Ανασκόπηση της πανδημίας από τους τοίχους του κόσμου 

        Η τέχνη της ζωγραφικής αποτύπωσης, από τις βραχογραφίες του Lascaux, στις Χριστιανικές εικόνες της Βυζαντινής περιόδου, στους Αναγεννησιακούς πίνακες,… στο Μπαρόκ,…στους Ρεαλιστές,…στο συμβολισμό,…το ντανταϊσμό, έχει χρησιμοποιηθεί  για την εκπλήρωση θρησκευτικών αντιλήψεων και δοξασιών, για την δήλωση κύρους φυσιογνωμιών των ανώτερων τάξεων, για την αποτύπωση φυσικών τοπίων, για την «αιχμαλώτιση» στιγμιότυπων, και η λίστα συνεχίζεται. Ωστόσο, κανένα ρεύμα δεν κατάφερε να αποτυπώσει την κοινωνία τόσο ωμά, αλλά και συμβολικά, στο βαθμό που το κατάφερε η τέχνη του δρόμου.

            Η λεγόμενη Street Art εμφανίστηκε ως ένα ανεπίσημο καλλιτεχνικό ρεύμα έκφρασης, σε δημόσιους χώρους, για δημόσια θέαση κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, και σχετιζόταν με τις συμμορίες της Νέας Υόρκης. Οι κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες που ακολούθησαν τις επόμενες δεκαετίες γαλούχησαν και έμμεσα εμπότισαν την νεολαία με ανατρεπτικές ιδέες, έτσι ώστε από το τρίτο τέταρτο του 20ου αιώνα ως προϊόν γόνιμης αμφισβήτησης η «ατίθαση» νεολαία ξεκινά να δημιουργεί έργα στους δρόμους ασκώντας κοινωνικοπολιτική κριτική ή στέλνοντας μηνύματα αλληλεγγύης.

            Η τέχνη της Street art λανθασμένα ταυτίζεται με το Graffiti. Σαφέστατα σχετίζονται, όμως διαφέρουν σημαντικά ως προς την πρόθεση. Οι Street artists εμπνεύστηκαν από το Graffiti, χρησιμοποίησαν τα μέσα του, και το ανήγαγαν σε ένα πομπό για την μετάδοση ενός μηνύματος κυρίως κοινωνικοπολιτικού χαρακτήρα. Παράλληλα, εξελίχτηκαν και χρησιμοποιήθηκαν κι άλλα μέσα αποτύπωσης όπως Stencils, Κολλάζ, καλλιτεχνικές προσθήκες ή αφαιρέσεις σε υπάρχοντα στοιχεία του αστικού ιστού, κ.α..

            Η πανδημία που βιώνουμε, με τις κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις της δεν θα μπορούσε να λείπει από το θεματολόγιο των καλλιτεχνών του δρόμου. Έτσι λοιπόν με την σειρά μας μέσα από μία σειρά επτά άρθρων από την πρώτη Ιανουαρίου, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μία “Ανασκόπηση της πανδημίας μέσα από τους τοίχους του κόσμου”. Το κάθε άρθρο θα καταπιάνεται με ένα διαφορετικό θέμα ενδιαφέροντος (τα θέματα βρίσκονται αναλυτικά στη λίστα παρακάτω). Σκοπός των άρθρων είναι να παρουσιαστούν κύρια ζητήματα που εκδηλώθηκαν μέσα στο 2020, πως αυτά εκφράστηκαν και αποτυπώθηκαν, ενώ ακόμα, θα δούμε μερικά έργα που ξεχώρισαν και θα γνωρίσουμε τους δημιουργούς τους.

            Επίσης, όσοι από τους αναγνώστες το επιθυμούν, μπορούν να στείλουν στη σελίδα του  https://solidaritywebradio.gr/ έργα που οι ίδιοι ξεχώρισαν ή ακόμα  περαιτέρω προτάσεις θεμάτων ενδιαφέροντος.

 

Θέματα Ενδιαφέροντος

  • Υγειονομικό Προσωπικό

  • Δυστοπία

  • Πολιτική/οί

  • Ανθρώπινη επαφή

  • Τέχνη με έμπνευση την τέχνη

  • Ψυχολογική κατάπτωση

  • Χαρτί Υγείας (Παροξυσμός)

 

Βιβλιογραφία και Διαδικτυακές Πηγές

Deitch J., (2011) “Art in the Streets”, Skira Rizzoli, Los Angeles, MOCA

Gastman R., Neelon C., (2011) “The History of American Graffiti”, Collins Design

Tapies X., (2020) “Street Art in the time of Corona”, Graffito Books Ltd

https://en.wikipedia.org/wiki/Street_art

https://www.widewalls.ch/magazine/the-history-of-street-art

https://study.com/academy/lesson/street-art-definition-history.html

 

  • 8
  • 97

YOU MIGHT ALSO LIKE