Θόδωρος Αγγελόπουλος: Όταν η ποίηση παντρεύτηκε με το κινηματογράφο

Σαν σήμερα, 27 Απριλίου 1935, γεννήθηκε ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο σημαντικότερος κινηματογραφιστής της χώρας μας και ένας εκ των σπουδαιότερων παγκοσμίως. Σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός κινηματογράφου με πλήθος βραβεύσεων αλλά κυρίως με πολύ μεγάλη επιρροή στην έβδομη τέχνη καθώς θα ήταν εφικτό να ειπωθεί ότι ο Αγγελόπουλος, εισήγαγε την ποίηση στο κινηματογράφο.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και τελείωσε το δημοτικό σχολείο της οδού Αχαρνών στον Άγιο Παντελεήμονα και συνέχισε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Β’ Γυμνάσιο Αρρένων. Έκανε νομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τις οποίες εγκατέλειψε πριν πάρει το πτυχίο του καθώς η αγάπη του για την έβδομη τέχνη είχε ήδη κερδίσει τον μεγάλο δημιουργό.

Το 1961, μετά το στρατιωτικό του, φεύγει για το Παρίσι, όπου αρχικά παρακολουθεί στη Σορβόννη μαθήματα γαλλικής φιλολογίας, φιλμογραφίας με τον Ζορζ Σαντούλ και εθνολογίας με τον Κλοντ Λεβί- Στρος. Για να αντεπεξέλθει στα έξοδα των σπουδών δουλεύει στη ρεσεψιόν της Σιτέ Ουνιβερσιτέρ (με την ώρα) μαζί με τον γλύπτη Γεράσιμο Σκλάβο. Το 1962-63, γίνεται δεκτός, ύστερα από εξετάσεις, στην περίφημη σχολή κινηματογράφου IDHEC. Η διαφωνία και σύγκρουσή του με τον καθηγητή της σκηνοθεσίας οδηγεί σε πρόωρη λήξη τις σπουδές του. Επιστρέφει στην Ελλάδα το 1964, μέχρι το 1967 όπου εργάζεται ως κριτικός κινηματογράφου στην αριστερή εφημερίδα Δημοκρατική Αλλαγή, μαζί με τον Βασίλη Ραφαηλίδη και την Τώνια Μαρκετάκη.

Η πρώτη προσωπική του ταινία είναι η μικρού μήκους Εκπομπή, που γυρίζει το 1966, όπου πραγματεύεται το κόσμο των διαφημιστικών εκπομπών και των υποσχέσεων για δόξα και επιτυχία. Το 1969 μαζί με τον Βασίλη Ραφαηλίδη εκδίδουν το περιοδικό Σύγχρονος Κινηματογράφος, που αποτέλεσε το θεωρητικό όργανο του λεγόμενου «Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου».  Το 1970, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, Αναπαράσταση, κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, καθώς και άλλες διακρίσεις στο εξωτερικό, και σηματοδότησε την αυγή του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου. Έκτοτε, οι ταινίες του έχουν συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και έχει κερδίσει πολλά βραβεία, τα οποία τον καθιέρωσαν παγκοσμίως ως έναν από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες του σύγχρονου κινηματογράφου. Πολλά αφιερώματα προς τιμήν του έργου του Θόδωρου Αγγελόπουλου έχουν πραγματοποιηθεί σε όλο τον κόσμο. Αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας των Πανεπιστημίου των Βρυξελλών, του Πανεπιστημίου X Ναντέρ στο Παρίσι και του Πανεπιστημίου του Έσσεξ. Ανήκε ιδεολογικά στο χώρο της Αριστεράς.

Η ταινία του Ο Θίασος , αποτελεί τη κορυφαία στιγμή του ελληνικού κινηματογράφου, ενώ συγκαταλέγεται στις 100 καλύτερες ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου. Στις 24 Ιανουαρίου 2012 πεζός τραυματίστηκε σοβαρά στο διάλειμμα των γυρισμάτων της νέας του ταινίας «Η άλλη θάλασσα» στη Δραπετσώνα από διερχόμενη μοτοσυκλέτα. Η κηδεία του έγινε δημοσία δαπάνη, στις 27 Ιανουαρίου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης καθιέρωσαν το 2012 Διεθνές Βραβείο «Θόδωρος Αγγελόπουλος» ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του σπουδαίου Έλληνα δημιουργού.  Ο μεγάλος δημιουργός έμελλε να επηρεάσει καθοριστικά την έβδομη τέχνη και να φέρει ένα νέο ρεύμα στο κινηματογράφο, με έντονα λυρικά στοιχεία στους χαρακτήρες, μία ροή πλοκής και εικόνας με έντονα ιστορικοπολιτικά στοιχεία που δημιουργούσαν μια άμεση σύνδεση με τον θεατή και τα βιώματα ενός λαού.

Πηγές: wikipedia, sansimera.gr – Πηγές φωτογραφιών: wikipedia,Lifo, Atexnos, Yellow Radio

 

 

YOU MIGHT ALSO LIKE