Νομοσχέδιο κυβέρνησης για εργασιακά: Με ατομικές συμβάσεις που θα επιβάλλει η εργοδοσία η γενίκευση της 10ωρης δουλειάς
Με προκλητική επιχειρηματολογία περί… «διευκόλυνσης των εργαζομένων» και «εκσυγχρονισμού της αγοράς εργασίας» προετοιμάζει η κυβέρνηση το έδαφος για το νέο νόμο – τερατούργημα που ετοιμάζεται να φέρει για τα Εργασιακά και το συνδικαλιστικό νόμο, ενισχύοντας το ήδη τεράστιο οπλοστάσιο που έχουν διασφαλίσει στη μεγαλοεργοδοσία όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ.
Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, αναφέρει ότι «το νομοσχέδιο είναι έτοιμο σε πολύ μεγάλο βαθμό» και «θα προχωρήσουμε σύντομα στην παρουσίασή του». Μέσα από τα λεγόμενά του επιβεβαιώνει ότι το νέο συντριπτικό χτύπημα στο 8ωρο, με τη «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου και τη 10ωρη δουλειά, θα επιβάλλεται από την εργοδοσία μέσα από ατομικές συμβάσεις.
Συγκεκριμένα, μιλώντας για την προωθούμενη «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου «βάσει της ευρωπαϊκής οδηγίας σε επίπεδο εξαμήνου», η οποία θα οδηγεί σε δουλειά «για κάποια περίοδο του χρόνου μέχρι 10 ώρες την ημέρα» και υποτίθεται ότι θα «αναπληρώνεται» για αντίστοιχη χρονική περίοδο με ρεπό ή μειωμένες ώρες δουλειάς, ο υπουργός Εργασίας αναφέρει: «Προσανατολιζόμαστε να δώσουμε τη δυνατότητα στους εργαζόμενους που το επιθυμούν να εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα αυτή και να υπογράφουν, εφόσον θέλουν, ατομικές συμβάσεις εργασίας με τους εργοδότες τους πάνω σε αυτή τη βάση».
Το… «εφόσον θέλουν» αποτελεί βέβαια εξόφθαλμη κοροϊδία, αφού πλέον η εργοδοσία αποκτά τη δυνατότητα να εκβιάζει κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά για το «ξεχείλωμα» του ωραρίου. Μέχρι τώρα, το βασικό εμπόδιο στη γενικευμένη εφαρμογή του 10ωρου που ήδη προβλέπονταν σε αντεργατικούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων ήταν η πρόβλεψη για συμφωνία της εργοδοσίας με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων. Το νέο αντεργατικό τερατούργημα, με την πρόβλεψη για ατομικές συμβάσεις, έρχεται να «λύσει» ακριβώς αυτό το εμπόδιο, αφού μέχρι σήμερα ακόμα και οι εργατοπατέρες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού δεν τολμούσαν να βάλουν την υπογραφή τους κάτω από την επιβολή 10ωρης δουλειάς…
Σε ό,τι αφορά στις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, οι οποίες θα περιλαμβάνονται στο ίδιο αντεργατικό νομοσχέδιο, ο Κ. Χατζηδάκης εστιάζει στις διατάξεις που έχει ήδη «διαρρεύσει» η κυβέρνηση -χωρίς να αναφέρεται ονομαστικά σε αυτές- για την επιβολή πρόσθετων εμποδίων στη λήψη απόφασης για απεργία και νέο χτύπημα στη ζωντανή δράση των συνδικάτων. Κάνοντας λόγο για «σειρά ρυθμίσεων οι οποίες θα διασφαλίζουν τη διαφάνεια και την εγκυρότητα στον τρόπο λήψης των αποφάσεων» και για συνδικαλισμό που δεν μπορεί να «γίνεται ερήμην των πραγματικών εργαζομένων», ο υπουργός ουσιαστικά «φωτογραφίζει» την προωθούμενη διάταξη για εφαρμογή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την πραγματοποίηση απεργίας.
Μέσα στο πρώτο 6μηνο και το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών
Στην ίδια συνέντευξη, ο Κ. Χατζηδάκης «υπερηφανεύεται» ότι «έχουμε τη 2η καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη στη συγκράτηση της ανεργίας» χάρη στα μέτρα της κυβέρνησης, όταν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ έχουν «απογειωθεί» ξεπερνώντας σταθερά το 1,1 εκατομμύριο, εκ των οποίων πάνω από το 80% δεν παίρνει ούτε τα ψίχουλα του επιδόματος ανεργίας…
Σε ό,τι αφορά στο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων, ο υπουργός Εργασίας προαναγγέλλει ότι «στόχος είναι να παρουσιαστεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους». Αποδίδοντας με χαρακτηριστικό τρόπο την «απαλλαγή» του κράτους, αναφέρει ότι οι νέοι εργαζόμενοι θα δημιουργούν έναν «ατομικό συνταξιοδοτικό κουμπαρά, χωρίς το κράτος να φροντίζει πριν από αυτούς για αυτούς», ενώ επαναλαμβάνει την απάτη ότι οι νέοι ασφαλισμένοι θα «προσδιορίζουν ως ένα βαθμό οι ίδιοι το ύψος της σύνταξής τους», όταν στην πραγματικότητα με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα θα γνωρίζουν τι εισφορές θα δίνουν αλλά δεν θα έχουν καμία εγγύηση για το αν τελικά θα πάρουν σύνταξη και ποιο θα είναι το ύψος της…
Τέλος, σε ό,τι αφορά στην έκδοση συντάξεων, ο Κ. Χατζηδάκης προαναγγέλλει τη μονιμοποίηση της εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα, για εκκρεμείς και νέες συντάξεις, αντί να προχωρήσει η κυβέρνηση στην πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού στον ΕΦΚΑ.
Πηγή: 902.gr
- 37
- 742