Το Πραξικόπημα της Μπυραρίας

Σαν σήμερα, στις 8 Νοεμβρίου 1923 πραγματοποιείται το λεγόμενο »Πραξικόπημα της Μπυραρίας» ή αλλιώς πραξικόπημα του Μονάχου. Στις 8 Νοεμβρίου 1923 στη μεγάλη μπυραρία του Μονάχου, την «Löwenbräukeller», θα συγκεντρώνονταν μέλη της βαυαρικής κυβέρνησης με επιχειρηματίες. Τα μέλη της παραστρατιωτικής οργάνωσης του Κόμματος SA, υπό την ηγεσία του Χέρμαν Γκέρινγκ περικύκλωσαν την μπιραρία. Ο Χίτλερ, με 600 επίλεκτα μέλη του κόμματός τους, αιφνιδιάζει τους συγκεντρωμένους στις 8:30 το βράδυ. Εισβάλει στην μπυραρία και πυροβολεί μια φορά προς την οροφή.

Τον Χίτλερ πλαισίωναν ο Χέρμαν Γκέριγκ, ο Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ και ο Ρούντολφ Ες, ηγετικά στελέχη του Ναζισμού τα επόμενα χρόνια. Οι επιδρομείς κράτησαν ως ομήρους τους βαυαρούς πολιτικούς, ενώ ο Χίτλερ κλείδωσε σ’ ένα δωμάτιο της μπυραρίας τους Καρ, Ζάισερ και Λόσοφ και τους απείλησε ότι να δεν ενωθούν με τους πραξικοπηματίες θα τους εκτελέσει. Οι τρεις αξιωματούχοι υπέκυψαν. Επιστρέφοντας στη μεγάλη αίθουσα, το ανακοίνωσαν στους 3.000 παρευρισκόμενους και εκφώνησαν θερμούς λόγους υπέρ του Χίτλερ.Ο επικεφαλής της Κυβέρνησης Γκούσταφ φον παραχώρησε το βάθρο του ομιλητή στον Χίτλερ, ο οποίος έκανε λόγο για Εθνική Επανάσταση και δεν επέτρεψε σε κανέναν να εγκαταλείψει τον χώρο, απειλώντας με την χρήση ενός πολυβόλου, που είχε εγκαταστήσει πίσω από το βάθρο. Ο Ρούντολφ Ες κατέστρωνε το σχέδιο σύλληψης των αριστερών ηγετών της Βαυαρίας και των Εβραίων. Η προσπάθεια κατάληψης στρατώνων της Αστυνομίας και του Στρατού, όμως, αποκρούστηκε και απέτυχε.

Ο Χίτλερ σκόπευε να βαδίσει εναντίον του Βερολίνου και να ανατρέψει την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση. Η παράλειψή του ήταν ότι δεν είχε προβλέψει την κατάληψη από τους SA των ραδιοφωνικών και των τηλεγραφικών σταθμών. Έτσι η Κυβέρνηση του Βερολίνου πληροφορήθηκε τις ενέργειες των Ναζί και έδωσε διαταγές για την κατάπνιξη του πραξικοπήματος. Την επομένη ο Χίτλερ και ο Λούντεντορφ, επικεφαλής 3.000 ενόπλων υποστηρικτών τους, παρέλασαν στους δρόμους του Μονάχου με στόχο να συνενωθούν με τις δυνάμεις του Ρεμ που κατείχαν το Υπουργείο Πολέμου.

Στην πλατεία Οντεόν, όμως, βρήκαν τον δρόμο κλεισμένο από αστυνομικές δυνάμεις, ο επικεφαλής των οποίων τους διέταξε να παραδοθούν. Οι Ναζι αρνήθηκαν και η Αστυνομία άνοιξε πυρ. Οι SA απάντησαν στους πυροβολισμούς και έγινε πραγματική μάχη, με 21 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, ανάμεσα στους οποίους και ο Γκέρινγκ. Παρά το ότι υπερτερούσαν αριθμητικά, οι Ναζί ακολούθησαν το παράδειγμα του Χίτλερ ο οποίος διέφυγε σε ένα αυτοκίνητο και τράπηκαν σε φυγή.

Φωτογραφία:Μόναχο, Μαρίενπλατς, 9 Νοεμβρίου 1923, κατά τη διάρκεια του Πραξικοπήματος

YOU MIGHT ALSO LIKE