Alberto Korda: Ο φωτογράφος της Επανάστασης

" Ο Τσε Γκεβάρα να περπατά στη δεκαετία του 1960 στην Αβάνα"H φωτογραφία κυκλοφόρησε συη La Fabrica την 1η Σεπτεμβρίου 2008 δείχνει  ". Η φωτογραφία τραβήχτηκε από τον κουβανό φωτογράφο Alberto Korda και περιλαμβάνεται στο βιβλίο "Korda, conocido, desconocido" που εκδόθηκε από τη La Fabrica και αφιερώθηκε στα έργα της Korda.

«Ο Τσε Γκεβάρα να περπατά στη δεκαετία του 1960 στην Αβάνα»H φωτογραφία κυκλοφόρησε συη La Fabrica την 1η Σεπτεμβρίου 2008 δείχνει  «. Η φωτογραφία τραβήχτηκε από τον κουβανό φωτογράφο Alberto Korda και περιλαμβάνεται στο βιβλίο «Korda, conocido, desconocido» που εκδόθηκε από τη La Fabrica.

Σαν σήμερα, το 1922 έρχεται στη ζωή ο Alberto Korda, ο άνθρωπος που απαθανάτισε με τη φωτογραφική του μηχανή τις σπουδαιότερες στιγμές της κουβανικής επανάστασης. Η ιστορία του Alberto Diaz Gutierrez, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, ξεκινά στην Αβάνα στην οποία ως γόνος φτωχής οικογένειας αναγκάστηκε να εργαστεί από αρκετά νεαρή ηλικία. Αρκετά χρόνια πριν από το 1959 και τη Κουβανική Επανάσταση ο Κόρντα εργαζόταν ήδη ως φωτογράφος μόδας. Αλλά μετά το ξέσπασμα και τη καθιέρωση του νέου σοσιαλιστικού καθεστώτος ο Κόρντα αφιέρωσε τη δουλειά του, όπως δήλωσε ο ίδιος, στην επανάσταση που θα παραμέριζε τις ανισότητες. Εργάστηκε για την κουβανική εφημερίδα Revolucion και αργότερα ως προσωπικός φωτογράφος του Fidel Castro για περισσότερα από 10 χρόνια απαθανατίζοντας τις σπουδαιότερες επισκέψεις που είχε ο Commandante. Στο έργο του περιλαμβάνονται σπουδαίες φωτογραφίες απο τους νικηφόρους επαναστάτες που έφτασαν στην Αβάνα, φωτογραφίες με τον Κάστρο να παίζει γκολφ και να ψαρεύει με τον Γκεβάρα αλλά και φωτογραφίες από την επίσκεψη του Χέμινγουεϊ στη Κούβα. Καθώς και την επίσκεψη των ηγετών της Κουβανικής επανάστασης στις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ. Ο Κόρντα υπήρξε παρών σε όλες τις μεγάλες στιγμές.

Korda Alberto | Che Guevara & Fidel Castro, Ernest Hemingway Marlin Fishing Contest, Cuba 1960 | MutualArt

Che Guevara & Fidel Castro, Ernest Hemingway Marlin Fishin

Ωστόσο, ο Κόρντα τράβηξε τη φωτογραφία για την οποία θα τον θυμόμαστε για πάντα, αυτή του Che Geuvara, σε μνημόσυνο για τα θύματα της επίθεσης στο ατμόπλοιο La Cumbre, στις 5 Μάρτη 1960. Η εφημερίδα Revolution αρχικά απέρριψε τη δημοσίευση της φωτογραφίας. Ο Korda αναγνωρίζοντας τη δύναμη και την ομορφιά της, την κράτησε στον τοίχο του για επτά χρόνια, έως ότου την είδε ένας Ιταλός δημοσιογράφος. Λίγους μήνες αργότερα ο Che Guevara σκοτώθηκε και ο Κόρντα επέτρεψε στους Ιταλούς να την  δημοσιεύσουν στην Ιταλία. Κάνοντας την παράλληλα μια από τις πιο αναγνωρίσιμες εικόνες της  επανάστασης. Σήμερα, η εικόνα έχει μεταφερθεί σε μπλούζες, πανό και αφίσες που φέρουν σε όλο τον κόσμο την εικόνα του μεγάλου επαναστάτη.

Ο Κόρντα δεν έλαβε ποτέ δικαιώματα για την εικόνα που το Ινστιτούτο Τέχνης του Μέριλαντ χαρακτήρισε ως «την πιο διάσημη φωτογραφία στον κόσμο και ένα σύμβολο του 20ου αιώνα». Τον Κόρντα ευχαριστούσε που το κοινό χρησιμοποίησε τον Che μέσο της φωτογραφίας του ως επαναστατικό έμβλημα. Μέχρι τη στιγμή που μια εταιρεία βότκας το χρησιμοποίησε σε μια διαφήμιση, ο Κόρντα αντέδρασε και οδήγησε την εταιρία στα δικαστήρια το 2001. Δηλώνοντας χαρακτηριστικά ένα χρόνο αργότερα, «Ως υποστηρικτής των ιδανικών για τα οποία πέθανε ο Τσε Γκεβάρα, δεν αποφεύγω την αναπαραγωγή του από εκείνους που θέλουν να διαδώσουν τη μνήμη του και την αιτία της κοινωνικής δικαιοσύνης σε όλο τον κόσμο. Αλλά είμαι κατηγορηματικά εναντίον της εκμετάλλευσης της εικόνας του Τσε για την προώθηση προϊόντων όπως το αλκοόλ ή για οποιονδήποτε σκοπό που υποτιμά τη φήμη του Τσε.» Ο Κόρντα κέρδισε έναν εξωδικαστικό διακανονισμό περίπου 50.000 $, το οποίο δώρισε στο κουβανικό ιατρικό σύστημα. «Εάν ο Τσε ήταν ακόμα ζωντανός, θα είχε κάνει το ίδιο», δήλωσε αργότερα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Πέθανε στις 25 Μάη 2001 στο Παρίσι, από καρδιακή προσβολή κατά την προετοιμασία έκθεσης φωτογραφιών του.
Πηγές:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/1352650.stm
http://www.katiousa.gr/istoria/almperto-kornta-o-fotografos-tis-pio-emvlimatikis-fotografias-tou-tse/

 

YOU MIGHT ALSO LIKE