Γενική απεργία διαρκείας στη Βολιβία κατά της κυβέρνησης των πραξικοπηματιών

Γενική απεργία διαρκείας προανήγγειλε η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωσης της Βολιβίας, COB, σε συνέχεια των μεγάλων κινητοποιήσεων της Τρίτης σε μια σειρά πόλεις της χώρας. Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης των πραξικοπηματιών να αναβάλλουν για μια ακόμα φορά τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, που μετά από πολλές αναβολές είχαν οριστεί για τις 6 Σεπτέμβρη. Οι διαδηλωτές κατηγορούν τη “μεταβατική” πρόεδρο Ζανίνε Ανιές, ότι στόχος της είναι να παρεμποδίσει τη διεξαγωγή εκλογών, ώστε να μονιμοποιήσει το καθεστώς που επιβλήθηκε στη χώρα το φθινόπωρο με την πραξικοπηματική εκδίωξη του Έβο Μοράλες από την εξουσία. Το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο της χώρας επικαλέστηκε την κρίση του κορονοϊού για την τρίτη κατά σειρά αναβολή των εκλογών, ωστόσο οι οπαδοί του νόμιμα εκλεγμένου προέδρου Έβο Μοράλες διαβλέπουν στις συνεχείς αναβολές απόπειρα παρεμπόδισης της δημοσκοπικά διαφαινόμενης επικράτησης του κόμματος MAS του ίδιου στις κάλπες.

Στη Λα Πας και το Ελ Άλτο πραγματοποιήθηκαν οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις από την ημέρα του πραξικοπήματος το Νοέμβριο, με τη συμμετοχή εργατών, αγροτών και φοιτητών. Οι διαδηλωτές απέκλεισαν μεταξύ άλλων των αυτοκινητόδρομο που ενώνει τις δυο πόλες καθώς και τη γέφυρα Παροτάνι στο νομό Κοτσαμπάμπα. Οι κάτοικοι των πόλεων υποδέχθηκαν θερμά τους διαδηλωτές, παρότι τη Δευτέρα ο υπουργός άμυνας των πραξικοπηματιών Φερνάντος Λόπες καλλιέργησε κλίμα απειλών και φοβίας, ισχυριζόμενος πως “έρχονται οι καλλιεργητές κόκας από τη Κοτσαμπάμπα” να “μας μολύνουν με κορονοϊό”.

Σύμφωνα με το κουβανικό πρακτορείο ειδήσεων Prensa Latina, οι συμμετέχοντες ανακοίνωσαν σε ανοιχτή συνέλευση στο Ελ Άλτο “το τέλος της δικτατορίας”, δίνοντας στην κυβέρνηση των σφετεριστών 72 ώρες προθεσμία για την επικύρωση των εκλογών το Σεπτέμβρη, ειδάλλως θα ξεκινήσει η γενική απεργία. Σύμφωνα με το γγ. της COB, Χουάν Κάρλος Ουαράτσι, οι κινητοποιήσεις θα περιλαμβάνουν απεργίες, αποκλεισμούς δρόμων, ακόμα και απεργίες πείνας. Ήδη ο υπουργός Λόπες, προσπαθώντας να καταπνίξει προκαταβολικά την απεργία, απείλησε πως οι διοργανωτές των διαδηλώσεων “έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται από τη δικαιοσύνη”.
Πηγή: Katiousa.gr