Καζακστάν: Συνέχεια στις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις παρά το όργιο καταστολής

Από 902.gr

Μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις, με απεργίες, διαδηλώσεις και καταλήψεις κρατικών κτιρίων, βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες μέρες σε μια σειρά πόλεις του Καζακστάν, ενάντια στην ακρίβεια, στην ανεργία και στα άλλα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, με τους διαδηλωτές και τους απεργούς να συνεχίζουν τον αγώνα τους κόντρα στη βίαιη κρατική καταστολή από την αστυνομία, τον στρατό και την εθνοφρουρά.

Η απόφαση της κυβέρνησης να άρει τις ανώτατες τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου, εκτοξεύοντας την τιμή του καυσίμου, που χρησιμοποιείται εκτεταμένα στη χώρα, ήταν η «σταγόνα» που ξεχείλισε το ποτήρι. Ο λαός του Καζακστάν από την Κυριακή βγήκε μαζικά στους δρόμους διεκδικώντας βελτίωση των συνθηκών ζωής, εργατικά δικαιώματα, συνδικαλιστικές και άλλες ελευθερίες κ.λπ.

Ο Πρόεδρος του Καζακστάν, Κασίμ – Τζομάρτ Τοκάγεφ, αποδέχθηκε την παραίτηση της κυβέρνησής του, σε μια προσπάθεια να εκτονώσει τη λαϊκή οργή. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα αναλάβει προσωρινά καθήκοντα πρωθυπουργού, μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Ο Τοκάγεφ ανέλαβε επίσης την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας και… υποσχέθηκε ότι θα ενεργήσει με τη «μέγιστη σκληρότητα» για την αντιμετώπιση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, προσθέτοντας πως υπάρχουν θύματα μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας από τις ταραχές στο Αλμάτι.

Επίσης, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όλη τη χώρα. Αρχικά είχαν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για διάστημα δυο βδομάδων η πρωτεύουσα Νουρ Σουλτάν, η μεγάλη πόλη Αλμάτι και η επαρχία Μανγκιστάου, όπου οργανώνονται μεγάλες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας τις τελευταίες μέρες.

Νωρίς σήμερα το πρωί ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο του Αλμάτι, καθώς η αστυνομία εκδίωξε εκατοντάδες διαδηλωτές από την κεντρική πλατεία, εκτοξεύοντας δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου – λάμψης. Στη συνέχεια αναφέρθηκε ότι οι διαδηλωτές είχαν καταλάβει το δημαρχείο της πόλης, αλλά και το αεροδρόμιο του Αλμάτι. Πάντως αρκετές εταιρείες ακύρωσαν πτήσεις προς τη χώρα λόγω της έκρυθμης κατάστασης.

Το υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι κυβερνητικά κτίρια «δέχτηκαν επίσης επίθεση» στις πόλεις Shymkent και Taraz κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πηγή: Associated Press

Σύμφωνα με την αστυνομία, τουλάχιστον 200 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής για «παραβίαση της δημόσιας τάξης» και τουλάχιστον 500 είχαν τραυματιστεί, ανάμεσά τους και αστυνομικοί. Το δε υπουργείο Εσωτερικών έκανε λόγο για 8 νεκρούς και 317 τραυματίες μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας.

Η τηλεόραση μετέδωσε ότι συνελήφθησαν ο διευθυντής εργοστασίου επεξεργασίας αερίου και άλλος ένας αξιωματούχος στην περιοχή του Μανγκιστάου. Κατηγορούνται ότι «αύξησαν χωρίς λόγο την τιμή του αερίου», γεγονός που «προκάλεσε μαζικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα».

Η περιοχή του Μανγκιστάου εξαρτάται από το υγροποιημένο φυσικό αέριο, το οποίο αποτελεί το βασικό καύσιμο για τα αυτοκίνητα, και οποιαδήποτε αύξηση της τιμής του προκαλεί αύξηση της τιμής των προϊόντων διατροφής, η οποία έχει ήδη αυξηθεί από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Επίσης, σύμφωνα με το «Reuters», σε απεργία προχώρησαν εργαζόμενοι στην κοινοπραξία Καζακστάν – Κίνας παραγωγής πετρελαίου «Mangistaumunaigas», επίσης στην επαρχία Μανγκιστάου.

Σήμερα το απόγευμα αναφέρθηκε στη χώρα «εθνικής εμβέλειας βλάβη στο ίντερνετ», γεγονός που δυσκόλευε την ενημέρωση.

Πηγή: Associated Press

Αίτημα Τοκάγεφ στον Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας

Η Ρωσία παρακολουθεί στενά την κατάσταση στο Καζακστάν και προειδοποιεί ενάντια σε οποιαδήποτε «εξωτερική ανάμειξη». Το Καζακστάν μπορεί να επιλύσει μόνο του τα προβλήματά του, επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ κάλεσε σε «ειρηνική επίλυση των προβλημάτων, στο πλαίσιο του Συντάγματος, του νόμου και του διαλόγου, και όχι μέσω ταραχών στους δρόμους και παραβίασης νόμων».

Αργά σήμερα το βράδυ, σε δεύτερο τηλεοπτικό διάγγελμά του μέσα στην ίδια μέρα, ο Πρόεδρος του Καζακστάν Κ. Τζ. Τοκάγεφ ανακοίνωσε ότι απηύθυνε αίτημα στον Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) για να «βοηθήσει» το Καζακστάν απέναντι σε αυτό που αποκάλεσε «τρομοκρατική απειλή», κάνοντας επίσης λόγο για «υπονόμευση της ακεραιότητας του κράτους» και «επίθεση στους πολίτες»… Το CSTO είναι το «αμυντικό» σύμφωνο υπό την ηγεσία της Ρωσίας, στο οποίο συμμετέχουν επίσης Αρμενία, Λευκορωσία, Τατζικιστάν, Καζακστάν και Κιργιστάν.

YOU MIGHT ALSO LIKE