7 Απριλίου 1999 – Το πιο ιστορικό ταξίδι της ΑΕΚ στο εμπόλεμο Βελιγράδι

Είναι δύσκολο να ορίσεις τι κάνει έναν σύλλογο μεγάλο. Σίγουρα είναι οι τίτλοι και οι διακρίσεις, οι παίχτες – σημαίες, οι μεγάλες ποδοσφαιρικές βραδιές, οι άνθρωποι που συνθέτουν την ιστορία του. Μια μεγάλη βραδιά ή μάλλον ένα δύσκολο απόγευμα, όχι και τόσο ποδοσφαιρικό, έμελε να τοποθετήσει την ομάδα της ΑΕΚ στις κορυφαίες ομάδες του πλανήτη. Καθώς έγινε η μοναδική ομάδα που πήγε να παίξει μπάλα σε μια εμπόλεμη ζώνη και να δώσει ένα μήνυμα ζωής και ειρήνης σε όλον τον πλανήτη.

Σαν σήμερα, η ποδοσφαιρική ομάδα της ΑΕΚ, ταξίδεψε στη Γιουγκοσλαβία ώστε να δώσει ένα φιλικό αγώνα με την Παρτιζάν, στο πλαίσιο ενός δυναμικού αντιπολεμικού μηνύματος. Στο γήπεδο πραγματοποιήθηκε ένα αντιπολεμικό συλλαλητήριο 25.000 Γιουγκοσλάβων στη καρδιά του πολέμου, ενάντια στο ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Μνημειώδες είναι το πανό που κράτησαν στο κέντρο του γηπέδου οι ποδοσφαιριστές της Παρτιζάν και της ΑΕΚ μαζί με τους διαιτητές όπου έγραφε »ΝΑΤΟ σταμάτησε τον πόλεμο- Σταμάτησε τους βομβαρδισμούς». Αξιζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους 25.000 Γιουγκοσλάβους που πήγαν στο γήπεδο, βρέθηκαν και 52 ηρωικοί Έλληνες οπαδοί της ΑΕΚ οι οποίοι κατάφεραν και πέρασαν τα σύνορα και βρέθηκαν σε αυτό τον ιστορικό ποδοσφαιρικό αγώνα.

Το παιχνίδι ολοκληρώθηκε αρκετά πριν συμπληρωθεί το 90λεπτο, συγκεκριμένα στο 68 λεπτό, όταν το σκορ ήταν 1-1. Ο αγώνας όπως ήταν αναμενόμενο δεν έληξε ποτέ. Οι οπαδοί των δύο ομάδων εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο στο 68ο λεπτό. Οι Σέρβοι από το πέταλο και οι οπαδοί της ΑΕΚ από το κέντρο και έτρεξαν να αγκαλιαστούν. Οι στιγμές που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, του παιχνιδιού καθώς και με το περας του αγώνα παραμένουν μοναδικές στον αθλητικό κόσμο.

Ο Μανώλης Γλέζος τότε ήταν μαζί με την αποστολή και λίγα χρόνια αργότερα έδωσε τη παρακάτω συνέντευξη στην οποία μας δίνει τους λόγους που η ΑΕΚ μετά από αυτή τη κίνηση έγραψε μια από τις πιο λαμπρές στιγμές στην ιστορία της:«Είμαι ΑΕΚ και μάλιστα με τους Original. Έχουμε πανό κατά των Αμερικανών. Το παιχνίδι της ΑΕΚ με την Παρτιζάν την περίοδο των Νατοϊκών επιθέσεων εναντίων της Σερβίας. Εκεί τους γνώρισα και έγινα ΑΕΚτζης, γιατί εκεί είδα μια αθλητική ομάδα η οποία τίθεται επικεφαλής ενός αγώνα που ξεφεύγει από το στενό αθλητικό πλαίσιο και κινείται μέσα πολιτικά και τα Ελληνικά πράγματα. Το γεγονός ότι στάθηκε στο πλευρό ένας λαού που τον καταπίεζε το ΝΑΤΟ εμένα που δεν άνηκα σε καμία ομάδα με έκανε να την αγαπήσω»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YOU MIGHT ALSO LIKE