In the Name of the Father 1995 – Του Οδυσσέα Σουρίλα
Η πλοκή της ταινίας διαδραματίζεται στην Β. Ιρλανδία και την Αγγλία των αρχών των 70ς (1974 πιο συγκεκριμένα). Την εποχή εκείνη η ατμόσφαιρα ανάμεσα στις δυο χώρες ήταν τεταμένη, αφού οι Βορειοïρλανδοί προσπαθούσαν με κάθε μέσο να αποκτήσουν την ελευθερία τους. Από τις πρώτες σκηνές βλέπουμε παραστατικά την κατάσταση αυτή και το σκηνικό πολέμου που στηνόταν κάθε τόσο στις πόλεις της Β. Ιρλανδίας. Τον πόλεμο εναντίον των Άγγλων είχε αναλάβει ο ΙΡΑ ( Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός) και συχνά πυκνά έκανε διάφορες βομβιστικές, και άλλες, επιθέσεις, με στόχο βάσεις ή σημαντικά κέντρα των Άγγλων. Στην ταινία ξεδιπλώνεται η πραγματική ιστορία των Τεσσάρων του Γκίλντφορντ.
Κεντρικός ήρωας της ταινίας είναι ο Gerry Conlon (Daniel Day- Lewis), ο οποίος είναι ένας νέος γεμάτος πείσμα και αντιδραστικότητα. Ο Day- Lewis δίνει ακόμα μια σπουδαία ερμηνεία και έχει υποψηφιότητα για Όσκαρ Πρωταγωνιστικού ρόλου. Είναι ακόμα μια ερμηνεία βασιζόμενη στην μέθοδο (ο ηθοποιός «μπαίνει» στο πετσί του ρόλου). Ο έτερος ήρωας της ταινίας είναι ο πατέρας του Gerry, Giuseppe Conlon (Pete Postlethwaite υποψηφιότητα για Όσκαρ Υποστηρικτικού Ρόλου). Ο Giuseppe είναι ένας τίμιος άνθρωπος, που προστατεύει και έχει σαν το πιο ιερό πράγμα στη ζωή του την οικογένειά του. Αν και φτωχός προσπαθεί να διαπαιδαγωγήσει τα παιδία του, ενώ είναι θεοσεβούμενος, αλλά και άνθρωπος που παρά τις δυσκολίες της ζωής, δεν χάνει τις ελπίδες του. Τρίτος βασικός χαρακτήρας είναι η δικηγόρος Gareth Peirce (Emma Thompson), η οποία παρά τις αντιξοότητες μπόρεσε να αποκαλύψει την αλήθεια και να ελευθερωθούν όλοι οι, ψευδώς, κατηγορούμενοι για την επίθεση. Η σκηνή στο δικαστήριο είναι αυτή που της χάρισε υποψηφιότητα για Όσκαρ Γυναικείου Υποστηρικτικού Ρόλου.
Η ταινία καταφέρνει να θίξει ορισμένα θέματα όπως ότι το μίσος μεταξύ των λαών οδηγεί σε μεγάλα λάθη τους αντιπάλους. Στήνεται λοιπόν, δίκη παρωδία με δικαστές και ανώτερους αξιωματούχους που αναζητούσαν εξιλαστήρια θύματα. Έτσι, ενοχοποίησαν ύστερα από πιέσεις και βασανιστήρια τέσσερα άτομα με σκοπό να υπάρξουν διώξεις για την βομβιστική επίθεση. Όταν εμφανίζεται ο πραγματικός δράστης πάλι, δεν δίνει κανείς σημασία και κανείς δεν ελευθερώνει τους αδίκως κατηγορούμενους. Από πλευράς σκηνοθεσίας πρέπει να προσέξουμε την βάση που δίνεται στην αναπαράσταση της εποχής στα ρούχα, τη μουσική ακόμα και την ατμόσφαιρα που επικρατούσε. Ο σκηνοθέτης της ταινίας Jim Sheridan έλαβε υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερου Σκηνοθέτη και Διασκευασμένου Σεναρίου μαζί με τον Terry George. Επίσης, το μοντάζ είναι γρήγορο και εξυπηρετεί την δράση και την πλοκή της ταινίας (Υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερου μοντάζ). Η ταινία έλαβε και υποψηφιότητα Καλύτερης Ταινίας.
- 36
- 562