Θάνος Μικρούτσικος… «πάντα γελαστοί και γελασμένοι»

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1947. Υπήρξε πολυπράγμων καθώς ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του στη Φιλαρμονική Εταιρεία Πατρών και στο Ελληνικό Ωδείο (πιάνο, θεωρία, αρμονία). Σπούδασε μαθηματικά στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, παράλληλα μελέτησε αρμονία, αντίστιξη, φούγκα και σύνθεση με τον καθηγητή-συνθέτη Γ.Α. Παπαϊωάννου. Από την αρχή της πορείας του έδωσε μεγάλο βάρος στη μελοποίηση της ποίησης. Μέσα από τα τραγούδια του έβαλε στο στόμα εκατομμυρίων ανθρώπων τα λόγια του Ναζίμ Χικμέτ, Γιάννη Ρίτσου, Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι, Μάνου Ελευθερίου, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Αλκη Αλκαίου, Μανόλη Αναγνωστάκη και πολλών άλλων ανθρώπων του πνεύματος. Έτσι μας γνώρισε και το Νίκο Καββαδία όπου από την πνευματική ελίτ θεωρούνταν ποιητής ανάξιος λόγου. Συνεργάστηκε με πολλούς Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες, γράφοντας μουσική για δεκάδες θεατρικά έργα, τα οποία έχουν παρουσιαστεί σε ολόκληρο τον κόσμο ενώ τεράστια ήταν η παρουσία του στη δισκογραφία. Έδωσε εκατοντάδες συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ πολλά από τα έργα του έχουν παίξει καλλιτέχνες από διάφορες χώρες σε πολλά διεθνή φεστιβάλ μουσικής. Έργα του έχουν παρουσιαστεί από πολλές μεγάλες ορχήστρες και ορχήστρες μουσικής δωματίου και τα έχουν διευθύνει σπουδαίοι μαέστροι, ανάμεσά τους οι Αλέξανδρος Μυράτ, Jerzy Swoboda, Adrew Davis, Kazuyoshi Akiyama κ.α.

Είχε έντονη πολιτική δραστηριότητα, καθώς ήταν μέλος του ΚΚΕ από τα νεανικά του χρόνια. Έπειτα συμπορεύτηκε με το ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του ‘90 και διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού (1993-1994) και υπουργός Πολιτισμού (1994-1996) στην τρίτη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου (1993-1996). Ξανασυνδέθηκε με το ΚΚΕ τα τελευταία χρόνια δηλώνοντας «Τον κόσμο του ΚΚΕ τον σεβόμουν και όταν δεν ήμουν κοντά στο ΚΚΕ. Εκατό χρόνια ιστορία. Ένα Κόμμα θυσιών, ένα Κόμμα έπους». Είχε σταθερή παρουσία στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ, στις ξεχωριστές μουσικές του συναυλίες που πλαισίωναν τα Επιστημονικά Συνέδρια του Κόμματος. Ο Θάνος Μικρούτσικος τιμήθηκε από το ΚΚΕ με την ένταξή του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, στη 12η τιμητική θέση, στις βουλευτικές εκλογές 7ης Ιούλη 2019.

Τις τελευταίες μέρες του δεν δίσταζε να δίνει μηνύματα αγώνα για το λαό μας αλλά και για τους συνανθρώπους μας που παλεύουν με το καρκίνο, δίνοντας μία γενναία μάχη. Έφυγε σε ηλικία 72 χρονών, έχοντας μεγαλώσει τέσσερις γενιές και εμείς θέλουμε να του πούμε ότι »Η ιστορία που δήλωσε ότι ξοφλήσαμε» κάνει λάθος.

«Τα πράγματα είναι νόμος, αλλάζουν. Το θέμα είναι να τα αλλάξουμε στη σωστή κατεύθυνση, όχι στο χάος. Εγώ το μόνο, το λίγο, που μπορώ να σας υποσχεθώ, είναι: Μέχρι τέλους, θα είμαι εδώ!»

YOU MIGHT ALSO LIKE