Guardian: Πάνω από 6.500 νεκροί εργάτες στα έργα για το Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που ήρθαν στο φως όσον αφορά την τύχη των μεταναστών εργατών που απασχολήθηκαν στην κατασκευή των έργων για το Μουντιάλ 2022 που θα διεξαχθεί στο Κατάρ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, περισσότεροι από 6.500 εργάτες από την Ινδία, το Πακιστάν, το Νεπάλ, το Μπανγκλαντές και τη Σρι Λάνκα πέθαναν από το 2010, που η χώρα ανέλαβε τη διοργάνωση. Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των εργαζομένων που έχασαν τη ζωή τους είναι πολύ μεγαλύτερος, διότι τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν πληροφορίες για τους μεγάλους αριθμούς εργατών από τις Φιλιππίνες και την Κένυα, ενώ δεν έχουν καταμετρηθεί ακόμη τα στοιχεία για τους τελευταίους μήνες του 2020. Το Κατάρ τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει ένα χωρίς προηγούμενο κατασκευαστικό σχέδιο, που περιλαμβάνει επτά νέα γήπεδα, δεκάδες κτίρια και άλλες κατασκευές, ένα νέο αεροδρόμιο, δρόμους, συστήματα μέσων μαζικής μεταφοράς, ξενοδοχεία, αλλά και μια νέα «πόλη», η οποία θα φιλοξενήσει τον τελικό του παγκόσμιου κυπέλλου.

Πολλοί από αυτούς τους θανάτους δεν έχουν χαρακτηριστεί εργατικά δυστυχήματα, αλλά σύμφωνα με την οργάνωση για τα εργατικά δικαιώματα FairSquare Projects, οι άνθρωποι αυτοί εργάζονταν στα έργα υποδομών. Συγκεκριμένα, 37 θάνατοι συνδέονται απευθείας με την κατασκευή γηπέδων, αν και οι 34 έχουν χαρακτηριστεί «ασύνδετοι με την εργασία», διότι δεν ήταν εργατικά δυστυχήματα, αν και οι άνθρωποι αυτοί κατέρρευσαν και πέθαναν στον τόπο εργασίας τους. Μεταξύ των αιτίων θανάτου που έχουν καταγραφεί είναι: πολλαπλά τραύματα έπειτα από πτώση από ύψος, ασφυξία λόγω απαγχονισμού, ή παραμένουν αδιευκρίνιστα, καθώς το σώμα του εργάτη εντοπίζεται μέρες μετά και έχει αρχίσει η αποσύνθεση… Επίσης, το πιο κοινό είναι τα λεγόμενα «φυσικά αίτια», τα οποία συχνά αποδίδονται σε καρδιαγγειακά προβλήματα ή αναπνευστική ανεπάρκεια.

Τα στοιχεία που ήρθαν στο φως αποδεικνύουν την αποτυχία του Κατάρ να προστατεύσει τους περίπου 2 εκατομμύρια ξένους εργάτες που πήγαν εκεί, ακόμη και να διερευνήσει τα αίτια του θανάτου τους. Επιπλέον, οι οικογένειές τους στην πατρίδα, που έμειναν χωρίς το οικονομικό στήριγμά του, δεν μπορούν να διεκδικήσουν ούτε αποζημίωση για τον θάνατο του αγαπημένου τους προσώπου. Αναμφίβολα, όπως έδειξε και άλλη έρευνα του Guardian το 2019, οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα είναι επιβαρυντικός παράγοντας και έχουν προκαλέσει τον θάνατο πολλών εργατών, ενώ η έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας (ILO) έδειξε ότι οι εργάτες παρουσίαζαν επί τέσσερις μήνες «στρες που σχετίζεται με τη ζέστη». Παρά τις παραινέσεις και τις εκκλήσεις οργανισμών και ΜΚΟ, το Κατάρ «εξακολουθεί επί χρόνια να δείχνει αδιαφορία για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων εργατών», σύμφωνα με την Χίμπα Ζαγιαντίν, ερευνήτρια της Human Rights Watch στον Περσικό Κόλπο. Η κυβέρνηση του Κατάρ υποστηρίζει ότι ο αριθμός των θανάτων είναι «αναλογικός στο μέγεθος του εργατικού δυναμικού» που μετανάστευσε στη χώρα και ότι μεταξύ των θανάτων περιλαμβάνονται και εργαζόμενοι γραφείου. Ωστόσο, όπως καταγράφεται στην έρευνα του Guardian, δεν υπάρχει διαφάνεια ούτε λεπτομερής καταγραφή των θανάτων. Επίσης, οι πρεσβείες των χωρών προέλευσης των εργατών που πήγαν στο Κατάρ ήταν πολύ διστακτικές να δώσουν λεπτομερή στοιχεία, πιθανώς για πολιτικούς λόγους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενα στοιχεία μεταξύ των διάφορων υπηρεσιών και των κυβερνητικών οργανισμών.

Αντιδρώντας στις αποκαλύψεις, η επιτροπή διοργάνωσης του παγκόσμιου κυπέλλου στο Κατάρ, εξέφρασε «βαθιά λύπη για τις τραγωδίες αυτές» υποστηρίζοντας ότι διεξάγονται ενδελεχείς έρευνες για το θέμα. Από την πλευρά του εκπρόσωπος της FIFA δήλωσε ότι η ομοσπονδία είναι δεσμευμένη «στην προστασία των δικαιωμάτων των εργατών που απασχολούνται στις κατασκευές αυτές», με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας και υγιεινής, τα οποία όπως σημείωσε στο Κατάρ «τηρούνται με μεγάλη αυστηρότητα».

Πηγή: efsyn.gr

YOU MIGHT ALSO LIKE