Γκρέτα Γκάρμπο: Η γυναίκα θρύλος της έβδομης τέχνης- Του Οδυσσέα Σουρίλα

Η Γκρέτα Λοβίσα Γκούσταφσον, που έμεινε στην ιστορία του κινηματογράφου με το όνομα Γκρέτα Γκάρμπο, είναι μια από τις μεγαλύτερες γυναίκες ηθοποιούς που πέρασαν από το Hollywood. Έγινε ιδιαίτερα διάσημη για τις ταινίες της που γύρισε κατά τα χρόνια του βουβού κινηματογράφου και έχει αναδειχθεί ως η καλύτερη ηθοποιός της περιόδου αυτής. Το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Κινηματογράφου την έχει κατατάξει 5η ανάμεσα στις 25 μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών και έχει το δικό της αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας στο Hollywood. Η ίδια είχε προταθεί τρεις φορές για το βραβεία Όσκαρ χωρίς όμως να το κερδίσει, ενώ της απονεμήθηκε τιμητικά για την προσφορά στον κινηματογράφο το 1955, αλλά δεν παρευρέθηκε στην τελετή.

Η Γκρέτα Γκάρμπο γεννήθηκε στην Στοκχόλμη της Σουηδίας στις 18 Σεπτεμβρίου 1905. Είχε άλλα δυο αδέρφια μεγαλύτερα από αυτήν. Έχασε πρόωρα τον πατέρα της και γι’ αυτό αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο. Η πρώτη δουλειά που έκανε ήταν σε κουρείο. Αργότερα, εργάστηκε στο πολυκατάστημα PUB  στη Στοκχόλμη, ως μοντέλο σε διάφορες διαφημίσεις του σε εφημερίδες. Η πρώτη επαφή της με τον χώρο του κινηματογράφου έγινε όταν έπαιξε σε δυο διαφημίσεις του πολυκαταστήματος που δούλευε. Μέσα από αυτές την είδε ο σκηνοθέτης Έρικ Άρθουρ Πέτσλερ και της έδωσε ένα ρόλο στην ταινία που ετοίμαζε.

Κατά την διετία 1922-1924 φοίτησε  στο Βασιλικό Δραματικό Θέατρο που βρίσκεται στην Στοκχόλμη. Ενώ φοιτούσε εκεί γνώρισε τον σκηνοθέτη Μόριτζ Στίλερ, ο οποίος της δίδαξε τις τεχνικές της υποκριτικής και της έδωσε το όνομα με το οποίο  θα γινόταν διάσημη, Γκρέτα Γκάρμπο. Το 1924 έπαιξε στην ταινία «The Saga of Gosta Berling» και ακολούθως το 1925 πρωταγωνίστησε στην ταινία  «The Joyless Street». Η ταινία αυτή της άνοιξε το δρόμο για την Αμερική, αφού έκλεισε συμβόλαιο συνεργασίας με την εταιρία παραγωγής ταινιών Metro- Goldwyn- Mayer. Ο θάνατος της αδερφής το 1926 συντάραξε την Γκάρμπο και μεγάλωσε την θλίψη που ένιωθε. Η εταιρία μάλιστα της αρνήθηκε να παρευρεθεί στην κηδεία της. Μόλις το 1928 μπόρεσε να επισκεφθεί την Σουηδία ξανά.

Οι καλύτερες βουβές ταινίες που πρωταγωνίστησε ήταν οι «Flesh and the Devil» 1926, «Love» 1927 στην οποία έκανε την Άννα Καρένινα και η ταινία «Mysterious Lady» 1928.  To 1929 γύρισε την τελευταία βουβή ταινία της το «The Kiss»,  η οποία ήταν και γενικά η τελευταία ταινία της εταιρίας παραγωγής Metro- Goldwyn- Mayer χωρίς διαλόγους. Η ίδια καθυστερούσε όσο μπορούσε την μετάβασή της  από τον βουβό κινηματογράφο στον ομιλών. Το 1930 η Γκάρμπο πρωταγωνιστεί στην πρώτης της ομιλούσα ταινία το «Anna Christie», η οποία αποτέλεσε εμπορική επιτυχία για την εποχή εκείνη και στο «Romance» Για την ερμηνεία της και στις δυο ταινίες ήταν υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης γυναίκας ηθοποιού  σε πρωταγωνιστικό ρόλο, χωρίς να καταφέρει να κερδίσει. Το 1931 πρωταγωνιστεί σε δυο ταινίες. Κάνει την Μάτα Χάρι, την θρυλική κατάσκοπο του Α Παγκοσμίου Πολέμου στην ομότιτλη ταινία «Mata Hari». Ακολούθησε η ταινία «Susan Lenox (Her Fall and Rise)» στο πλάι του ηθοποιού Clark Gable.

To 1932 γυρίζει μαζί με άλλους μεγάλους σταρ της εποχής την ταινία «Grand Hotel» στην οποία υποδυόταν μια Ρωσίδα χορεύτρια του μπαλέτου που απέτυχε να κερδίσει το κοινό. Την ίδια χρονιά αντιμετώπισε κάποιες δυσκολίες με την ανανέωση του συμβολαίου με την εταιρία το οποίο λύθηκε μετά από αρκετά μεγάλο διάστημα. Το 1933 γυρίζει την ταινία «Queen Christina» στην οποία είχε τον πλήρη έλεγχο αφού ζήτησε να αντικατασταθεί ο συμπρωταγωνιστής της που αρχικά ήταν ο  Laurence Olivier με τον John Gilbert. Το 1935 πρωταγωνιστεί στην μεταφορά του έργου το Τολστόι «Anna Karenina» όπου έκανε την ομώνυμη ηρωίδα. Ο κορυφαίος ρόλος της θεωρείται της Marguerite Gautier στην ταινία «Camille» του 1936. Για την ερμηνεία της είχε άλλη μια υποψηφιότητα για Όσκαρ αλλά δεν το κέρδισε.

Το 1939 η Γκάρμπο προσπάθησε να ελαφρύνει την περσόνα της παίζοντας για πρώτη φορά σε κωμωδία, η οποία ονομαζόταν «Ninotchka» Η ταινία διαφημίστηκε με τον τίτλο «Η Γκάρμπο γελάει». Για την ταινία αυτή είχε την τέταρτη και τελευταία υποψηφιότητά της για Όσκαρ αλλά πάλι δεν το κέρδισε. Η τελευταία ταινία που γύρισε ήταν το «Two- Faced Woman» το 1941. Η ταινία αυτή ήταν μια ρομαντική κομεντί που γνώρισε αποδοχή από το κοινό αλλά οι κριτικές ήταν κακές. Πολλοί είπαν πως οι κακές κριτικές ήταν που τη οδήγησαν στο να μην συμμετέχει σε άλλες ταινίες, αλλά ήδη από το 1935 είχε αρχίσει να γίνεται επιλεκτική στις ταινίες που έπαιζε. Μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου η Γκάρμπο θεωρούσε πως κάτι άλλαξε οριστικά στον κόσμο, οπότε αποσύρθηκε από τον κινηματογράφο. Μια απόπειρα που έκανε το 1949 δεν καρποφόρησε.   Η Γκάρμπο το 1951 έγινε επίσημα πολίτης των ΗΠΑ και αγόρασε το 1953 ένα διαμέρισμα με εφτά δωμάτια στην Νέα Υόρκη όπου έζησε το υπόλοιπο της ζωής της. Από το βιβλίο Γκίνες ανακηρύχθηκε ως η ομορφότερη γυναίκα που έζησε ποτέ. Οι εμφανίσεις της ήταν πολύ σπάνιες, όπως και οι συνεντεύξεις της. Ήταν γνωστή ως μονόχνοτο άτομο, η οποία προτιμούσε να μην συμμετέχει σε κοινωνικές εκδηλώσεις, ούτε υπέγραφε αυτόγραφα. Ήταν γνωστό πως της άρεσαν οι μεγάλοι περίπατοι στη Νέα Υόρκη που της άρεσε να είναι απλά ντυμένη και να απολαμβάνει την ησυχία της. Συχνά είχε επαφές με τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της εκάστοτε εποχής, όπως ο Ωνάσης και άλλοι αστέρες των μίντια. Λάτρευε να ασχολείται με την κηπουρική. Πέθανε στις 15 Απριλίου 1990 στην Νέα Υόρκη.

YOU MIGHT ALSO LIKE