Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου… Απεργούμε!

Έντονες αντιδράσεις έχει φέρει το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας  εντός του εργατικού κινήματος. Την ίδια στιγμή, οι μεθοδεύσεις της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΓΣΕΕ για να διασπάσει την πανεργατική πανελλαδική απεργία, είναι χαρακτηριστικές. Ωστόσο τα καλέσματα είναι μαζικά, η πρωτεύουσα αναμένεται να παραλύσει και είναι μία πρώτη ευκαιρία για το εργατικό κίνημα να δείξει τις δυνάμεις του απέναντι στα νέα αντεργατικά μέτρα που έρχονται.  Εμείς με τη σειρά παραθέτουμε κάποιας από τις ανακοινώσεις για την απεργία και δηλώνουμε ότι δεν θα απουσιάσουμε. Τη Τρίτη απεργούμε γιατί έχουμε δικαίωμα στη ζωή.

 

Η ΑΔΕΔΥ προχωρά σε 24ωρη απεργία με φόντο το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα και τα μεσα μεταφοράς τραβούν χειρόφρενο, με αποτέλεσμα όσοι τα χρησιμοποιούν να αντιμετωπίσουν προβλήματα στις μετακινήσεις τους. Ακόμη προβλήματα θα υπάρξουν και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, καθώς δεμένα θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια. Επίσης θα απεργήσουν δάσκαλοι και καθηγητές, καθώς και η ΠΟΕΔΗΝ και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ.

«Όλοι στην απεργία στις 24 Σεπτέμβρη», τονίζει η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου. Στην Αθήνα, καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., στα Προπύλαια.Η προσυγκέντρωση του κλάδου θα είναι στις 9.45 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να αποδειχτεί πως η εναλλαγή των δύο κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στη διακυβέρνηση της χώρας, δεν φέρνει καμιά ουσιαστική αλλαγή προς το καλύτερο στη ζωή των εργαζομένων. Από τα πρώτα νομοσχέδια της, αυτά για τους εργολαβικούς εργαζόμενους, για τις απολύσεις, τη κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει δόση το στίγμα και τις προθέσεις της.

Στην ίδια κατεύθυνση είναι και ο αναπτυξιακός νόμος που έρχεται να συμπληρώσει το παζλ παρέχοντας στους επιχειρηματικούς ομίλους τους απαραίτητους όρους για να προχωρήσουν ανεμπόδιστα την επιχειρηματική τους δράση. Με την προνομιακή αδειοδότηση όταν βρίσκονται σε επιχειρηματικά πάρκα, με την παράδοση για εκμετάλλευση των δασών, των παραλιών, των αιγιαλών, με τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στις οποίες θα καταστρατηγείται κάθε εργατικό δικαίωμα.

Παράλληλα προβλέπει όρους που ουσιαστικά καταργούν όποιες κλαδικές ΣΣΕ είχαν απομείνει από την αντεργατική επίθεση τα προηγούμενα χρόνια. Με τη υπερίσχυση των Επιχειρησιακών έναντι των Κλαδικών Συμβάσεων, ενώ ενισχύεται ο ρόλος των Ενώσεων Προσώπων για να υπογράφουν συμβάσεις και να μειωθεί ακόμα περισσότερο ο μέσος μισθός που ήδη έχει μειωθεί κατά 25%.

Για τους εργαζόμενους έρχεται να γκρεμίσει όσα δικαιώματα έμειναν όρθια στην περίοδο της κρίσης με σκληρούς αγώνες. Με νέα εμπόδια στην οργάνωση των εργαζομένων στα σωματεία και στο δικαίωμά τους στην απεργία, με το φακέλωμα της συνδικαλιστικής δράσης. Ο υπουργός Εργασίας θα αποφασίζει για το πώς τα συνδικάτα θα παίρνουν αποφάσεις, για τα μητρώα τους και τη δημοσιοποίηση των στοιχείων ανεξάρτητα από τα καταστατικά τους.

Θέλουν να βγάζουν παράνομες όλες τις απεργίες! Θέλουν τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα υποταγμένους στην εργοδοσία και στα συμφέροντά της!

Εμείς λέμε να μην τους περάσει, με τη συμμετοχή μας στην απεργία στις 24 Σεπτέμβρη να δώσουμε τη δική μας απάντηση στην κυβέρνηση της ΝΔ και τους εργοδότες, αλλά και στη Συνδικαλιστική Μαφία στη ΓΣΕΕ που ανέλαβε δράση ανοιχτά και ξεδιάντροπα στην υπηρεσία τους για να υπονομεύσει και να ακυρώσει την απεργία που έχει αποφασιστεί από δεκάδες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και συνδικάτα, την ΑΔΕΔΥ.

Με ψέματα, εκβιασμούς και αξιοποιώντας στελέχη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στον μηχανισμό της ΓΣΕΕ και σε Εργατικά κέντρα και Ομοσπονδίες, επιχειρούν να βάλουν εμπόδια στο ενιαίο απεργιακό μέτωπο που έχει δημιουργηθεί. Ρίχνουν άλλες ημερομηνίες για την απεργία, σαν να είναι το πρόβλημα οι ημερομηνίες, ελπίζοντας πως έτσι θα καλλιεργήσουν σύγχυση και ερωτηματικά στους εργαζόμενους. Και όλα αυτά τη στιγμή που πληθαίνουν οι αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία και έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια ενημέρωσης στους χώρους δουλειάς.

Οι εργαζόμενοι τους έχουν μάθει γι’ αυτό είναι πλήρως απαξιωμένοι. Να μην τους επιτρέψουμε να απαξιώσουν τα συνδικάτα, το δικό μας όπλο για τη συλλογική οργάνωση και πάλη.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ – ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ.

Για να υπερασπιστούμε τις αποφάσεις μας, το δικαίωμα στην απεργία!

Να διεκδικήσουμε σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, ζωής με δικαιώματα!

Στην Αθήνα στη συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 10.30 π.μ. Προσυγκέντρωση του κλάδου στην Πλ. Κάνιγγος στις 09.45 π.μ».

ΑΔΕΔΥ: Να αποσυρθεί το «αντεργατικό» αναπτυξιακό νομοσχέδιο

Όπως υποστηρίζει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, «με το νομοσχέδιο αυτό, η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί ένα είδος “ανάπτυξης” που μόνο σε όφελος της κοινωνίας και των εργαζόμενων δεν θα είναι».

«Προβλέπονται η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων, η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης για απεργία, καθώς και η υπερίσχυση της επιχειρησιακής έναντι της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, όταν ο εργοδότης επικαλείται οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης. Ουσιαστικά, επιχειρείται ο εργοδοτικός–κυβερνητικός έλεγχος και το φακέλωμα των σωματείων και των συνδικαλιστών. Το πολυνομοσχέδιο ορίζει ως ανώτατη αρχή τον υπουργό Εργασίας, ώστε να καθορίζει με υπουργικές αποφάσεις το συνδικαλιστικό νόμο και τα καταστατικά των σωματείων, να τα υπερβαίνει, καθώς θα ορίζει και τον τρόπο λήψης αποφάσεών τους» αναφέρει η ανακοίνωση.

ΟΛΜΕ: «Αντεργατικό και αντιαπεργιακό» το αναπτυξιακό νομοσχέδιο

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες καλούν νηπιαγωγούς, τους δασκάλους και τους καθηγητές να μετάσχουν στην 24ωρη απεργία που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ για τις 24 Σεπτεμβρίου. Βασικό αίτημα, αναφέρει η ΔΟΕ, είναι η απόσυρση του νομοσχεδίου. «Ο αφοπλισμός του συνδικαλιστικού κινήματος διευκολύνει την κυβέρνηση στη λήψη μέτρων κατά των εργαζομένων και στην περιστολή των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Κάτι τέτοιο δεν θα το επιτρέψουμε. Τα συνδικάτα μπορούν να ρυθμίζουν και να διαφυλάσσουν την εσωτερική τους λειτουργία στη βάση δημοκρατικών και συμμετοχικών διαδικασιών που αποφασίζουν με αποφάσεις των οργάνων τους», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση. Η ΟΛΜΕ ακόμη χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο «αντεργατικό και αντιαπεργιακό» και εκτιμά ότι «προωθεί ένα είδος “ανάπτυξης”, που μόνο σε όφελος της κοινωνίας και των εργαζόμενων δεν θα είναι».

 

«Όταν είσαι ταγμένος στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, το βαρέλι στην απεργοσπασία και στην απαξίωση δεν έχει τέλος!», σημειώνει η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου – Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, σε ανακοίνωσή της για τις απεργοσπαστικές-πραξικοπηματικές παρεμβάσεις της ΓΣΕΕ.

Στην ανακοίνωση της Γραμματείας αναφέρονται τα εξής:

«Στην αρχή είπαν “δεν θα βιαστούμε να κρίνουμε την κυβέρνηση” και ότι “επιστρέψαμε στην κανονικότητα”!

Ύστερα ανακάλυψαν πως πρέπει να γίνουν …απλά αγώνες.

Όταν η μία μετά την άλλη συνδικαλιστική οργάνωση έπαιρνε απόφαση για τις 24 Σεπτέμβρη, τότε θυμήθηκαν ξαφνικά να προτείνουν απεργία στις 25 για να προκαλέσουν σύγχυση!

Παραθέτουμε την ανακοίνωση της παράταξης ΕΝΕΡΓΑ του εργοδότη-συνδικαλιστή Καραγεωργόπουλου, που μέχρι και χθες το μεσημέρι ανέφερε ότι θα παλέψουν για απεργία στις 25 Σεπτέμβρη.

 

Μαζική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία την Τρίτη 24/9

Κάτω τα χέρια από τα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα!

Όχι στην ανάπτυξη για τα κέρδη τους!

Με μαζικούς αγώνες και απεργίες θα ανατρέψουμε τις πολιτικές τους!Η κυβέρνηση της ΝΔ πέρασε από τη Βουλή τον Αύγουστο αντεργατικές ρυθμίσεις για την απαλλαγή του εργοδότη από το «βάσιμο  λόγο απόλυσης» εργαζομένου, την μη δυνατότητα αναστολής των προθεσμιών που έχουν οι εργαζόμενοι για να κινηθούν νομικά εναντίον εργοδότη τους, κατά τη διάρκεια της «συμφιλιωτικής διαδικασίας επίλυσης των εργατικών διαφορών» και την κατάργηση της ευθύνης εργολάβου και υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων, κυρίως για απλήρωτους μισθούς. Τώρα επανέρχεται δριμύτερη με νομοσχέδιο πακέτο αντεργατικών και αντισυνδικαλιστικών μέτρων. Στο όνομα της ανάπτυξης, δηλαδή, για την κερδοφορία κεφαλαίου και επιχειρηματιών, προβλέπονται νέα αντιδραστικά σχέδια που θα επεκτείνουν τους αντεργατικούς περιορισμούς που επέβαλε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το 50%+1 για τη λήψη απόφασης για απεργία. Στο νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπονται:

  • Δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων.
  • Ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης για απεργία. Χτύπημα της δημοκρατικής βάσης λειτουργίας των σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αφού στην ουσία καταργούνται οι ΓΣ και ο καθένας μπορεί να ψηφίζει από το σπίτι του.
  • Αντεργατική είναι η ρύθμιση της «βλαπτικής μεταβολής» λόγω μη καταβολής δεδουλευμένων. Η δίμηνη μη καταβολή θα στοιχειοθετεί λόγο λύσης της σύμβασης εργασίας.
  • Η κατάργηση στην ουσία και του ελάχιστου δικαιώματος για μονομερή προσφυγή στον ΟΜΕΔ (Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας), καθώς θεσπίζονται πολλές αποτρεπτικές προϋποθέσεις. Έτσι η προσφυγή θα γίνεται μόνο στην περίπτωση που θέλουν και τα δυο συμβαλλόμενα μέρη.
  • Χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αφού απαιτείται τεκμηρίωση των επιπτώσεων της επέκτασης τους, στην ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση και κοινοποίηση της στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.
  • Δημιουργία τοπικών ομοιοεπαγγελματικών, συμβάσεων εργασίας ανά πόλη ή Περιφέρεια με δυσμενέστερους όρους από τις κλαδικές.
  • Υπερίσχυση της επιχειρησιακής έναντι της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, όταν ο εργοδότης επικαλείται οικονομικά προβλήματα και λειτουργία ειδικών οικονομικών ζωνών, που θα εξαιρούνται από τις προϋπάρχουσες «ευνοϊκές» μισθολογικές κι άλλες εργασιακές ρυθμίσεις. Όλες οι επιχειρήσεις θα μπορούν να επικαλούνται οικονομικά προβλήματα, για να επιβάλλουν χαμηλότερους μισθούς από αυτούς που προβλέπουν οι κλαδικές.
  • Ενίσχυση των ενώσεων προσώπων που η σύμβαση που θα υπογράφουν θα υπερισχύει της κλαδικής.
  • Επέκταση της μερικής και της εκ περιτροπής απασχόλησης. Δυνατότητα μερικής απασχόλησης με σχέση ιδιωτικού δικαίου και στις δημόσιες επιχειρήσεις, τους οργανισμούς και τους λοιπούς φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα στους εργοδότες για μερική απασχόληση σε βάθος έτους με τη μορφή της εκ περιτροπής εργασίας.
  • Ορίζεται ως ανώτατη αρχή ο Υπουργός Εργασίας, που θα καθορίζει με Υπουργικές Αποφάσεις το συνδικαλιστικό νόμο και τα καταστατικά των Σωματείων, τον τρόπο λήψης αποφάσεών τους.

Στην εκπαίδευση συνεχίζονται για 11η χρονιά οι πολιτικές της λιτότητας και των περικοπών: μηδενικοί μόνιμοι διορισμοί, εργασιακή περιπλάνηση, λειτουργία αυτόματου κόφτη τμημάτων με τα λεγόμενα ολιγομελή, σταδιακή συρρίκνωση σχολείων. Είναι απαραίτητη η σύνδεση των ζητημάτων αιχμής που μας αφορούν: μαζικοί μόνιμοι διορισμοί, άμεση β΄φάση πρόσληψης αναπληρωτών, έγκριση όλων των «ολιγομελών» με ταυτόχρονη κατάργηση του κατώτατου αριθμού μαθητών, με τις αυξήσεις μισθών, μείωση ωραρίου, απόκρουση όλων των αξιολογήσεων που οδηγούν σε απόλυση και μόνο, σύνταξη αξιοπρέπειας που γίνεται μακρινό όνειρο κλπ, αλλά και τις ευρύτερες προσπάθειες του κόσμου της εργασίας να αντισταθεί στις αντικοινωνικές και αντιλαϊκές πολιτικές στη βάση των εξελίξεων, με τα σωματεία και τον μεταξύ τους συντονισμό. Αντίθετα η ξεφωνημένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της κι ακούγεται ο επιθανάτιος ρόγχος της. Με αφορμή την συμμετοχή μας στην απεργία της Τρίτης να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Καθώς συνεχίζονται οι σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές, η κυβέρνηση επιχειρεί να καταφέρει ένα πολύ ισχυρό πλήγμα, τόσο στα εργασιακά δικαιώματα που κατοχυρώθηκαν με πολύχρονους σκληρούς αγώνες, όσο και στα ίδια τα όπλα των εργαζομένων, που είναι τα σωματεία τους και το δικαίωμα μέσα από αυτά με δημοκρατικό τρόπο, με διαδικασίες βάσης, με γενικές συνελεύσεις, να αποφασίζουν απεργιακούς αγώνες. Ο κυβερνητικός κρατικός-εργοδοτικός έλεγχος των σωματείων, η φαλκίδευση του απεργιακού δικαιώματος, η καταστρατήγηση των ΣΣΕ δεν θα περάσουν.

Δημόσιο, δωρεάν, ενιαίο 12χρονο σχολείο για όλο τον λαό!                                                                   Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους-Συλλογικές συμβάσεις εργασίας!Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις-Πλήρη εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα!

Να σημάνει απεργιακός συναγερμός για την αποτροπή των αντεργατικών μέτρων!

Συμμετέχουμε μαζικά στην 24ωρη απεργία στις 24/9 και στις απεργιακές συγκεντρώσεις!

YOU MIGHT ALSO LIKE