δικαστική προστασία». Ερωτήματα προκαλεί επίσης το γεγονός ότι η κυβέρνηση, οι υπουργοί Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Τουρισμού και Υγείας, κατά των οποίων στρέφεται η προσφυγή της Εκκλησίας, δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα για ένα τόσο σοβαρό θέμα, περίπου τρεις μήνες πριν εκδικαστεί η υπόθεση.
Το Σωματείο Εργαζομένων του «Ασκληπιείου» Βούλας με παρέμβαση της προέδρου του, Δ. Τοσουνίδου, ξεκαθαρίζει ανάμεσα σε άλλα: «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το «Ασκληπιείο» Βούλας αποτελεί φιλέτο για τους επενδυτές του παραλιακού μετώπου. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί ο ξαφνικός πακτωλός των εκατομμυρίων των τελευταίων ετών, που ανοικοδομεί κτίρια, χτίζει καινούργια και ετοιμάζει «το Ασκληπιείο του μέλλοντος»; Οι εργαζόμενοι του μοναδικού δημόσιου νοσοκομείου στα νότια προάστια δεν έχουμε κανένα λόγο να διαλέξουμε επενδυτή, ούτε τρέφουμε αυταπάτες για τους όψιμους «προστάτες» που απλώς διεκδικούν μερίδιο στα κέρδη».
Με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Το «Ασκληπιείο» Βούλας δεν είναι η πρώτη φορά που απειλείται. Κάποιοι σχεδιάζουν μπίζνες με τις εκτάσεις του μοναδικού νοσοκομείου που εξυπηρετεί όλη τη Νοτιοανατολική Αττική και όλο αυτό το διάστημα το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έδωσε σημαντικές μάχες, παρά τις σοβαρότατες ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας και προσωπικό. Οι εργαζόμενοί του, φορείς και σύλλογοι έχουν αντιμετωπίσει και στο παρελθόν αντίστοιχες απαράδεκτες διεκδικήσεις και σχεδιασμούς. Καλούμε τον κόσμο να είναι προετοιμασμένος ώστε να αντιμετωπίσει οποιονδήποτε σχεδιασμό και από οποιαδήποτε πλευρά θέτει σε κίνδυνο τον δημόσιο χαρακτήρα του νοσοκομείου».
Πηγή: 902.gr
- 25
- 608