”Σενάριο χωρίς πλοκή…” – Του Αποστόλη Σερέτη

Ίσως μία φράση που να ταίριαζε περισσότερο σε αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και σαν τίτλος του κειμένου αυτού που διαβάζετε θα ήταν ”η νηνεμία πριν τη καταιγίδα”. Καθώς κάθομαι στο γραφείο για να μπορέσω να συνθέσω τις λέξεις που θέλω να αφήσω εδώ για όσα συμβαίνουν στο τόπο μου και στις άλλες πατρίδες του κόσμου, πριν αγγίξω με τα δάχτυλα μου το πληκτρολόγιο, έστριψα ένα τσιγάρο και γεμάτος συναισθηματική φόρτιση, είπα να ακούσω το ”Στο ίδιο έργο θεατές”. Έτσι έκρινα πως για όλα όσα θέλω να αφήσω εδώ είναι κάποιες λέξεις από ένα στίχο του τραγουδιού…Σενάριο χωρίς πλοκή… Καλό μου φάνηκε οπότε είπα να βάλω αυτό σαν τίτλο. Ίσως γιατί έντυνε καλύτερα αυτά που νιώθω.

Επιστρέψαμε λοιπόν από το lockdown  σε αυτή τη μισητή λέξη που πολλοί λένε ”κανονικότητα”. Γιατί τη χαρακτηρίζω μισητή θα αναρωτηθεί κάποιος-α. Τη χαρακτηρίζω μισητή γιατί ακριβώς η κανονικότητα τους αυτή είναι το πρόβλημα. Τα κανάλια της χώρας, εφημερίδες και μεγάλα sites, έχουν σταματήσει να έχουν οποιαδήποτε σχέση με την ενημέρωση (αν είχαν και ποτέ εφόσον το κάθε μέσο εκφράζει τα συμφέροντα του ιδιοκτήτη του και της κοινωνικής τάξης που ανήκει), με αποτέλεσμα να βιώνουμε την απόλυτη καταπάτηση της ελευθερίας του λόγου. Τι είδαμε όμως που δεν το είπανε αυτοί που ξεδίψασαν με κάμποσα εκατομμύρια ευρώ; Είδαμε πάνω από 140.000 απολύσεις τους τελευταίους δυόμιση μήνες.

Ένα ακόμα σημαντικό πράγμα που δεν γίνεται να μην επηρεάσει τη ψυχολογία μας, είναι ο περιορισμός των ελεύθερων χώρων. Επιθέσεις των ΜΑΤ σε πλατείες και συλλήψεις αθώων πολιτών, εκτεταμένη αστυνομική βία η οποία αποσιωπάται προκλητικά. Μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο είναι και το κυνηγητό για τους ελεύθερους κατασκηνωτές, οι οποίοι ήδη έχουν μπει στο στόχαστρο της αστυνομίας, ενώ οι ξενοδόχοι οι οποίοι βλέπουν τα κέρδη τους να μειώνονται, θα προσπαθήσουν να περιορίσουν ακόμα περισσότερο το ελεύθερο καμπινκ. Παράλληλα με διαδικασίες εξπρές,  με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, μειώνεται ο ελάχιστος απαιτούμενος ελεύθερος χώρος στις παραλίες από 60% σε 50%, γεγονός που δίνει την δυνατότητα αύξησης σε ομπρέλες, ξαπλώστρες και τραπεζοκαθίσματα κατά 20% σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς. Παράλληλα, αυξάνεται ο μέγιστος δυνατός χώρος για εκμίσθωση και εκμετάλλευση από τα 300 στα 500 τετραγωνικά μέτρα.

Αυτό που αναδείχτηκε είναι ότι η Υγεία είναι ένα δημόσιο αγαθό και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη πρέπει να παρέχεται καθολικά σε ολόκληρους τους πληθυσμούς των κρατών μέσω ενός εξελιγμένου, πλήρως εξοπλισμένου συστήματος και όχι αυτές οι εικόνες που αντικρίσαμε στις ΗΠΑ, την Αγγλία, την Ιταλία, τη Σουηδία, το Βέλγιο, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Βραζιλία. Ποιος αφελής ή ανεγκέφαλος δεν είδε τη «γύμνια» των δημόσιων συστημάτων Υγείας ακόμη και ισχυρών καπιταλιστικών χωρών, προς όφελος της εμπορευματοποίησης των συστημάτων Υγείας, και τη δυναμική επέκταση του ιδιωτικού τομέα Υγείας, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων; Ποιος δεν είδε ότι ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας όχι μόνο δεν χρησίμευσε σε τίποτα ουσιαστικό σε αυτή τη μάχη με την πανδημία αλλά αντιθέτως οι παράγοντες του έκαναν τα πάντα για να εξασφαλίσουν οφέλη οικονομικά από τις κυβερνήσεις, όπως είδαμε με τη κυβέρνηση Μητσοτάκη; Ποια είναι η επιτυχία για την οποία καμώνονται όταν το υγειονομικό μας προσωπικό έκανε 14ωρες βάρδιες για να αντεπεξέλθει μόνο και μόνο γιατί η κυβέρνηση αρνούνταν να καλύψει τις ελλείψεις στο Ε.Σ.Υ; 30.000 ελλείψεις σε οργανικές θέσεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, 3.500 ΜΕΘ σύμφωνα με τον ΠΟΥ που θα έπρεπε να έχουμε, αλλά από 570 η κυβέρνηση τις έκανε 700 την ίδια στιγμή που οι γιατροί κάνουν ανάνηψη σε ράντζα και διαδρόμους. Η αναλογία στη χώρα μας είναι 6 ΜΕΘ για 100.000 κατοίκους. Σε ενδιαφέρει καθόλου no politica φίλε που διαβάζεις αυτές τις λέξεις ή θα βγεις να ρίξεις κάνα χειροκρότημα;

Για ποια κανονικότητα μιλάμε, όταν έχουμε 30.000 εκπαιδευτικούς, παιδαγωγούς, φιλολόγους, φυσικούς, ιστορικούς, κοινωνιολόγους, μαθηματικούς που δεν έχουν διοριστεί για να στελεχώσουν το δημόσιο σύστημα παιδείας με μόνιμη εργασία; Δέκα χρόνια τώρα η ίδια ιστορία. Ξανά και ξανά. Πληρώνουμε 68.000 αστυνομικούς και 9.300 κληρικούς και έχουμε δεκάδες χιλιάδες στην Παιδεία και την Υγεία να περιμένουν για μια δουλειά. Δουλειά. Όχι αυτό το αίσχος με τους αναπληρωτές όπου οι άνθρωποι αναγκάζονται να μένουν σε σκηνές γιατί δεν βρίσκουν να νοικιάσουν ή γιατί με 800 ευρώ δεν βγαίνουν τα έξοδα για νοίκι αλλά θα φάνε και 2ετή αποκλεισμό από τους πίνακές αν αρνηθούν να πάνε όπου τους στείλει το υπουργείο ακόμα κι αν αναγκαστούν να μένουν στα αμάξια τους. Καλό ε no politica φίλε μου;

Άφησαν τις βιβλιοθήκες κλειστές, με αποτέλεσμα εκατοντάδες νέοι μεταπτυχιακοί φοιτητές που εργάζονται, να μην έχουν τη δυνατότητα επίσκεψης καθώς αυτές άνοιξαν όταν ξεκίνησε η επιστροφή στην εργασία και ενώ τα φοιτητικά πάσο, δεν ανανεώνονται για όσους πήρανε παρατάσεις με αποτέλεσμα ενώ είναι ακόμα στο μεταπτυχιακό να μην έχουν καμία μείωση κόστους στις μεταφορές τους. Την ίδια στιγμή ένας ολόκληρος επιστημονικός κλάδος, αυτός της Κοινωνιολογίας δέχεται επίθεση από μία επιεικώς άσχετη με ζητήματα εκπαίδευσης και παιδαγωγικής υπουργό, ενώ ένας ακροδεξιός τηλεπωλητής επιτίθεται με μένος στην επιστήμη, λες και μια επιστήμη είναι δεξιά, αριστερή, κεντρώα και πάει λέγοντας. Ίσως τρέμει τις προσεγγίσεις της επιστήμης αυτής πάνω στη κοινωνία και αυτά που αναδεικνύει γιατί ίσως τότε, σε κάποιο μέλλον, δεν θα έβρισκε ούτε λεπτό δημόσιου λόγου. Πολιτικοί απαξιώνουν ανθρώπους της Τέχνης και του Πολιτισμού, όπως η Υπουργός Πολιτισμού κυρία Μενδώνη η οποία δεν δίστασε να απομακρύνει από το ΚΑΣ όσους ψήφισαν κατά της απόσπασης των αρχαιοτήτων.

Η ανεργία αυξάνεται, η οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο και μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση αποφασίζει την αγορά 22.000 νέων αλεξίσφαιρων γιλέκων, τα οποία θα διατεθούν στους αστυνομικούς των ΜΑΤ καθώς και σε άλλες υπηρεσίες πρώτης γραμμής, όπως είναι η ομάδα ΔΙ.ΑΣ., οι Ομάδες Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) και η Άμεση Δράση.Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται διαδικασία για να αγοραστούν 5.000 καινούργια προστατευτικά κράνη, προμήθεια 3.000 νέων ασπίδων και αγορά μέχρι και 50.000 δακρυγόνων. Όλη αυτή η ενίσχυση θα αγγίξει τα 34 εκατομμύρια ευρώ. Να μην θυμηθούμε τα δεκάδες εκατομμύρια σε εφοπλιστές (που ελέγχουν και τη τιμή των εισιτηρίων), κλινικάρχες, καναλάρχες και τα λοιπά. Η οικονομία βουλιάζει με ύφεση 0,9% και αυτό μέχρι το Μάρτιο. Και μέσα σε όλα αυτά έρχονται να μας πούνε για τα 32 δις της Ευρώπης. Αχ αυτή η Ευρώπη. Μα καλά κανείς δεν βαρέθηκε; Άσπρες τρίχες βρήκανε στα μαλλιά μου και ακόμα για δις ακούω και δις δεν βλέπω. Το μόνο που βλέπω είναι ένα λαό βουλιαγμένο στην ανεργία, την έλλειψη κλινών, υποδομών και τα λοιπά. ο επικεφαλής της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής της Κομισιόν Βάντις Ντομπρόβσκις σχετικά με το πακέτο ανάκαμψης προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ, τόνισε «Για την Ελλάδα υπάρχει ακόμη η ενισχυμένη εποπτεία και θα είναι προφανώς ένας παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη..Άλλωστε, στη συμφωνία υπάρχει και η ρητή αναφορά πως «στη συνέχεια τα κράτη – μέλη της ζώνης του ευρώ θα εξακολουθήσουν να δεσμεύονται για την ενίσχυση των οικονομικών και χρηματοοικονομικών θεμελίων, σύμφωνα με τα πλαίσια οικονομικής και φορολογικής συνεργασίας και επιτήρησης της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ευελιξίας που εφαρμόζουν τα αρμόδια όργανα της ΕΕ». 

Πανηγύρια στη κυβέρνηση ενόψει πέμπτου μνημονίου. Η κατάσταση είναι αποπνικτική. Εργασιακός μεσαίωνας, αστυνομική αυθαιρεσία και άνοδος του ρατσισμού – φασισμού. Είτε αυτός εκφράζεται μέσα από τον Άδωνη Γεωργιάδη, τον Βορίδη, τον Μπογδάνο, τον Κυρανάκη και τους χειροκροτητές τους δημοσιογράφους στα κανάλια, είτε από νεοναζί που είπανε να φορέσουν κι αυτοί κοστούμι ακριβώς γιατί είναι όλοι τους μαζί Γ.Τ.Π Έλληνες.

Τέλος, για να δέσει το κουφέτο, είδαμε και την δρομολόγηση της ιδιωτικοποίησης του νερού, όπου εδώ οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι βαρύτατες καθώς το 2016 έβαλαν την ΕΥΔΑΠ (και άλλες δημόσιες επιχειρήσεις και περιουσία) στο υπερταμείο. Οπότε η ΝΔ, κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα. ”Πούλα-πούλα”. Βέβαια να πούμε ότι εδώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Και ξέρω ότι ο λαός μας είναι χωρισμένος σε χίλια κομμάτια και κυρίως μπερδεμένος. Εδώ και αυτοί που υποτίθεται αμφισβητούν το σύστημα και το πολεμούν, μάχονται μεταξύ τους για ζητήματα ναι μεν σοβαρά αλλά όχι κρίσιμα. Γιατί εδώ μιλάμε για δύο βασικές μάχες που είναι πάνω από αυτές τις διαφορές. Η πρώτη είναι η μάχη του νερού. Ο λαός δεν θα ενωθεί ούτε αν μειωθούν οι μισθοί του, αν αυξάνεται η ανεργία, αν φοροαπαλλάσσεται η οικονομική ελίτ της χώρας, αν αυξάνονται τα τιμολόγια οργανισμών κοινής ωφέλειας και τα λοιπά. Θα ακούσει δελτίο στις 8, θα δει και ένα χαζοχαρούμενο ριάλιτι και πάει. Τα ξέχασε όλα. Όμως το νερό είναι η ζωή. Και είναι αγώνας που πρέπει να φτάσει στα άκρα. Αγώνας που μπορεί να μας ενώσει. και από εκεί οι ετερόκλητες δυνάμεις που θα κινητοποιηθούν, θα ριζοσπαστικοποιηθούν. Συγκεκριμένα με τις γνωστές και μη εξαιρεταίες (ειδικά για τους εργαζόμενους σε αυτές που έζησαν και ζουν τον εργασιακό μεσαίωνα), «Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα» (ΣΔΙΤ), παραδίδουν στους ιδιώτες – όπως σύσσωμοι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, ο Σύλλογος Μηχανικών της ΕΥΔΑΠ κτλ – το 80% των αποθεμάτων νερού της χώρας. Το διαπράττουν σχεδιάζοντας την παραχώρηση στα πολυεθνικά επιχειρηματικά όρνεα του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) της ΕΥΔΑΠ που εκτείνεται σε τέσσερις νομούς (Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας, Βοιωτίας και Αττικής) και περιλαμβάνει τα φράγματα του Μόρνου, του Ευήνου και το κανάλι με το οποίο το νερό έρχεται στην Αθήνα, την λίμνη Υλίκη, αντλιοστάσια κτλ.

Θα μπορούσα να πω κι άλλα αλλά οκ. Στέρεψαν οι λέξεις για σήμερα. Για κλείσιμο ας κάνουμε όμως και μια αναφορά στο κίνημα κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας που έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ. 42.000.000 άνεργοι σε δυόμισι μήνες. 600 δισεκατομμυριούχοι έγιναν πιο πλούσιοι κατά 434 δις. Το 1% των Αμερικάνων ελέγχουν το 40% του πλούτου των ΗΠΑ. Πάνω από 113.000 νεκροί από την πανδημία. Πάνω από 6.000 νεκροί πολίτες από όπλο ΜΠΑΤΣΟΥ την περίοδο 2009-2019. Η δολοφονία του George Floyd είναι η σπίθα. Είναι πολλά μαζί. Όσοι είναι της γενιάς 15-35, δεν έχουν προλάβει να ζήσουν μια ζωή με δικαιώματα. Ούτε δράμι. Φάγαμε δύο απανωτές κρίσεις. Και βλέπουμε να πουλιέται η ζωή μας σε κάτι λιγοστές τσέπες. Νομίζω πως η κανονικότητα είναι το πρόβλημα. Το βλέπουμε στην Αμερική. Το βλέπουμε σε όλο το κόσμο. Το βλέπουμε και στη χώρα μας. Στην Ελλάδα έχουμε μείωση επενδύσεων κατά 30%, έλλειμμα -6,4%, μείωση στο εισόδημα των πολιτών, σκάνδαλα οικονομικά που καλύπτονται, μια ελίτ που μας κάνει κωλοδάχτυλο κάθε μέρα στα δελτία των 8 και ένας λαός επαίτης να παρακαλάει να γίνει ο σερβιτόρος της Δύσης και θρέφει το κάθε αμόρφωτο απαίδευτο ρετάλι που γίνεται δήμαρχος και εξυβρίζει κατοίκους χωριών που αγωνίζονται για τον φυσικό πλούτο της περιοχής τους. Ένας λαός που ακούει για δις και βλέπει τον πρωθυπουργό του να δηλώνει στην Bild «Με ρωτήσατε πού θα διοχετευτούν τα χρήματα. Ένα άλλο παράδειγμα είναι ότι κλείνουμε όλα τα ανθρακωρυχεία μας στη βόρεια Ελλάδα, νωρίτερα από τη Γερμανία. Συνεπώς, μέρος των χρημάτων θα διατεθεί για τη στήριξη της πράσινης μετάβασης σε μια ολόκληρη περιφέρεια της Ελλάδας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα και θα πρέπει πλέον οι κάτοικοί της να βρουν κάτι άλλο να κάνουν. Και, βεβαίως, θα επωφεληθούν και γερμανικές εταιρείες. Η RWE σύναψε συμφωνία με τη ΔΕΗ για την εγκατάσταση ενός πολύ μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου στη θέση όπου υπήρχε μια παλιά λιγνιτική μονάδα. Συνεπώς είναι και προς το συμφέρον γερμανικών εταιρειών, επειδή θέλω να αλλάξω το αφήγημα. Δεν είναι πλέον θέμα αποπληρωμής χρέους προς την ΕΕ, αλλά επενδυτικών ευκαιριών που θα είναι επωφελείς για ελληνικές εταιρείες, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, αλλά ταυτόχρονα θα ωφελήσουν και γερμανικές εταιρείες».

Έτσι χωρίς σχέδιο, οι αχυράνθρωποι που παριστάνουν τους κυβερνήτες, σερβίρουν το τόπο τους σαν γνήσιοι ζητιάνοι με κοστούμια, την ίδια στιγμή που στο πλαίσιο αυτό, το ναζιστικό φίδι άλλαξε δέρμα και έβαλε νέο, με κουστουμάκι να κρύψει τον αγκυλωτό. Βασικά λάθος, σχέδιο έχουν. Ξέχασα ποιοι είναι οι φιλάνθρωποι εργοδότες τους….Τελικά για όλους εσάς… Είστε Γ.Τ.Π Έλληνες πατριωτάρες μου. Και το χειρότερο για όλους εμάς…Η ζωή μας γίνεται κάθε μέρα δυσκολότερη. Ο φάρος του περιπολικού έξω από τα σπίτια μας περνάει, αναβοσβήνει και το μπλε της καταστολής φωτίζει το σκοτάδι του δωματίου, μέσα από τα ξύλινα παντζούρια. Δεν μπορούμε να ανασάνουμε. Το σενάριο δεν έχει πλοκή. Κούρασε. Και η μνήμη του λαού, είναι υποδεέστερη και από του χρυσόψαρου. Ο αγώνας της λήθης ενάντια στη μνήμη καλά κρατεί…Γι’αυτό σας λέω… Σενάριο χωρίς πλοκή.

 

YOU MIGHT ALSO LIKE